Film

TOP 10: Daniel Radcliffe u filmovima

Daniel Radcliffe
Izvor fotografija: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 7 minute

Malo koji se mladi glumac može pohvaliti uspješnom karijerom nakon što mu je uloga zapečatila djetinjstvo, ali i slavu na planetarnoj skali, a da pritom nije otišao u smjeru opijata i narkotika koji će mu uništiti zdravlje te reputaciju. Ipak, Daniel Radcliffe je svoje glumačke početke ostvario u malim ulogama u projektima kao što su mini serija „David Copperfield” (1999) i „Krojač Paname” (2001) s Pierceom Brosnanom u naslovnoj ulozi. Ubrzo poslije spomenutih angažmana Radcliffe je bio izabran među 300 djece za ulogu jednog od najslavnijih čarobnjaka u povijesti kinematografije, nakon što ga je u jednom kazalištu spazio producent David Hayman.

Cijelo desetljeće je prošlo od uloge koja mu je obilježila život, a Daniel i dalje niže brojne projekte na kojima predano radi. „Harry Potter” filmovi bili su tek interludij u karijeru ispunjenu zanimljivim odabirima. Radcliffe trenutno snima četvrtu sezonu uspješne serije „Miracle Workers” (2019-) koja svake sezone predstavlja određen dio vremena – nekada prošlost, a nekada i budućnost.

Jednako tako, trenutno igra u mjuziklu Stephena Sondheima „Merrily We Roll Along”, a do nedavno je glumio uz Alana Cumminga u predstavi Samuela Becketta „Endgame”. Osim što je početak 2022. godine upečatio sudjelovanjem u dokumentarnom filmu „Harry Potter 20. obljetnica: Povratak u Hogwarts”, trenutno imamo prilike gledati film „Weird: The Al Yankovic Story” u kojemu tumači naslovnu ulogu. Film je nagrađivan pozitivnim kritikama od strane struke i publike. U nastavku pročitajte koji su to sve projekti obilježili glumčevu karijeru i koje nikako ne bi trebalo propustiti.


10. „Guns Akimbo” (2019)


Vjerojatno najbizarniji film s ovoga popisa, „Guns Akimbo” priča o programeru Milesu koji bude na udaru od strane organizacije Skizm, koja je svoju popularnost stekla live-prijenosima između borbi između kriminalaca i psihopata, nakon što je trollao fanove na njihovom forumu. Skizm odabere Milesa kao svojeg sljedećeg kandidata, tako što mu ugrade pištolje u ruke operacijom, ali i njegovu protukandidatkinju, djevojku po imenu Nix (Samara Weaving), koja je simbolična po svojoj nepobjedivosti i nemilosrdnom ubijanju.

Film koji se može okarakterizirati svojevrsni kao „Scott Pilgrim protiv svijeta” na steroidima, no i dalje zaslužuje spomen radi Radcliffeovog fizičkog ulaganja koji je morao unijeti u cijelu produkciju te činjenicu da s Weaving nosi cijeli film na svojim leđima, odnosno, rukama. Da se ocjenjuje sama kvaliteta priče kao i tehničke realizacije, film ne bi dospio u deset najboljih Danielovih projekata, ali će ipak ući radi glumčeve potpune fizičke i psihičke investicije i vidljive karizme.


9. „Horns” (2013)


Ig Perrish (Daniel Radcliffe) mladi je DJ koji dodatno postaje odbačenik u vlastitom gradu kada njegova djevojka Merrin (Juno Temple) tragično premine za što Ig bude glavni osumnjičenik. Jedno jutro Ig postaje svojevrsni detektiv ove tragične priče na izrazito neobičan način; tako što mu izrastu rogovi koji podaruju moć da mu svaka osoba s kojom razgovara otkriva svoje najmračnije tajne.

„Horns” u cijelosti je zanimljiv film s vrlo atipičnom radnjom te se njegova originalnost ne može poreći. Ekstravagantna priča sadrži dijelove poput, svećenika koji Igu govori da ga želi objesiti, doktora koji seksualno opći s medicinskom sestrom usred operacije, dvojice policajaca koji međusobno flertuju na kompletno transparentan način, ali i konobarice koja priznaje da je lagala u vlastitom iskazu radi vlastitog publiciteta. Sve to čini ovaj film ultimativno zabavnim, a opet na momente zastrašujućim. Ipak, zbog mnogih poteškoća s tehničkom realizacijom, teško je „Horns” smjestiti na više mjesto na listi.


8. „Weird: The Al Yankovic Story” (2022)


Najsvježiji film iz Radcliffeove biografije jedan je od kvalitetnijih projekata glumčeve šarolike filmografije. Uradak koji se može okarakterizirati kao parodija o životu ekstravagantnog pjevača Weirda Ala Yankovica s ponekim autobiografskim elementima nevjerojatno je zabavno štivo s dobro tempiranim forama, ali i na konkretan način izvršenom parodijom za sve klišejizirane biografske filmove o poznatim glazbenicima.

