Izvedbene umjetnosti

U Gavelli iduće sezone gledamo “Kiklopa”, “Kako je počeo rat na mom otoku” i povijest rock ‘n’ rolla

Foto: www.gavella.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Gradsko dramsko kazalište Gavella na svojoj je web stranici objavilo program za sezonu 2018./19. Kao što je uobičajeno, Gavella će iduće sezone postaviti pet novih produkcija, a u znaku je hrvatskih naslova. Sezonu će 14. rujna otvoriti premijera predstave “Pijani” Ivana Viripajeva u režiji slovenskog redatelja Vite Taufera. U drami suvremenog ruskog dramatičara Ivana Viripajeva svi su likovi pijani. Pijanstvo je ovdje koncept, metafora i stanje, jer opijeni alkoholom, likovi su zapravo pijani – zbunjeni, dezorijentirani, izgubljeni – duhom. Četrnaest osoba koje tumaraju (vele)gradskim prizorištima ovoga teksta doimaju se kao da ne znaju kamo idu pa su potezi što ih povlače nerijetko bizarni i ishitreni.

U predstavi igraju Ozren Grabarić, Nataša Janjić, Tara Rosandić, Dijana Vidušin, Sven Šestak, Ranko Zidarić, Nela Kocsis, Filip Šovagović, Ksenija Pajić, Marko Petrić, Živko Anočić, Amar Bukvić, Enes Vejzović i Tena Nemet Brankov. Dramaturg je Dubravko Mihanović, scenograf Igor Pauška, kostimografkinja Marita Ćopo, autorica glazbe Nana Forte, suradnik za scenski pokret Pravdan Devlahović, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Već 3. listopada na rasporedu je sljedeća premijera, “Kako je počeo rat na mom otoku” Ive i Vinka Brešana u režiji Dražena Ferenčine, novog ravnatelja Gavelle. Riječ je o koprodukciji Gavelle i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, a predstava je svoju šibensku premijeru imala 14. svibnja. Adaptaciju scenarija popularnog filma Vinka Brešana iz 1996. godine potpisuje Željka Udovičić Pleština. “Kako je počeo rat na mom otoku” uspio je 90-ih spojiti temu rata sa žanrom komedije i na humorističan način prići nataloženoj tami.

Više od 20 godina nakon kino-premijere, ovaj je film i dalje među najboljim ostvarenjima naše kinematografije, zahvaljujući dinamično skrojenoj fabuli, živim likovima s kojima se možemo poistovjetiti, dijalozima koji su nam se uspjeli upisati u kolektivnu memoriju, sugestivnoj tragikomičnoj atmosferi… U predstavi igraju Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bilić, Nenad Cvetko, Franka Klarić, Šime Bubica, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grčić, Nikola Baće, Zoran Gogić. Scenograf je Dragutin Broz, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, autor glazbe Mate Matišić, a oblikovatelji svjetla Zdravko Stolnik i Joško Bakula.

[Kako je počeo rat na mom otoku] Foto: www.gavella.hr

Sezonu će u veljači 2019. nastaviti premijera “Kiklopa” Ranka Marinkovića u režiji Zlatka Svibena te dramatizaciji Petre Mrduljaš i Zlatka Svibena. “Kiklop” je jedno od najvećih djela hrvatske književnosti 20. stoljeća. Na jednoj razini, “Kiklop” je omaž boemskom ozračju međuratnoga Zagreba u kojem su kavane bile poprišta intelektualnih nadmetanja jednog od posljednjih naraštaja umjetnika-erudita. U tom miljeu kreće se sada već gotovo arhetipski lik Melkiora Tresića, mladoga intelektualca u potrazi za identitetom… Na drugoj razini, roman je i ljubavna priča kojoj je u žarištu Žena-Nepoznanica, kojoj Melkior nadijeva ime Vivijana… Ovaj roman složene strukture može se čitati realistično, kafkijanski, pa čak i pirandellovski, a da se njegova slojevitost pritom ne iscrpi. Nova adaptacija – prva nakon više od četiri desetljeća – bit će vjerna Marinkovićevoj mediteranskoj teatralizaciji žanrova te njegovu romaneskno-esejnome feljtonizmu približiti nerealističnu dramskost.

