Izvedbene umjetnosti

Najava predstave „Tako nam Bog pomogao”: Može li Hrvatima pomoći itko osim – dragog Boga?

Tako nam Bog pomogao
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U Gradskom kazalištu mladih Split, 29. studenog u 20 sati, premijerno će biti izvedena nova predstava Hrvoja Korbara pod nazivom Tako nam Bog pomogao”. Predstava je nastala prema motivima knjige Summa atheologiae”, Borisa Dežulovića.

Koja je tajna posebne veze između hrvatskog naroda i Svevišnjeg? Što je potrebno za ulazak u raj? Kakav je odnos Svemogućeg Oca i njegovog Sina? I što će nam ovog Božića poručiti Blažena Djevica Marija? Na ova, i mnoga druga pitanja, na pozornici će pokušati odgovoriti glumci Stipe Jelaska, Stipe Radoja i Donat Zeko.

Pokušaj razračunavanja s fanatizmom

Opus tekstova koje je Boris Dežulović posvetio Crkvi u Hrvata, njenim vjerovanjima i praznovjerjima, odnosu sa (makar načelno) sekularnom Republikom Hrvatskom i konzervativnim pokretima koji doživljavaju svoj uzlet, povod su nastanka autorskog projekta redatelja Hrvoja Korbara koji je nastao u splitskom kazalištu Playdrama.

Poučen Dežulovićevim pomno biranim temama i razradom istih, ali i na temelju vlastitih zapažanja o djelovanju Crkve koju naziva najstarijim i najuspješnijim poduzećem na svijetu, Korbar se predstavom „Tako nam Bog pomogao” pokušava suprotstaviti besmislu fanatizma.

Pritom ističe da problem ne leži u ideji o postojanju Boga, već u nastojanju fanatika da pod svaku cijenu isprave ili promijene mišljenje društvenih skupina suprotstavljenih nazora, i to, ni više ni manje, nego uskraćivanjem prava. Kako odgovoriti na dogmatizam i koje oružje upotrijebiti protiv fanatizma? Redatelj sugerira ono koje je fanatizmu nepodnošljivo – smijeh.

Redatelj o predstavi – iz programske knjižice:

Mnogo je bijesa i ljutnje u Dežulovićevim tekstovima. Mnogo je pitanja, ali i mnogo dobrog humora, pa čak i simpatija prema vjeri; toj, kako kaže pisac, najrazumljivijoj od svih čovjekovih slabosti. Ključ za čitanje „Summe Atheologiae“ pronašao sam u posljednjem tekstu u zbirci, svojevrsnoj (ne)vjerničkoj autobiografiji autora pod naslovom „Ja, Bog i moja baba Kata“.

Svatko od nas vjerojatno je imao nekog djeda ili baku, oca ili majku, kojima je bilo od iznimne važnosti da, baš kao i oni, budemo aktivni članovi Katoličke crkve, primimo sve sakramente, redovito pohađamo vjeronauk i sudjelujemo u drugim župnim aktivnostima. Vjerojatno je zbog toga protagonist ove predstave jedna obitelj – Otac, Sin i Majka koji su daleko od idealizirane, mitološke slike svete obitelji. Oni su nam, u svojim trzavicama, prilično nalik (na sliku svoju stvori čovjeka, zar ne?) i podsjećaju nas da naše nesreće, suprotno slavnoj Tolstojevoj rečenici, i nisu tako ekskluzivne.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Katarina Perić, glazbu i ansambl predstave Matko Botić, a oblikovanje svjetla Elvis Butković.


Reprizne izvedbe zakazane su 30. studenog i 9. prosinca, a ulaznice možete kupiti na blagajni Gradskog kazališta mladih Split.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari