Glazba

Navijačke pjesme: U potrazi za navijačkim duhom

navijačke
Foto: Canva.com
Vrijeme čitanja: 10 minute

Piše: Helena Kezerić

Svjetsko nogometno prvenstvo je počelo, što znači da će navijačke pjesme preplaviti radio postaje, TV ekrane i reklamne jingleove. Ambalaže hrvatskih slatkiša i ostalih proizvoda navući će navijačko ruho i Hrvati će još jednom zaboraviti na svakodnevne brige. Sve oči uprte su u našu nogometnu momčad u Kataru, što je idealna prilika da narod zaboravi na poneku aferu koja drma Markov trg, muke po prebačaju na Euro, inflaciju, visoku cijenu energenata i potencijalnu nestašicu hrane koja se tiho zakačila za leđa bliske budućnosti poput Quasimodove grbe. Sva sreća da postoji nogomet.

Ipak, ne bi nogomet (ili bilo koji drugi sport) bio nogomet, niti bi iskustvo navijanja bilo isto, da nema navijačkih pjesama. Domoljubne i navijačke pjesme tu su da pobude elan i svakog od nas potaknu na bodrenje. To bodrenje mora biti srčano, što znači da bi pjesma trebala dirati u srce što više ljudi da se dobije željeni efekt glasnog navijanja i kolektivni ponos poteče okupljenom masom. Svi trebaju biti kao jedno i na terenu i na tribinama.

Ljubavne pjesme u službi navijanja

Neke “navijačke” pjesme nisu nužno zamišljene kao navijačke, no s vremenom su se povezale s kulturom navijanja upravo zbog domoljubne ili emotivne konotacije koju su autori vješto vezali uz tekst, melodiju, ali i glazbenici uz izvedbu. Pravi primjer za to je predivna ljubavna pjesma Morska vila grupe Daleka Obala ili pak Mojoj majci Prljavog kazališta, bez kojih ne prolazi ni jedno post-utakmično slavlje.

Domoljubne pjesme u službi navijanja

Kako smo nacija koja je u novijoj povijesti prošla rat, dosta domoljubnih pjesama i pjesama koje su nastale kao promocija mira (ili rata) početkom devedesetih sluša se za vrijeme prvenstava i raznih sportskih natjecanja. Domoljubne pjesme su u redu, no problem nastaje kada one za sobom povlače ratne pjesme.

Tu sad nailazimo na močvarno tlo, iako bismo voljeli biti na prostranim zelenim pašnjacima, jer nitko normalan ne bi trebao slušati Čavoglave dok našim sportašima želi pobjedu i sreću. U tome ne vidim ništa dobro, čestito i zdravo jer u sportu nema mjesta za otvaranje starih rana, poziva na osvetu ili bilo kakvih drugih ratnih konotacija.

Navijačke pjesme u službi navijanja

Dotaknuli smo se pjesama koje nisu imale namjeru biti navijačke, a to su postale i onih koje nikad ne bi trebale biti navijačke, no što je s pjesmama novije generacije koje su nastale isključivo u namjeri da podignu kolektivni ponos do delirija, prisjete širu masu na razlog za domoljublje i potaknu tog strastvenog navijača u svakom od nas? Zadatak nije lak jer živimo u vremenu kad je izrazito teško biti ponosan što živiš tu gdje živiš, dok nas političke afere, nebuloze i traljavo vodstvo šamaraju sa svih strana.

Jedino što bi moglo probuditi trunku ponosa u običnim malim ljudima jesu drugi obični mali ljudi, koji su se izdigli u svjetski uspješne sportaše. Naravno, pod uvjetom da su Hrvati. Još bolje ako su nogometaši jer nam za ostale uspješne sportaše nije previše stalo. Mislim, zadovoljit ćemo se rukometom ili vaterpolom ako baš moramo.

Samim time nije dovoljno stvoriti pjesmu koja će se sastojati od bazične glazbene pozadine i teksta s ključnim riječima poput ole, ajmo, idemo, Hrvatska, srce, ponos, igrajte, vatreni. Ili možda jest?

Nišna grana domaće glazbe

Nemojmo se lagati, navijačke pjesme postale su “nišna” grana domaće glazbe i danas se štancaju kao lude, a njihov najčešći povod su nogometne utakmice. Isto je i s božićnim pjesmama. Shodno tome sve više glazbenika, i onih koji to tek žele postati, snimaju navijačke pjesme.

