Izvedbene umjetnosti

Započeo 22. Međunarodni festival malih scena u Rijeci

Foto: theatrefestival-rijeka.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Jučer je, 2. svibnja, u Rijeci započeo 22. Međunarodni festival malih scena (poznat i kao MFMS). Festival će trajati do 9. svibnja, a u sedam će dana biti odigrano osam predstava, održana jedna izložba i jedna tribina. MFMS respektabilni je festival čiji počeci sežu u 1994. godinu kada ga je kao Hrvatski festival malih scena osnovao glumac Nenad Šegvić. Već od 1999. godine  festival počinje uključivati u svoj program i inozemne predstave te se polako svojim natjecateljskim karakterom i koncepcijom programa promeće u jedan od najcjenjenijih kazališnih događaja u regiji.

Sve će se predstave te tribina održati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, dok će izložba „Od Dostojevskog do Mrozeka“ biti postavljena u Galeriji Kortil (Strossmayerova 1). Riječ je o izložbi u povodu pedeset godina poljskog kazališnog plakata čiji postav inače pripada zbirci Muzeja plakata u Wilanowu, ogranku Narodnog muzeja u Varšavi. Za sve će posjetitelje ona biti otvorena od 2. do 12. svibnja, a organizirana je u suradnji s Ambasadom Republike Poljske iz Beograda.

Uz otvaranje izložbe, prvi je dan festivala rezerviran za predstavu „Buržoazija“ Kazališta Na balustradi iz Praga u režiji Jana Mikulášeka. Priča prati film “Diskretni šarm buržoazije” Luisa Buńuela koji se poigrava svojim likovima, raskrinkava njihovo licemjerje i potkupljivost. Ključne su scene sna, a uz konstantno manipuliranje likovima, Buńuel se poigrava i s gledateljima. U nedjelju, 3. svibnja, na repertoaru je tekst Heinricha von Kleista „Razbijeni vrč“ pod redateljskom palicom Igora Vuka Torbice i u izvedbi Jugoslavenskog dramskog pozorišta iz Beograda. U djelu se povlače pitanja borbe izvornog ljudskog karaktera s ultimativnom idejom pravde, a predstava sve smješta u suvremeno vrijeme koje nije lišeno spomenute borbe.

Foto: hkd-teatar.com
Foto: hkd-teatar.com

Ponedjeljak, 4. svibnja, rezerviran je za riječkoj publici dobro znano djelo i još bolje znanog redatelja, „Aleksandru Zec“ Olivera Frljića. Predstava je to posvećena svoj djeci žrtvama rata koja pritom ne upire prstom ni u jednu određenu naciju, ali tjera sve na preispitivanje savjesti. Dan nakon, 5. svibnja, igra „Kazimir i Karolina“, tekst Odona von Horvatha viđen okom redateljice Snežane Trišić u produkciji Ateljea 212. Vrijeme koje pratimo u drami ono je socijalne krize u Njemačkoj. Prikazuje se borba za bogatstvo i moć, a pritom se portretiraju brojni ratovi – od onih „ozbiljnih“ svjetskih do onih „privatnih“ koje ljudi vode među sobom.

Drugu polovicu festivala otvara „Mobitel“ kazališta Moruzgva redatelja Krešimira Dolenčića (po tekstu Sergija Belbela). Kao što naslov predstave govori, u središtu su mobiteli, odnosno ljudska ovisnost o njima. Vrijeme nakon predstave rezervirano je za Tribinu Trećeg programa Hrvatskoga radija koja će se održati uz izravni radijski prijenos. Tribina nosi naslov „Vrijeme sadašnjosti i teatra: od sjaja do očaja“, a sudjelovat će ansambl predstave „Mobitel“ Kazališta Moruzgva, redatelj Krešimir Dolenčić, sociolozi Hajrudin Hromadžić i Boris Ružić, kazališni kritičar Igor Ružić, dramaturginja Tajana Gašparović te Nenad Šegvić, umjetnički direktor Festivala. Tribinu će moderirati Bojan Munjin.

U četvrtak, 7. svibnja, očekuje nas adaptacija Ibsenove „Hedde Gabler“ Drame Slovenskog narodnog gledališća iz Maribora. Redateljica predstave, Mateja Koležnik, u drami prikazuje problematiku konvencionalnih odnosa među spolovima, propitujući istovremeno ustanovu braka. Četvrtak je rezerviran za tekst još jednog velikana svjetske književnosti, Eugenea Ionesca. „Instrukciju“ na pozornicu HKD-a na Sušaku donosi redatelj Horatiu Malaele i Nacionalno kazalište ‘I. L. Caragiale’ iz Bukurešta. U djelu je naglasak na apsurdnosti geste, mimika i glasa, a glumci koriste svoja tijela kao instrumente. Međunarodni festival malih scena završava „Kratkom pričom o Antikristu“ Andraša Urbana. Riječkoj publici poznati Urban po nedavno premijerno izvedenoj „Životinjskoj farmi“, ovoga puta u produkciji Bitef Teatra iz Beograda donosi predstavu o agresiji, poimanju zla, nasilju, ali i kritiku svih lažnih moralizatora.

[Hedda Gabler] Foto: www.sng-mb.si
[Hedda Gabler] Foto: www.sng-mb.si

Organizator i osnivač festivala su Grad Rijeka i HKD teatar. Umjetnički je direktor festivala Nenad Šegvić, selektor Bojan Munjin, koordinatorica i urednica programske knjižice Višnja Višnjić Karković, a tehnički je direktor Dalibor Fugošić. Stručni žiri čine Tatjana Mandić Rigonat, Sandra Lončarić Tankosić i Robert Raponja, a ulaznice se za sve predstave mogu kupiti na blagajni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Ne propustite 22. Međunarodni festival malih scena u Rijeci jer doista nema šanse da ne možete u njegovu bogatu programu pronaći bar jednu predstavu po svome guštu!

Be social

Komentari