Iako, kako sam pjevač kaže, budžet nije bio prevelik, i dalje se ostavlja dojam veličine ovoga projekta s brojnim neočekivanim cameo ulogama. Možda na prvu neobičan odabir, ali Radcliffe se svojom scenskom prisutnošću idealno uklapa u ambijent cijele priče koja odskače od normalnog, a pritom na respektabilan te adekvatan način pripovijeda o pjevaču koji je svoju slavu stekao parodiranjem tuđih pjesama.


7.  „The F Word” (2013)


Godina 2013. zasigurno je godina u kojoj je glumac pokazao najvišu dozu raznovrsnosti. Osim što je snimio boemsku dramu o Allenu Ginsbergu, horor film o DJ-u kojemu izrastu rogovi te crnu komediju o ruskom doktoru koji postane ovisan o morfiju, Radcliffe je iste godine tumačio i sramežljivog Wallacea u ljubavnom filmu u kojemu se njegov lik spoji s Chantry (Zoe Kazan), ali ne način na koji se nadao. Naime, oni postanu prijatelji. Ipak, kako radnja teče dalje, njihovo prijateljstvo djeluje kao nešto više, ali nesretni faktori onemogućuju im da to prijateljstvo adekvatno eskalira.

Daniel dijeli izvrsnu kemiju s ostatkom glumačke postave koju čine još i Adam Driver, Mackenzie Davis i Rafe Spall i brzo ostvaruje asimilaciju u projekt koji nije tipičan za njegov stil odabira filmova. Možda pomalo film pun klišeja, ali „The F Word” simpatičan je film s kreativnim segmentima koji ipak uspješno izbjegava generično pričanje priče, a bis posebno ide za realizaciju likova čiji ljubavni odnos gledatelji s nestrpljenjem iščekuju.


6. „My Boy Jack” (2007)


Ratna drama iz 2007. godine jedan je od podcijenjenih filmova ne samo Danielove karijere već i općenito filmskog repertoara. Baziran po pjesmi Rudyarda Kiplinga iz 1915. godine, „My Boy Jack” prvo je doživio svoju kazališnu verziju 2004. godine od strane glumca Davida Haiga, koji će kasnije u ovome filmu glumiti autora, a Daniel Radcliffe njegovog sina Johna po uzoru na Jacka Cornwella kojem je pjesma posvećena.

Sniman u periodu kada je Radcliffe još uvijek radio na Harry Potter filmovima, ovaj projekt je uspio dokazati njegov neosporni glumački talent kada se uzme u obzir težina radnje koja govori o periodu I. Svjetskog rata te vojniku koji inzistira na odlasku u rat, ali mu je to otežano zbog dijagnosticiranog lošijeg vida. Iako su njegova majka Caroline (Kim Cattrall) i sestra Elsie (Carey Mulligan) striktno protiv toga, njegov otac podržava Johnovu namjeru te čak pomaže sinu kako bi ostvario svoje ciljeve. To, dakako, rezultira Johnovim nestankom i problemima koji se nadviju nad obitelji.


5. „A Young Doctor’s Notebook” (2012-2013)


Inspirirana djelom Mikhaila Bulgakova „A Country Doctor’s Notebook”, mini-serija u dvije sezone prati mladog doktora (Daniel Radcliffe) koji dolazi u jednu zabačenu bolnicu u gradu Muryevo, Korobovo u Rusiji 1917. godine tijekom Ruske revolucije.

Uz pomoć tek dvije medicinske sestre i jednog bolničara mladi doktor suočava se s raznim pacijentima koji dolaze po pomoć, ali često u morbidnim situacijama adekvatnim žanru crne komedije, koja seriju karakterizira. Mladi doktor ubrzo postaje ovisan o morfiju, ali se i suočava s posljedicama rata u Rusiji koji bukti i prelazi u Civilni rat tijekom druge sezone.

Iako druga sezona je nešto slabije kvalitete, prva sezona itekako je vrijedna gledateljeve pozornosti. Interakcija između Radcliffea te starije verzije sebe (Jon Hamm) jest vrlo dinamična i zabavna, a serija je u cijelosti prepričana na zanimljiv, ali i istovremeno komičan način. Doduše, ne može se reći da je za svačiji želudac zbog eksplicitnih  krvavih scena, ali i teške tematike općenito, no ovo stoji kao jedan od Radcliffeovih vještijih odabira u kojemu je glumac uspio dokazati da itekako može biti humorističan.


4. „Swiss Army Man” (2016)


Film koji je na neki način zacementirao smjer u kojemu se glumac odlučio kretati, „Swiss Army Man” jedan je od originalnijih filmova današnjice. Radnja nam otkriva Hanka (Paul Dano) koji se odluči ubiti negdje na plaži u osami, u njegovim nakanama spriječi ga truplo (Daniel Radcliffe) koje je more izbacilo na površinu. Ubrzo Hank stvara opskurno prijateljstvo s truplom koje govori, ali i ima mnogo funkcija koje Hanku pomažu opstati u divljini, baš poput švicarskog noža, po čemu i film nosi ime.