Neki će reći da sam duša prokleta jer nije stvar zarade, stvar je ponosa i odavanja počasti sportašima koji nas predstavljaju u svijetu. Ja ću se složiti da u tome nema ništa loše, no što ako je navijačka pjesma loša? Smijem li tada reći da je loša ili to znači da sam mrzitelj domovine i svega hrvatskog?

U potrazi za navijačkim duhom

Eva i ja ćemo danas zagrabiti duboko u sebe. Dale smo si zadatak proći neke od (naj)popularnijih navijačkih pjesama u nadi da u sebi pobudimo strastvene navijačice, a možda i domoljublje upadne u sliku.

Danima smo proučavale i preslušavale hrvatske navijačke pjesme, svaka od nas je izdvojila pet pjesama i dala svoj osvrt na odabire uz ocjenu. Da ne ispadne da se samo nas nešto pita, i vi ćete moći na dnu teksta odabrati svoju najdražu navijačku pjesmu.

Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, znam da ju imate. Otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

***

Piše: Eva Juraški


Thompson – Uvijek vjerni tebi


Godina nastajanja: 2012.
Povod: Europsko prvenstvo u nogometu – Poljska i Ukrajina 2012.

Autor teksta: Marko Perković Thompson
Autor glazbe: Marko Perković Thompson
Album: „Ora et labora”
Napomena: Službeni Klub navijača hrvatske nogometne reprezentacije „Uvijek vjerni” Thompsonovu pjesmu je proglasio službenom himnom kluba.

Kako ono ide? Nema miješanja politike u obrazovanje, crkvu i, naravno, sport? To je valjda najveća šala koju je netko sročio na idiličnom tripu alternativne stvarnosti.

Mnogi se pitaju što je navijanje bez Thompsona, no ovog puta nije riječ o pjesmi Lijepa li si, koja je, priznajem, jedina pjesma koja ima smisla u silnom autorovoj utopiji. Uvijek vjerni tebi je tipična pjesma za njegove vjerne sljedbenike.

Zamisli spoj nogometnih i ratnih terena, kakva idila za sve ratnike koji poistovjećuju sport s ratištem jer je jedina krilatica koja ih vodi ona „u boj, u boj za narod svoj”. Tako Thompson pjeva kada čuješ himnu, bori se za Vukovar iako je pjesma nastala puna dva desetljeća nakon ratnog sukoba.

Ne treba zaboraviti Grad heroja, no navijačka pjesma je u potpunosti promašena za takvu tematiku i s razlogom su komentari na YouTubeu isključeni. Uz sve, mora se u video spotu ubaciti i pokoja scena iz Oluje, kako bi pjesma bila prikladna i za njegov privatan godišnji party u Čavoglavama. Ovo je tip pjesme koju će istinski navijač u pravilu preskočiti, osim ako nije zakleti Thompsonov fan.

Ocjena: 0/5


Lana Jurčević – Duša Hrvatska


Godina nastajanja: 2014.
Povod: Svjetsko prvenstvo u nogometu – Brazil 2014.

Autor teksta: Faruk Buljubašić Fayo
Autor glazbe: Lana Jurčević
Album: „Tabu”
Napomena: Autorski tim se u sklopu akcije HDS ZAMP-a odrekao autorskih prava na ovu pjesmu (Playlista za Slavoniju)

Prije no što je postala La Lana, Lana je bila sasvim obična cura iz susjedstva. Tome u prilog ide i pjesma Duša Hrvatska, koju je snimila još za vrijeme Svjetskog prvenstva u Brazilu. Slatko je sve to, no Lani nedostaje strasti i energije kakva krasi pravu navijačicu.

Videospot je prilično usiljeno napravljen, imam osjećaj kao da Lana ima tu dužnost da stoji i napravi koji pokret s rukom i bokovima, dok se u pozadini smjenjuje powerpoint prezentacija. Da bude stvar gora, Lana izgleda kao studentica koja je nepripremljeno izašla na izlaganje i uz pokoji osmjeh nam čita cijelu svoju prezentaciju. Sve u svemu, jedna prilično bezdušna stvar za koju naši dečki ne bi ostavili dušu na terenu.