U ožujku 2019. u Gavelli bi trebala biti praizvedena drama “Stela, poplava” dramaturga, dramatičara i romanopisca Dine Pešuta, nagrađena drugom nagradom “Marin Držić” za 2016. godinu. “Tekst tamne vitalnosti i snažnih žudnji, “Stela, poplava” posveta je kazalištu i glumicama, dramska elegija o usamljenosti i izmještenosti, o pogrešnim odabirima i potrazi za identitetom”, stoji u obrazloženju. Nakon što je prošle godine režirala praizvedbu drame Tomislava Zajeca “Ono što nedostaje”, bosanskohercegovačka redateljica mlađe generacije Selma Spahić na ovoj će predstavi prvi put surađivati s kazalištem Gavella. Drama je inače u Gavelli trebala zaigrati prošle sezone u režiji Dine Pešuta, no u međuvremenu je prebačena za sljedeću godinu.

Sezonu će u svibnju 2019. zatvoriti praizvedba drame “Borba i dosada: kratka povijest rock & rolla” Borivoja Radakovića u režiji Krešimira Dolenčića. Drama ispisuje povijest paralelne kulture u Jugoslaviji i Hrvatskoj – isprva posve rubne, potom društveno nepodobne, ubrzo vrlo podobne, gotovo dominantne, potom klišejizirane, na koncu često i reakcionarne. Dakako, povijest rock and rolla ne odvija se u zrakopraznom prostoru, već u neprekidnoj interakciji s “općim” društvom, s politikom, gospodarstvom, medijima, nacijom, populizmom, uvijek s pogledom na ono što se rađa na zapadu, uglavnom u Velikoj Britaniji i SAD-u.

[Pijani] Foto: www.gavella.hr

Središnji lik je Slaven, dječak rođen 1951. godine, kad i rock and roll. Drama prati njegovo odrastanje i život, na koncu i tužnu smrt s pogrebom na kojem umjesto tihe pogrebne pjesme zasvira “I Can’t Get No Satisfaction”. Drama je konstruirana tako da se činovi odvijaju po dekadama čiji se počeci vrlo često poklapaju s najdramatičnijim godinama jugoslavenske i hrvatske povijesti – 1951., 1961., 1971., 1981., 1991., 2001. i 2011.

Podsjetimo, iduće sezone u Gavelli je trebao biti uprizoren roman “Hotel Zagorje” Ivane Simić Bodrožić u adaptaciji dramaturginje Jelene Kovačić i redateljice Anice Tomić, no predstava je nedavno skinuta s repertoara, točnije prolongirana je za 2020. godinu. Službeni razlog bio je nedostatak financijskih sredstava, iako je još uvijek aktualni ravnatelj Gavelle Boris Svrtan predstavu najavio još u listopadu prošle godine u intervjuu za Ziher.hr, a predstava je bila prijavljena i na programe javnih potreba u kulturi grada Zagreba za 2018. godinu. “Kako je počeo rat na mom otoku” prema službenom je priopćenju zamjenski naslov, iako se postavlja pitanje otkud onda potrebna financijska sredstva za realizaciju ove predstave.

Gavelline večeri, festival najboljih produkcija iz prethodne sezone, ove će se godine umjesto u listopadu održati u studenom, a program će biti poznat u rujnu. Uz premijerne naslove, iduće sezone na Gavellinom repertoaru ostaju predstave “Gospođa Bovary“, “Kralj Rikar III.”, “Slikari rudari“, “Proces“, “Sjećanje šume“, “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja“, “Tesla Anonimus”, “Srce veće od ruku“, “Filumena Marturano“, “Kao na nebu“, “Umišljeni bolesnik“, “Zločin i kazna” te “Kolovoz u okrugu Osage“.

Be social

Komentari