Izvedbene umjetnosti

U Rijeci počinje 25. Međunarodni festival malih scena

Foto: Marko Ercegović / www.hnk.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Izvedbom predstave “Tako je (ako vam se tako čini)” Jugoslavenskog dramskog pozorišta iz Beograda večeras u 19:30 sati počinje 25. Međunarodni festival malih scena u Rijeci. Od 4. do 11. svibnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Filodrammatici i Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca bit će izvedeno devet predstava (jedna izvan konkurencije) iz Srbije, Italije, Austrije, Rusije i Hrvatske.

Selektor festivala Bojan Munjin istaknuo je da gledateljima ove godine žele pokazati “čitavu retrospektivu suvremenog teatra”. “Provest ćemo vas kroz poetske stilove posljednjih decenija, u kojima će biti – od “Divlje patke” do “Ciganina, ali najljepšeg” – i naglašene ekspresije i gustog realizma; bit će ponešto strindbergovske ironije i iskrivljene stvarnosti, ali to je baš onaj svijet koji svi volimo – tako blizu i tako daleko od stvarnosti. Bavit ćemo se ranim jutrom civilizacije, čiju večer upravo danas živimo, kako je rekao Krleža”, zaključuje Munjin.

Tako je (ako vam se tako čini)” Luigija Pirandella režirao je Jagoš Marković koji potpisuje i adaptaciju, izbor glazbe i scenografiju. Suština Pirandellovog kazališta bila bi savjest čovjeka u borbi sa svojom maskom. Slovensko stalno gledališće iz Trsta gostuje s predstavom “Lijepi dani u Aranjuezu” Petera Handkea u režiji Igora Pisona, komornom dramom koja preispituje vječne teme privlačnosti među spolovima.

Atelje 212 dolazi s predstavom “Moja ti” Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Davies, predstavom koja se bavi problemom starosne, ideološke, seksualne i rodne diskriminacije. Iz Beograda dolazi i Beo art 2015 koje će odigrati Krležinu “U agoniji” u adaptaciji i režiji Ane Đorđević. U “novoj” inscenaciji Krležine drame detronizirani Lenbach već je izvršio samoubojstvo, a Laura, još umrljana muževom krvlju, pokušava s odvjetnikom Križovcem, čovjekom kojeg zaista i do kraja voli, nekako izaći iz te životne i noćne more.

Tko pjeva zlo ne misli
Foto: www.hnk.hr

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u Rijeci gostuje s dvije ovosezonske uspješnice, “Tko pjeva zlo ne misli” Vjekoslava Majera, Kreše Golika i Renea Medvešeka te “Ciganin, ali najljepši” Kristiana Novaka u adaptaciji Ivora Martinića i režiji Ivice Buljana. Teatar Vahtangov, stoljeće stari kulturni hub iz Moskve, izvest će komornu dramu “Vrisak langouste”  D. Marella u režiji Mikhaila Tsitrinyaka u kojoj slavna glumica Sarah Bernhardt pokušava rekostruirati događaje iz prošlosti – sukob s majkom u djetinjstvu, razgovori s ljubavnikom…

Program zaokružuje bečki Theater in der Josefstadt koji će izvesti Ibsenovu “Divlju patku” u režiji slavne i nagrađivane slovenske redateljice Mateje Koležnik, priču svakodnevnog obiteljskog života Ekdalovih u kojem se otkrivaju “kaljuža tajni” iz prošlosti. Studenti 3. godine preddiplomskog studija Gluma i mediji izvan konkurencije odigrat će predstavu “Dobri čovjek iz Sečuana“, alegorijsku dramu Bertolta Brechta u kojoj se tri boga spuštaju na Zemlju u potrazi za barem jednim dobrim čovjekom kako bi dokazali da svijet koji su stvorili nije ispao potpuni promašaj. Mentori redatelji su Lenka Udovički i Rade Šerbedžija.

U popratnom programu festivala u Galeriji Kortil bit će otvorena izložba kazališnih plakata Borisa Bućana pod jednostavnim nazivom “Kazališni plakat”. Preskačući granice stilova, trendova i znakova vremena, Bućan je s lakoćom asimilirao duhovno nasljeđe avangarde, nadrealizma, transavangarde i postmoderne, izmičući svim jednoznačnim definicijama. Festivalski žiri u sastavu: Marija Sekelez, dramska glumica iz Zagreba, Anita Mančić, dramska glumica iz Beograda i Katarina Kocevska, dramska glumica iz Skopja, odlučivat će o nagradama za najbolju predstavu, režiju, dramski tekst, scenografiju, kostimografiju, oblikovanje svjetla, scensku glazbu i za glumačka ostvarenja.

Be social

Komentari