Ocjena: 2/5


David & Josip Martino – Sve za Hrvatsku


Godina nastajanja: 2018.
Povod: Svjetsko prvenstvo u nogometu – Rusija 2018.
Autor teksta: David & Josip Martinović
Autor glazbe: David & Josip Martinović
Album: –

Upravo ovako nekako zamišljam Thompsonove Gen Z fanove kako snimaju svoju navijačku pjesmu. Rata nisu vidjeli, a glavno da marširaju sa „Za dom” pozdravom uz neizostavnu zastavu s prvim bijelim poljem i zalutalim tenkom.

Usudila bih se reći da se opjevane slike u pjesmi Sve za Hrvatsku nekako i uklapaju u nadolazeće prvenstvo, budući da navedeni dvojac veliča tvorevinu koja je bila poznata po oduzimanju ljudskih prava, baš kao Katar. Što se glazbenog izričaja tiče, moram priznati kako mi je glavni vokal izuzetno iritantan i baš je stvoren za takvu ”mini Thompson” agresivnu navijačku poemu. Da cijela priča bude ironičnija, koliko vidim, ovaj dvojac je iz naše dijaspore, što je prilično predvidljivo za ovakvu pjesmu.

Ocjena: 1/5


Nered feat. Zaprešić Boyz – Srce Vatreno


Godina nastajanja: 2006.
Povod: Svjetsko prvenstvo u nogometu – Njemačka 2006.
Autor teksta: Marko Lasić Nered
Autor glazbe: Bojan Šalamon Shalla
Album: – 
Napomena: Pjesma je postala navijačka himna 24sata i Karlovačkog, a sadrži sample uspješnice Michaela Jacksona pod nazivom You Are Not Alone

Sjećam se tog Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine, koje sam više-manje u cijelosti popratila na školskim praznicima. Srce vatreno je bila najslušanija pjesma tog ljeta među nama klincima i međusobno smo si tu pjesmu slali preko infracrvenog sučelja jer nisu još svi mobiteli imali Bluetooth.

Sjećam se i da je maja mama tu pjesmu postavila kao zvuk zvonjave i zadržala ju je dugo nakon završetka prvenstva. Ona je tip osobe koja je možda jednu našu utakmicu u životu pogledala, no to dovoljno govori o tome kako je ova navijačka budnica snažna. Ne znam je li je to do nostalgije, no svaki put kada čujem Srce Vatreno, moje srce zbilja zakuca snažno i preplavi me navijački duh, kakav druge navedene pjesme nisu uspjele probuditi.

Ocjena: 5/5


Boris Novković ft. Dino Dvornik – Malo nas je al’ nas ima


Godina nastajanja: 2004.
Povod: Europsko prvenstvo u nogometu – Portugal 2004.
Autor teksta: Faruk Buljubašić Fayo
Autor glazbe: Boris Novković i Boris Đurđević
Album: „Ostvareni san”
Napomena: Ovaj hit neodoljivo podsjeća na pjesmu Billyja Joela iz 1989. pod nazivom We didn’t start the fire

Malo nas je al’ nas ima je ikonična stvar. Riječ je o brojalici svih utjecajnih Hrvata, Hrvatica i naših događaja bez nekog posebnog reda u pozadinskoj glazbi Billyja Joela.

Moram priznati kako su mi prva asocijacija na nju Kostelići, a ne nogometno ludilo, koliko je pjesma bila korištena na njihovim velikim dočecima na glavnom zagrebačkom trgu. Nije riječ o najkreativnijoj glazbi, no pjesma služi svojoj svrsi, baš je ”za nabrijati” se i krasi ju jedna lijepa pozitivna energija koju je Dino Dvornik uvijek uspio prenijeti na sve nas.

Ocjena 4/5

***

Piše: Helena Kezerić


Nives Celsius – Take me to Brasil


Godina nastajanja: 2014
Povod: Svjetsko prvenstvo u nogometu – Brazil 2014.
Autor teksta: Nives Željković
Autor glazbe: Nives Željković i Siniša Vuco
Album: –

Kraljica samopromocije udara! Iako je Take me to Brasil zapravo parodija na život žena nogometaša i mišljenja sam da ju navijači na okupljanjima nisu nikad slušali, ne možemo negirati činjenicu da je ova pjesma svojedobno bila objavljena te da je podigla medijsku prašinu. Osim što je tu prisutna malo drugačija perspektiva nogometnog biznisa o kojoj je netko “propjevao” uoči svjetskog nogometnog prvenstva, nemam ništa drugo pohvalno za izdvojiti o ovoj pjesmi.

