Istaknuto
09.10.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ove srijede nanizala je deset singlova koji kreću u borbu za naklonost slušatelja. Nešto ih je manje nego predsjedničkih kandidata i imate tjedan dana za glasanje.

08.10.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute Budući da je srpanj bio nešto manje zastupljen albumima kvantitativno, shvatio sam da bi ovdje bilo u redu recenzirati neke albume koji su mi promaknuli iz prošlih mjeseci.

Knjige

Video: Kada knjige ožive

12.03.2014. Zrinka KunićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Vjerujem da je svatko od vas barem jednom u životu imao priliku uživati u čaroliji pop-up knjiga. Sjećate li se osjećaja koji vas je obuzeo kada ste kao djeca otvorili knjigu, a iz nje je stranica odletjela u visinu, kao kakva čarolija, i u trenutku se pretvorila u posve jedan drugi, trodimenzionalni svijet?

E pa svijet knjiga otišao je korak dalje. I iako ste danas već svi više-manje odrasli, ovaj novi način pričanja priča zasigurno će vas oduševiti. Knjiga i dalje ima korice, kao i svaka druga knjiga. No ono što vas očekuje unutra nije ono što biste možda očekivali. Stranice su prazne, bijele. Nema teksta, nema ilustracija. Samo 3D stranica s izrezanim oblicima koji iskaču. Pa kakva je to onda knjiga, pitate se. Zamislite sada kako bi izgledala kombinacija pop-up knjige i običnog projektora.

Ovaj potpuno novi žanr tek je u začetku, no vjerujemo kako će oduševiti mnoge. Animirane pop-up knjige tek će osvojiti svijet, pogotovo uzmemo li u obzir činjenicu da većina ljudi danas čita knjige u digitalnom obliku. Ova vrsta zapravo objedinjuje književnost i filmsku umjetnost, a knjige zaista kao da su žive. To je svojevrsna obrnuta knjiga – u knjizi kakvu mi poznajemo postoje samo slova ( i tek ponegdje pokoja ilustracija) i na nama je da vizualiziramo i kroz maštu zamišljamo opisivane scene. Animirane pop-up knjige stavljaju vas upravo u obrnutu situaciju. Pred vašim očima odvija se priča, a na vama je da zaključite kakav je njezin tekst. Iako mnogi ljubitelji pisane riječi neće biti baš oduševljeni ovom novošću, mi volimo raznolikost i ne vjerujemo da će ovaj novitet nadomjestiti nama omiljenu pisanu riječ.

U gornjem videu prikazana je priča pod nazivom “Superstitious” autora Davida Magniera koja govori o praznovjernom čovjeku koji je toliko usamljen da ga počnu moriti neobične misli te on potpuno zapadne u svoju praznovjernost. Iako u ovoj priči nije korišten projektor nego računalna animacija, ona zasigurno nije manje vrijedna.

Još jedna priča koja je postala predmetom pop-up animacije priča je mnogo bliža nama. Nikola Tesla, inovator i revolucionar prošloga stoljeća, neiscrpna je tema u svijetu, a njegov život postaje još zanimljiviji putem pop-up animacije, koja ne bi niti bila moguća da nije bilo Tesle. Knjiga, projektor i glumac-pripovjedač učinili su ovu priču gotovo teatralnim iskustvom. Ne sumnjamo da ćemo o ovoj novoj vrsti još tek čuti.

(Visited 153 times, 1 visits today)

Komentari