Izvedbene umjetnosti

Europski ansambl gostuje u ZKM-u s predstavama “Imaginarna Europa”, “Vječni malograđanin” i “Erasmus”

Foto: www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Staatstheater Stuttgart pokrenuo je ove godine dvogodišnji projekt pod nazivom Europski ansambl pod umjetničkim vodstvom Olivera Frljića. Uz Staatstheater Stuttgart u projekt je uključen i renomirani poljski Nowy Teatr iz Varšave, čiji je osnivač i umjetnički ravnatelj jedan od najvažnijih europskih redatelja Krzysztof Warlikowski, te Zagrebačko kazalište mladih koje nastavlja tradiciju međunarodne suradnje i prezentacije nacionalne kulture u međunarodnom kontekstu.

Europski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje europskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno mijenja, a formiraju ga mladi glumci triju navedenih ansambala koji u suradnji s trima redateljima stvaraju po jednu predstavu u gradovima sjedištima kazališta uključenih u projekt (Stuttgart, Zagreb, Varšava). Nastale predstave bit će prikazane u svakom od tih triju gradova u obliku mini-festivala u kazališnoj sezoni 2019./20.

Od 28. studenog do 2. prosinca Europski ansambl vraća se u Zagreb i tom će prilikom odigrati sve tri predstave sa svog repertoara. Predstava “Erasmus” redateljice Anne Smolar premijerno je izvedena u Varšavi, a u Zagrebu će igrati u četvrtak, 28. studenog u 20 sati. Ima li još prostora za humanističke ideje kada govorimo o budućnosti Europe? Jesmo li još sposobni za politički i društveni angažman, za gradnju zajednica u kojima je jedini kriterij inkluzije pripadnost ljudskom rodu? Mogu li studenti programa razmjene Erasmus, koji je naziv dobio u čast velikom renesansnom misliocu Erazmu Roterdamskom, imati ulogu misionara koji pronose vjeru u Europu ili su oni zajednica za sebe s potpuno drugim ciljevima?

[Vječni malograđanin] Foto: www.zekaem.hr

Prva predstava Europskog ansambla, autorski projekt “Imaginarna Europa” Olivera Frljića, premijerno je bila izvedena u Stuttgartu, a u Zagrebu je na rasporedu u subotu, 30. studenog u 20 sati. Koristeći tekstove Petera Weissa, J. B. Savignyja, Alexandrea Corréarda, Waltera Benjamina i Heinera Müllera, “Imaginarna Europa” u doba jačanja populizma i rastuće netolerancije propituje što se dogodilo s idealom sloboda, bratstvo i jedinstvo.

Mini-festival Europskog ansambla zatvorit će predstava “Vječni malograđanin” u režiji Anestisa Azasa, premijerno izvedena u listopadu 2019. u Zagrebačkom kazalištu mladih. “Vječni malograđanin” donosi priču o mladom muškarcu koji putuje Europom s ciljem da pronađe damu pokroviteljicu. No to je  samo okvir priče koja u svom središtu zapravo rastvara današnju Europu na rubu ralja fašizma, čija ju malograđanština gura preko granice.

Europski ansambl čine Jaśmina Polak, Jan Sobolewski, Tenzin Kolsch, Claudia Korneev, Tina Orlandini i Adrian Pezdirc koji igraju u sve tri predstave.

Be social

Komentari