Nives u bikiniju pleše na Šestinama s mobitelom i crvenim kartonom u gaćama, pojede bananu i malo se trlja o drvo s loptom među nogama u obližnjoj šumi, dok pjeva o sponzorušama i odlasku u Brazil. Na prsima ima iscrtanu hrvatsku šahovnicu ili brazilsku zastavu (ovisno o kadrovima) pa ne možemo reći da su domoljubni motivi izostali iz videa.

Ako pričamo samo o kvaliteti izvedbe i glazbi, ona je nepostojeća. U ovoj pjesmi nema baš ništa što bi probudilo moj navijački duh. Baš suprotno, osjećam jedino susramlje.

Ocjena: 1/5


Mišo Kovač & Josip Katalenić – Croatia Victoria


Godina nastajanja: 2002.
Povod: Svjetsko prvenstvo u nogometu – Južna Koreja i Japan 2002.
Autor teksta: Miro Buljan i Nenad Ninčević
Autor glazbe: Miro Buljan i Nenad Ninčević
Album: –

Red neukusa, red trasha pa onda idemo na ozbiljnije kandidate, obećajem. Svi koji znaju za ovu pjesmu, jednako joj se čude kao i ja. Sve nas zanima je li Mišo Kovač zaista tada htio napraviti duet s (danas višestruko osuđivanim) međimurskim slavujem ili su određeni glazbeni moćnici povukli konce i na neki način isforsirali ovu suradnju. Iskreno se nadam da je ovo drugo u pitanju.

Minimalistični tekst, koji još nekako mogu prožvakati, upotpunio je maksimalno trash video s reklamom za Ford. Šteta, jer kad na početku čujem Mišu kako pjeva riječi Croatia Victoria, stvarno se osjećam ponosno, onda uletava Katalenić sa svojim kažiprstima i moj ponos pada u blato.

Videospot je također mogao biti super. U njemu nalazimo mažoretkinje, prave cheerleadersice, razne akrobate, navijače i ukusno odjevene lijepe žene. Dojam kvari jezivo umjetna podloga, mali TV ekrani koji vrte scene iz prometa i cijela izvedba. Sve je jednostavno krivo ispalo.

Miši Kovaču bi oprostila sve i da snimi solo verziju ove pjesme s nešto drugačijom glazbenom podlogom, vjerujem da bi bila puno popularnija. Mišo je svojim dionicama na ovoj pjesmi uspio probuditi navijačicu u meni, ali samo na trenutak. Trešerica u meni je već izgubila glas od vrištanja.

Ocjena: 2/5


Eni Jurišić – Kao jedno


Godina nastajanja: 2017.
Povod: Europsko prvenstvo UEFA U-17
Autor teksta: Miroslav Lesić Lesique, Predrag Martinjak i Eni Jurišić
Autor glazbe: Miroslav Lesić Lesique i Predrag Martinjak
Album: –

Ne mogu vjerovati da su tri osobe bile potrebne da se napiše tekst s najbazičnijim rimama i navijačkim parolama koje se mogu pronaći kod nas. „Idemo do pobjede, idemo, ako smo kao jedno”, ne mogu to prihvatiti, navijačica u meni želi ipak više. Simpatična Eni s osmjehom k’o kuća u dresu skakuće po terenu, a kad to ne radi, dolazi po Niku Kranjčara i vozi ga  na susret s klincima nogometašima, simpa i ukusno.

Ipak, korektan videospot i Enino pjevačko umijeće (koje nije mogla adekvatno pokazati u ovoj pjesmi) ne mogu nadoknaditi banalnost teksta. Navijačica u meni je bila probuđena prošlom pjesmom, no trenutno joj je dosadno.

