Glazba

Vandaliziran mural Tuste – glupost je i dalje neuništiva

Tusta - mural
Izvor fotografije: N1
Vrijeme čitanja: 2 minute

KUD Idijoti jedan je od najpopularnijih punk bendova bivše i sadašnje države. Vjerodostojni punkeri dobra srca, koji su osnovali sastav 1981. godine u Puli, skrenuli su pažnju na sebe 1987. godine na Omladinskom festivalu u Subotici, gdje su pobijedili među konkurencijom od 300-tinjak ostalih bendova, a sve ostalo je povijest.

Karizmatični Branko Črnac – Tusta (Pula, 6. listopada 1955. – Pula, 14. listopada 2012.) kao frontmen i lice benda dobio je svoj mural prije dvije i pol godine u Staroj Pazovi. Na tom muralu je i datum 11. 04. 1991., koji označava dan kada su KUD Idijoti održali posljednji koncert u Srbiji, samim time i Jugoslaviji – državi u raspadu. Danas, toliko godina kasnije, na taj mural osvanula je primitivna i maloumna nacionalistička škrabotina.

Prisjetimo se kako je u vremenu rata, tih nesretnih 90-ih godina prošlog stoljeća glazbena industrija imala svoju posebnu borbu. Kako su televizijske kuće imale važnu ulogu u ratu – tako je imala i glazbu. Većina hrvatskih umjetnika i glazbenika je bez previše politike započela srčano proizvoditi domoljubnu glazbu.

Tusta je tih godina ostao vjerodostojan rocku i punku. Kako i sam rock i punk trebao uvijek pružati otpor, tako je i Tusta činio na sebi svojstven način.

Jebem ti rat ti jebem
da ti jebem ti rat ti jebem
u zagradi da ti jebem ti rat
Postoji li pjesnik veći
koji će ti ljepše reci
i ako ga to toliko boli
neka samo izvoli
Jebem ti rat…
Postoji li cenzor koji bi to da spriječi?

U razgovoru za IN Mediu Nenad Marjanović, basist KUD Idijota, kratko je komentirao situaciju;

„Tužno se osjećam, pogotovo što se radi o čovjeku koji nikad nikome nije napravio ništa loše. KUD Idijoti s Tustom kao frontmenom bili su antiratni bend, svaku su žrtvu suludog rata isplakali, sve su smatrali svojim narodom, zato je tako bolno vidjeti ovako nešto. ‘Ali nije sve još gotovo, nije dovoljno sve propalo, gdje li sam to sada ja, koja li je godina…’ Pjevali smo to i ‘Glupost je neuništiva’. Na žalost bili smo u pravu. Ako su Tusta i Mladić stavljeni u isti koš onda je ne’ko promašio i obruč i tablu. Tusta nije s nikim ratovao, a suze koje su prolivene zbog njega nisu nikome napravile nikakvu štetu. Ja stvarno nemam pojma tko je to napravio, ali znam da Tusta to nije zaslužio.”

Nakon prvotnog šoka i sve snažnije nevjerice ne preostaje ništa drugo nego zapitati se u kakvom to svijetu živimo i kad će nas netko iz noćne more probuditi.

Be social

Komentari