Vizart

Tokio dobio čast ugostiti srednjovjekovnu “Damu i jednoroga”

Foto: www.musee-moyenage.fr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.musee-moyenage.fr
Foto: www.musee-moyenage.fr

Zanimljvost tapiserija, pod još zanimljvijim nazivom Dama i jednorog (The Lady and the Unicorn), zamijetili su mnogi. Ne samo posjetitelji pariškog muzeja de Cluny (gdje je dio stalnog postava još od 1882.) i mnogi pjesnici koji su svojim pjesmama nadjenuli ime Dame i jednoroga, nego i Nacionalni centar umjetnosti u Tokiju koji za tu tapiseriju organizira posebnu izložbu na šest mjeseci. Možda to potvrđuje činjenica što se ova umjetnina smatra jednom od najvećih iz razdoblja srednjeg vijeka.

Dama i jednorog je dio šesteročlane tapiserije iz 15. stoljeća, izrađene od svile i vune. Iza svake od njih stoji jedna priča, pet osjetila. Iako se u to vrijeme smatrala nerazumljivom i pomalo mračnom, danas se tumači u znaku ljubavi i razumijevanja. Na tapiserijama su uvijek oslikani upravo dama i mitološko biće jednoroga, a na nekima ima i majmuna. Za takve prikaze, u to doba neobične postoje mnoga objašnjena, od heraldičkih do vjerskih. Tokio će “ugostiti” svih šest tapiserija, a dodatna čast je sama činjenica da je ovo drugi put uopće, da su dostupne ljubiteljima umjetnosti izvan Francuske. Izložba će biti otvorena od 24. travnja do 15. srpnja, zatim seli u Osaku gdje će se zadržati do 20. rujna.

Foto: /www.musee-moyenage.fr
Foto: /www.musee-moyenage.fr

Ako vas je bar malo zaintrigirala priča o tapiserijama, a tužni ste što ne možete do Tokija, ne brinite se previše! Upravo ove tapiserije su postale dio popularne kulture, pa ih tako možemo vidjeti u filmu Harry Pottera kako vise kao zastava Griffindora ili na coveru albuma Anonymusa iz 1994. Detaljne opise istih je u svojoj knjizi dao i Rainer Maria Rilke, a mnogi književnici i glazbenici su upravo nazive i priče ovih tapiserija utkali u svoju umjetnost.

Be social

Komentari