Vizart

Umjetničke fotografije greškom dospjele u izlog

Foto : screenshot
Vrijeme čitanja: 2 minute
foto : screenshot
foto : screenshot

Prije nekoliko mjeseci, njujorška modna kuća DKNY pokušala je od Brandona Stantona kupiti njegove fotografije New Yorka, koje su trebale biti postavljene u izlozima dućana DKNY diljem svijeta u sklopu proljetne kolekcije. Brandon je ponudu odbio, no ipak su se fotografije pojavile u bangkokškom dućanu.

Na svojoj facebook stranici, Humans of New York, Brandon Stanton je izjavio: “Ja sam njujorški ulični fotograf. Prije nekoliko mjeseci, predstavnik DKNY je zatražio od mene da kupi 300 mojih fotografija koje su htjeli postaviti u svojim dućanima diljem svijeta. Za fotografije su mi ponudili 15,000 dolara. Prijatelj me savjetovao da je 50 dolara po fotografiji smiješan honorar za kompaniju koja vrti stotine milijuna dolara, pa sam zatražio više novaca, no odbili su me. Danas mi je fan poslao sliku izloga DKNY dućana u Bangkoku. Izlog je prepun mojih fotografija, koje su korištene bez mog znanja i bez novčane naknade. Ne želim novac. No molim vas da podijelite ovu objavu ako smatrate da bi DKNY trebala donirati 100,000 dolara u moje ime YMCA, Bedford-Stuyvesant u Brooklynu. Ta donacija pomoći će djeci koja zaslužuju da odu u ljetni kamp. Vas ću obavijestiti ako ova akcija uspije.”

Greška ili ne?

DKNY je odgovorila na ovu akciju sljedećim: “Od našeg osnutka 1989., DKNY je inspirirana New Yorkom koji je dio vizualnog identiteta ove kompanije. Za našu kolekciju proljeće 2013., htjeli smo proslaviti grad tako da u izloge stavimo fotografije naziva “Samo u NYC”. Imamo golemo poštovanje prema Brandonu Stantonu i Humans of the New York pa smo se upravo njemu obratili kako bi proveli program. On je odbio. Umjesto toga smo za proljetnu kolekciju zadužili i platili slike drugih afirmiranih fotografskih kuća. No, čini se da je omaškom našeg dućana u Bangkoku došlo do mješanja materijala te da su za ukrašavanje izloga iskoristili i neke fotografije gospodina Stantona. Ispričavamo se zbog ove greške i radimo na tome da samo dozvoljene fotografije budu u izlogu. Budući da kao tvrtka oduvijek podržavamo umjetnost, duboko žalimo zbog ove greške. Zbog toga ćemo donirati 25,000 dolara u YMCA, Bedford-Stuyvesant Brooklyn u ime gospodina Stantona.”

Stanton se zahvalio fanovima na podršci, i izjavio kako smatra da će iznos, iako nepotpun, pomoći djeci i da mu je drago što priča ima sretan završetak. Brandon Stanton je zasigurno lijepo postupio kada nije osobno tužio tvrtku nego putem javne akcije zatražio da donira u humanitarne svrhe. Nadajmo se da je to bio iskren postupak, a ne samoreklama.

Be social

Komentari