Ocjena: 2/5


Colonia – Svijet voli pobjednike


Godina nastajanja: 2001.
Povod: Svjetski skijaški kup 2001. (?)
Autor teksta: Boris Đurđević
Autor glazbe: Boris Đurđević
Album: „Milijun milja od nigdje”

Iskreno, nisam sigurna je li povod bio svjetski skijaški kup te godine jer sam bila premlada da bi se sjećala, ali Svijet voli pobjednike je u mojoj glavi rezerviran za obitelj Kostelić. Ono čega se sjećam je to da je moja sestra obožavala ovu pjesmu i morala sam joj snimiti video na kasetu s ostalim muzičkim spotovima.

Ovdje imamo primjer velikog hita, prave navijačke pjesme bez političkih konotacija i spornih parola, a koja je prigodna za sve sportove, ali i za male životne uspjehe i pobjede.

Indira ima jedinstvenu boju glasa i nosi pjesmu dozirano i bez nakićenih vokalnih ekshibicija. Drago mi je da je videospot animiran jer mi njena karizma obično bude malo previše, ovako se to izbjeglo i stvorila se simpatija prema pjesmi bez da vizualna prezentacija utječe na njen dojam. Ako još bude svijeta, ova pjesma će se slušati i za 100 godina. Navijačica u meni je na nogama i maše kockastim šalom.

Ocjena: 5/5


Gibonni – Mi smo prvaci


Godina nastajanja: 1993.
Povod: Ponos
Autor teksta: Zlatan Stipišić Gibonni
Autor glazbe: Zlatan Stipišić Gibonni
Album: „Noina arka”
Napomena: Pjesma je nastala za vrijeme olimpijade u Barceloni 1992. godine, a posvećena je Mati Parlovu i svim uspješnim sportašima kroz našu povijest

Jako volim ovu pjesmu sve dok ne dođu zadnje tri riječi njenog teksta „Bog i Hrvati”. Ne smeta mi to čak ni toliko zbog snažnog nacionalnog priziva, koliko zbog potenicjalne političke konotacije iz prošlosti. Mogli smo bez toga. Uostalom, ako Bog i postoji, bit će uz sve, ne samo uz Hrvate.

Mnogi će reći da je pjesma pretroma i da je prikladnija za neki navijački fajrunt, nego za apsolutni delirij i navijačko ludilo. Napomena stoji, ali kako ovaj članak privodimo kraju, tako je i Mi smo prvaci vrlo prikladna pjesma za završetak naše navijačke šetnje kroz ukus, neukus, trash i pjesme koje u nama zaista bude navijački duh i ponos.

Bog i Hrvati su smanjili ocjenu ove pjesme na četvorku (ne, ocjenu nisu smanjili košulja na volane, leptir mašna i marama oko glave – sve na jednoj osobi), a navijačica u meni rida suze radosnice dok se sprema za počinak.

Ocjena: 4/5Nakon što smo Eva i ja odradile ovu neočekivanu navijačku avanturu, moram priznati da ću se odmah vratiti svojim glazbenim veseljima da isperem navijačke rime i zborno pjevanje iz ušiju.

Zaprešić Boysi, Opća opasnost, dečki iz dijaspore i ostali domoljubi još uvijek nisu pripremili dovoljno dobru pjesmu da bi se navijačica u meni zadržala dulje od nekoliko sati, a za sada je od izdvojenih pjesama jedino Colonia u potpunosti uspješno odradila zadatak. Kod Eve su taj moment postigli Zaprešić Boysi s pjesmom Srce Vatreno.

To baš nije dobra vijest jer je Colonijina pjesma stara preko dvadeset godina, a od novijih navijačkih pjesama nismo naišle ni na jednu numeru koja joj može parirati, a u isto vrijeme ostati apolitična i prikladna za sve sportske prilike (ne samo za nogomet). Izgleda da smo osuđeni na prekomjernu upotrebu ustaljenih navijačkih parola i rima iz nižih razreda osnovne škole.

Sva sreća da postoji nogomet jer kad nogometno ludilo prođe Hrvati će se vratiti svojim uobičajenim problemima i (za neke) teškoj stvarnosti, a do tada, za kraj ovog teksta, još jednom dižemo pivsku zdravicu za sve one koji su spriječeni to učiniti sami.

A sad bez osude, da čujemo koja je navijačka pjesma tebi najviše prirasla srcu!

 

 


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari