Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Izvedbene umjetnosti

Europski ansambl gostuje u ZKM-u s predstavama “Imaginarna Europa”, “Vječni malograđanin” i “Erasmus”

27.11.2019. Tim HrvaćaninFoto: www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Staatstheater Stuttgart pokrenuo je ove godine dvogodišnji projekt pod nazivom Europski ansambl pod umjetničkim vodstvom Olivera Frljića. Uz Staatstheater Stuttgart u projekt je uključen i renomirani poljski Nowy Teatr iz Varšave, čiji je osnivač i umjetnički ravnatelj jedan od najvažnijih europskih redatelja Krzysztof Warlikowski, te Zagrebačko kazalište mladih koje nastavlja tradiciju međunarodne suradnje i prezentacije nacionalne kulture u međunarodnom kontekstu.

Europski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje europskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno mijenja, a formiraju ga mladi glumci triju navedenih ansambala koji u suradnji s trima redateljima stvaraju po jednu predstavu u gradovima sjedištima kazališta uključenih u projekt (Stuttgart, Zagreb, Varšava). Nastale predstave bit će prikazane u svakom od tih triju gradova u obliku mini-festivala u kazališnoj sezoni 2019./20.

Od 28. studenog do 2. prosinca Europski ansambl vraća se u Zagreb i tom će prilikom odigrati sve tri predstave sa svog repertoara. Predstava “Erasmus” redateljice Anne Smolar premijerno je izvedena u Varšavi, a u Zagrebu će igrati u četvrtak, 28. studenog u 20 sati. Ima li još prostora za humanističke ideje kada govorimo o budućnosti Europe? Jesmo li još sposobni za politički i društveni angažman, za gradnju zajednica u kojima je jedini kriterij inkluzije pripadnost ljudskom rodu? Mogu li studenti programa razmjene Erasmus, koji je naziv dobio u čast velikom renesansnom misliocu Erazmu Roterdamskom, imati ulogu misionara koji pronose vjeru u Europu ili su oni zajednica za sebe s potpuno drugim ciljevima?

[Vječni malograđanin] Foto: www.zekaem.hr

Prva predstava Europskog ansambla, autorski projekt “Imaginarna Europa” Olivera Frljića, premijerno je bila izvedena u Stuttgartu, a u Zagrebu je na rasporedu u subotu, 30. studenog u 20 sati. Koristeći tekstove Petera Weissa, J. B. Savignyja, Alexandrea Corréarda, Waltera Benjamina i Heinera Müllera, “Imaginarna Europa” u doba jačanja populizma i rastuće netolerancije propituje što se dogodilo s idealom sloboda, bratstvo i jedinstvo.

Mini-festival Europskog ansambla zatvorit će predstava “Vječni malograđanin” u režiji Anestisa Azasa, premijerno izvedena u listopadu 2019. u Zagrebačkom kazalištu mladih. “Vječni malograđanin” donosi priču o mladom muškarcu koji putuje Europom s ciljem da pronađe damu pokroviteljicu. No to je  samo okvir priče koja u svom središtu zapravo rastvara današnju Europu na rubu ralja fašizma, čija ju malograđanština gura preko granice.

Europski ansambl čine Jaśmina Polak, Jan Sobolewski, Tenzin Kolsch, Claudia Korneev, Tina Orlandini i Adrian Pezdirc koji igraju u sve tri predstave.

(Visited 111 times, 1 visits today)

Komentari