nova glazba
18. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

Vizart

Upoznaj djelo: Crveni Peristil

crveni peristil
Foto: Pinterest.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

U jutarnjim satima 11. siječnja 1968. godiner poznati gradski trg bio je potpuno drugačiji. Sve je bilo crveno. Prolaznici su zatekli Peristil zavijen u crveno, prekriven crvenom bojom. Ovaj performans izazvao je šok i skandal u tadašnjoj javnosti. Prodrmao je državu, umjetničku i društvenu scenu te potaknuo svojevrsno buđenje.

Foto: croatia-news.com
Crvena boja i noć

Skupina studenata u noći s 10. na 11. siječnja obojila je splitski Peristil u crvenu boju. Događaj je to koji je u javnosti ostao zapamćen pod nazivom Crveni Peristil. Njegovi kreatori uskoro su se okupili u istoimenu umjetničku grupu te daljnjim djelovanjem nastavili buditi javnost. Međutim, o samoj intervenciji nema puno sačuvanih podataka. Poznat je tek jedan članak, objavljen dan kasnije, koji donosi podatke o događaju. Zbog toga je spomenuti događaj poprimio tajanstveni prizvuk i zadobio kultni status u splitskoj, ali i umjetničkoj povijesti.

Cijela akcija pomno je i dugo planirana. Boja se nabavljala polako i u malim količinama. Sve se odvijalo u stanu nedaleko od Peristila. Tomo Čaleta, Radovan Kogej, Slaven Sumić, Pavle Dulčić te ostatak skupine metlama su obojili trg s tridesetak litara crvene boje.  Akcija se odvijala pod okriljem noći. Skupina je nakon intervencije uhićena te novčano kažnjena s nekoliko tisuća tadašnjih dinara.

Foto: media.idisturato.com
Veliko buđenje

Performans je odjeknuo kao veliki skandal. Potaknuo je do tada uspavanu umjetničku scenu i javnost da počnu postavljati pitanja. Cijeli je događaj dugo vremena bio poznat kao čin vandalizma i uništavanja kulturne baštine. Međutim, nedugo nakon što je crvena boja oprana, brojni su umjetnici prepoznali vrijednost ove intervencije. Počeli su stajati u obranu skupine mladića te veličati Crveni Peristil kao vrijedan čin umjetnosti. Danas je događaj iz 1968. poznat kao jedna od prvih umjetničkih intervencija na našim prostorima. Dobio je zasluženi status umjetnosti.

Iako priznat te u velikoj mjeri demistificiran, uz ovaj se događaj i danas vežu mnoge urbane legende. Jedna od njih govori o, navodnom, prvotnom planu prema kojem se trg trebao obojati u crveno-bijele kvadratiće, što bi u 60-im godinama prošloga stoljeća glasno odjeknulo i izazvalo skandal većih razmjera te privuklo još više pozornosti. Nakon intervencije Crveni Peristil, umjetnička skupina provela je još nekoliko manjih umjetničkih akcija od kojih niti jedna nije poprimila razmjere crvenog početka.

Foto: worldfortravel.com
Crna, žuta i zelena

U spomen na Crveni Peristil uslijedilo je nekoliko njegovih reinterpretacija. Trideset godina kasnije Peristil je osvanuo zavijen u crno. U središtu se nalazio veliki crni krug. Ova intervencija poznata je pod nazivom Crni Peristil i predstavlja jednu od reinterpretacija originalne intervencije. Igor Grubić, autor Crnog Peristila, svojom umjetničkom intervencijom izazvao je skandal gotovo jednakih razmjera kao i crvena verzija trideset godina prije. Osim što je dobio nekoliko kaznenih prijava, postavilo se i pitanje o uništavanju višestoljetne vrijednosti samog Peristila. Cijela priča imala je sretan kraj budući da je Crni Peristil dobio status umjetničke intervencije te doživio veliki uspjeh na 33. zagrebačkom Salonu.

Foto: 1postozaumjetnost.files.wordpress.com

U studenom 2009. godine splitski Peristil ponovno biva mjesto još jedne intervencije. Ovog puta glavni akter bila je navijačka skupina Torcida. Članovi Torcide obložili su Peristil žutim najlonskim materijalom. Cilj i povod ovoj intervenciji bilo je ukazati i osvrnuti se na tadašnje stanje u njihovom voljenom nogometnom klubu.

Iako je prva akcija pod nazivom Zeleni Peristil osvanula već 1989. godine, potonja nije doživjela veći odjek i uspjeh. Nalik na Zeleni Peristil, u listopadu 2015. godine performas Doručak na travi ponovno je donio zelenu boju na trg. Mnoštvo djece i odraslih okupili su se na umjetnoj travi te uživali u novom, ali privremenom ruhu Peristila. Akciju je organiziralo lokalno poduzeće Zeleni Dalmacije. Ona je, kao i njezina prethodna verzija, poslala javnosti upozorenje te ukazala na bitno pitanje o problemu zelenih površina i ekologije općenito.

Foto: facebook.com
Umjetnička vrijednost

I danas se postavlja pitanje o značenju i vrednovanju cjelokupnog događaja. Postavljaju se pitanja o cilju i rezultatu. Ono što je sasvim sigurno, Crveni Peristil je umjetnička intervencija koja je svojim razmjerima probudila ljude i uzburkala duhove. Njegove brojne reinterpretacije govore o vrijednost koju nosi. Svaka je verzija oslikavala svijest društva, postavljala pitanja i tražila odgovore.  Ponovno je umjetnost poprimila ulogu revolucionara.

Umjetnost je medij kroz koji se progovorilo o tadašnjoj situaciji i stanju društva. To je ostala njezina uloga sve do današnjih dana. Njezin smioni karakter dopušta joj da pita i zaviruje u zabranjene kutke, da govori kada se treba šutjeti, da se smije kada bi trebalo plakati. Ona ne prihvaća odgovor zato, već na isto pitanje postavlja nebrojeno puta zašto.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

(Visited 2.258 times, 9 visits today)
Be social

Komentari