Jednostavna radnja ispričana je na neuobičajen način, a dodatnoj jačini kompletnog dojma pridonose izvrsni performansi Dana i Radcliffea, bez čijeg glumačkog spoja ovaj film ne bi bio ni upola tako zanimljiv. Režiju potpisuju Daniel Kwan i Daniel Scheinert zaslužni za ovogodišnji hit „Everything Everywhere All at Once”.


3. „Kill Your Darlings” (2013)


Daniel Radcliffe je još jednom dokazao da je nakon „Harry Potter” serijala sazrio, što se najviše moglo očitati u filmu „Kill Your Darlings”. Radcliffe ovdje glumi Allena Ginsberga, pripadnika beat generacije, koja se može okarakterizirati kao dadaisti modernog vremena čijem krugu su pripadali istaknuti stvaratelji poput Jacka Kerouaca (Jack Huston), Williama Burroughsa (Ben Foster), ali i manje poznatog Luciena Carra (Dane DeHaan).

Književna drama koja na uspješan način stvara boemski, književni, čak Woody Allenovski ugođaj i osjećaj kao da se gledatelj doista nalazi u tom povijesnom periodu, stavlja Radcliffea u nešto nezgodniji položaj kada se uzme u obzir DeHaanov performans. Dane DeHaan svojom slojevitošću krade svaku scenu u kojoj se nalazi i služi kao pokretač radnje, ali prati ga i ostala glumačka postava koja je stvorila vrlo upečatljive likove. Treba istaknuti i Bena Fostera, čija interpretacija Burroughsa stoji kao hvalevrijedna izvedba. Svejedno, Radcliffe se odlično snašao u ulozi homoseksualca, što je pokazao i glumačkim manirima i gestama koje su bilo korektne. Ovaj film savršen je za sve one koji se nikada nisu osjećali konvencionalno.


2. „The Woman in Black” (2012)


Ovaj gotički horor pravi je primjer skrivenog dragulja. Smješteno u edvardijanskom Londonu 1907. godine, Arthur Kipps (Daniel Radcliffe) mladi je odvjetnik koji se vraća svome poslu nakon smrti svoje žene. Kao svoj idući zadatak dobiva odlazak u Kuću Jegulje u selu Crythin Gifford, kako bi tamo riješio papirologiju ostavljenu nakon smrti vlasnice Alice Drablow. Kipps ne prolazi dobro po svom dolasku u selo, i ubrzo ga mještani optuže da će njegov boravak u kući uzrokovati prizivanje duha udovice.

Veliki je propust taj što više horor filmova nije smješteno u daljoj prošlosti jer je „The Woman in Black” samo potvrdio kako opskurni ambijent uvelike pridonosi jezivoj atmosferi, a kada se tomu pridodaju nadnaravni elementi dobiva se jedan vrlo napet horor film koji drži gledateljevu pozornost cijelo vrijeme. Radcliffe donosi najkompletnije ostvarenu ulogu u karijeri kao odvjetnik s bolnom prošlošću kojega je nemoguće ne zavoljeti na prvu i koji je vjerojatno najhumaniji lik u Danielovom kompendiju izvedbi.


1. „Harry Potter” serijal (2001-2011)


Prvo mjesto ove liste nije nimalo iznenađujuće. Koji film bi bolje opisao Radcliffeovo dostignuće u kinematografiji, nego upravo onaj koji ga je lansirao u A-kategoriju glumaca? Serijal od osam filmova o čarobnjaku koji je otkrio magičan svijet jednom kada se otvorio ciglani zid na stražnjem izlazu konobe Leaky Cauldron obilježio je generacije diljem svijeta te ostao aktualan i do danas, čak dva desetljeća kasnije. „Harry Potter” knjige i filmovi imaju dodatnu jačinu jer, osim što imaju mnoge krucijalne životne lekcije poput one da ništa nije jače od pravog prijateljstva i da se svijet ne dijeli na isključivo loše i dobre ljude, služe kao tranzicija između bezbrižnog dječjeg svijeta u svijet odraslih, koji nije više tako lagan i srdačan.

Radcliffea je s razlogom ovakva uloga obilježila jer on, de facto, jest Harry, a lika kojega je tumačio cijelo desetljeće nemoguće je zamisliti u drugačije. Baš kao što je nemoguće zamisliti i druge glumce u ulozi ostatka simboličnog trojca; Rona (Rupert Grint) i Hermione (Emma Watson).U konačnici, Radcliffe je sa sigurnošću nastavio dalje sa svojom karijerom, gdje je imao priliku tumačiti širok spektar likova u filmovima, serijama, predstavama, glazbenim spotovima i time je dokazao svoju raznolikost.

Malo je poznato koji su Danielovi idući projekti, no mnoge glasine kruže Internetom da bi Radcliffe mogao izvući kandže od adamantiuma i boriti se uz X-Mene u Marvelovom filmskom univerzumu, ali hoće li biti tako – vrijeme će pokazati.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari