Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Izvedbene umjetnosti

U Varaždinu počinje Kliker, festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade

29.09.2018. Tim HrvaćaninFoto: http://klikerfestival.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Od 1. do 14. listopada u Varaždinu, Rijeci i Zagrebu održava se Kliker Festival, festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade. Festival je 2016. godine pokrenula umjetnička organizacija VRUM u suradnji s nacionalnom platformom KLIKER. Riječ je o je međunarodnom festivalu posvećenom novim formatima prezentacije, produkcije, istraživanja i edukacije u polju suvremene plesne umjetnosti. U sklopu festivala održavaju se plesne izvedbe i različiti rezidencijalni, edukativni i interdisciplinarni programi za djecu i mlade.

Prvi dio festivala održava se od 1. do 6. listopada u Varaždinu. Festival će otvoriti premijera dječje plesne predstave “Patka, smrt i tulipan” u produkciji HNK u Varaždinu. Patku je već duže vrijeme pratio jedan čudan osjećaj. Kao da je netko promatra, kao da joj je netko blizu. Onda se napokon pojavila pred njom – Smrt. No Patka još nije spremna, ali Smrti se ne žuri. Zajedno provode ljeto, kupaju se u jezeru, sjede na stablu ili na livadi, razgovaraju i zajedno šute. Prema motivima istoimene dječje slikovnice njemačkog ilustratora Wolfa Erlbruchsa, redatelji i koreografi Sanja i Till Frühwald pokušavaju pronaći pravi način kako govoriti o pitanju smrti, koje u nekom trenutku postavljaju sva djeca. Predstavu izvode Ana Mrak, Maja Katić i Petra Bokić, kostimografkinja je Žarka Krpan, autor glazbe Damir Šimunović, a oblikovatelj svjetla Marino Frankola.

U utorak, 2. listopada u 10h na velikoj sceni HNK u Varaždinu gostuje austrijski kolektiv Kunststoff s predstavom “Zemlja je ipak ravna ploča” koja govori o digitalnoj transformaciji društva, pokušava definirati iluziju i stvarnost te potiče gledatelje na važnost formiranja vlastitog mišljenja. Četiri protagonista predstave provode svoje dane uz vlastitu asistenticu Iris, čip koji u obliku leće nose na oku. Iris je uvijek online. Zna kad su gladni i kad su umorni. No što se dogodi kada virus jednog dana obriše sve podatke, fotografije, postavke? Koliko su protagonisti ovisni o svojoj asistentici? Predstava je namijenjena djeci starijoj od osam godina.

Foto: http://klikerfestival.com

Dan kasnije iz Austrije također dolazi predstava “Skoči!” dječjeg kazališta Dschungel iz Beča. Predstava “Skoči!” (orig. “Hüpfen”) inspirirana je dječjom knjigom “The Soul Bird” Michala Sunita, a govori posebnoj ptici koja živi u duši svakog čovjeka. Zaigrana plesna predstava Elde Matia Gallo i Gat Goodovitch za publiku stariju od tri godine puna je osjećaja i pokreta. Istom dobnom uzrastu namijenjen je projekt “Muzej plesa” koji će 4. i 5. listopada biti otvoren u Palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin. Muzej plesa pruža stimulirajuće i interaktivno iskustvo kroz koje djeca uče o vlastito tijelu, što im daje slobodu kreativnog izražavanja s bezbroj mogućnosti. Kroz ples, zabavu i kreativnost, djeca isprobavaju različite sobe te instalacije, a svaka se bavi drugim aspektom plesa – kvaliteta pokreta, auditivni i vizualni faktori,  osjetilno i dodirno iskustvo, kao i arhitektonski aspekt. Izvedbe u trajanju 45 min na rasporedu su u 9:30 i 11:00.

U četvrtak, 4. listopada u 18 sati na velikoj sceni HNK u Varaždinu na rasporedu je hrvatska premijera predstave “Tiger Lilies“. Riječ o koprodukciji umjetničke organizacije VRUM i kazališta Dschungel Wien. Šest žena, šest životnih dobi, šest priča. Najmlađoj je devet, najstarijoj 80 godina. Cijeli je jedan život između njih. Što su proživjele, a što je tek pred njima? Jesu li one obitelj? Jesu li one jedna te ista osoba? “Tiger lilies” su istovremeno divlje i osjetljive. Traže onu posebnu, bosonogu, nježnu, buntovnu, jaku, slabašnu, osjećajnu, moćnu, jednostavnu, duhovitu, ozbiljnu, intuitivnu, divlju djevojčicu koja se skriva u svim ženama. Zajedno promišljaju o starenju, solidarnosti, osnaživanju, preživljavanju i kako ostati “zauvijek mlad”. Autorica teksta i redateljica je Sanja Frühwald, dramaturg Till Frühwald, a scenografkinja i kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin.

Varaždinsko izdanje festivala zatvorit će u subotu, 6. listopada izvedbe dviju predstava za najmlađe, “Gdje su nestale čarapice?” Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke i “Astronauti” umjetničke organizacije Shooma. “Gdje su nestale čarapice?” doživljajno je kazalište za bebe i djecu do 3 godine. Radi se o obliku izvedbene umjetnosti koja je na rubu između plesne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru. Autorica koncepta i redateljica je Mila Čuljak, a predstava igra u 10 i 11 na Sceni Rogoz HNK u Varaždinu. Predstava “Astronauti” redateljice Maje Zećo interaktivna je plesno-dramska predstava za djecu. Publika zajedno s izvođačima provodi astronautske vježbe kao pripremu za “putovanje u svemir”. Izvedbe su također u 10 i 11, u Palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin.

[Tiger Lilies] Foto: http://klikerfestival.com

Nakon Varaždina, festival se nastavlja u Rijeci i Zagrebu izvedbama predstave “Tiger Lilies“, 9. listopada u HKD na Sušaku u Rijeci te 11. listopada na sceni F22 Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Zagrebačko izdanje festivala obilježit će i premijera predstave “Misli u boji” u produkciji Plesnog centra Tala. Predstava “Misli u boji” istražuje prepoznatljive obrasce ponašanja kod pojedinca i njihov utjecaj na okolinu, odnosno stvaralačku snagu. Predstava naglašava važnost zajedništva i ljepotu zajedničkog stvaranja, s uzajamnim poštovanjem i prihvaćanjem da smo svi različiti i takvi kakvi jesmo smo potpuno u redu. Autori i izvođači su Tamara Curić i Tomislav Brezičevič.

U zagrebačkom izdanju programa na rasporedu su i predstava “Astronauti” 13. listopada u Plesnom centru Tala te site-specifi projekt “Zebre su u gradu” Plesnog centra Tala koji se odvija na gradskim ulicama, a u čijem su središtu pješački prijelazi. Izvedba iskorištava već postojeću fluidnost pješačkog prijelaza kojem nadograđuje staru funkciju i pretvara ga u mjesto izvedbe, u urbanu pozornicu.

(Visited 120 times, 1 visits today)

Komentari