novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Video: Postoji li Bog u filmu?

Foto:Facebook.com/BruceAlmightyMovie?fref=ts
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto:Facebook.com/BruceAlmightyMovie?fref=ts
Foto:Facebook.com/BruceAlmightyMovie?fref=ts

Nakon prošlotjednog pregleda poznatih filmskih Sotona, ovaj vam tjedan donosimo zapažena glumačka ostvarenja njegovog najvećeg neprijatelja, Boga. Kako zamišljate Boga? Kao velikog bradonju koji nosi široku halju? Na našu je percepciju uvelike utjecalo prikazivanje Boga Oca u umjetnostima koje su nastale debelo prije filma. Rani su se kršćani strogo držali Knjige izlaska u kojoj piše da nijedan čovjek neće vidjeti Boga i (pre)živjeti. Do trećeg stoljeća su se okuražili i počeli prikazivati Božju ruku, što je najvjerojatnije preuzeto iz judaizma. Kasnije je prikazivan kao Isus, gorući grm, hipi s krunom ili moćnik među oblacima.
Vrlo je teško odabrati pravoga glumca za božanstvenu ulogu, jer iz toga glumca treba isijavati anđeoska karizma koju će moći prenijeti na platno. Većina glumaca koja je dobila ovu rijetku šansu ispunjavala je dva kriterija: bijelac, muškarac. Ipak, najzapaženiji Bogovi su Morgan Freeman i Alanis Morisette.
Bog se „pojavljivao“ u raznim žanrovima, od komedije i drame preko ZF-a do mjuzikla. Bio je inspiracija mnogim filmskim umjetnicima, a njegovi prikazi često kontroverzni i predmet osude.

Ralph Richardson- Time Bandits (1981.)

Time Bandits je film Terryja Gilliama (Brazil, 12 Monkeys, Fear and Loading in Las Vegas), genijalnog redatelja za kojeg se u najmanju ruku može reći da snima neobične filmove. Zamislio je Boga kao činovnika koji nakon prikazivanja popraćenog dramatičnom glazbom se žali kako ga to umara. Šest patuljaka mu ukrade kartu vremenskih rupa koju koriste kako bi krali vrijedne artefakte iz prošlosti. Ralph Richardson je jednostavan, svemoguć i dosljedan. Sivoodijelo koje nosi u filmu je njegovo vlastito.

Morgan Freeman- Bruce Almighty (2003.)

Kad ljudi pomisle na film Bruce Almighty, prije se sjete Boga, nego Jima Carreya koji je odigrao glavnu ulogu Brucea. Elegantno obučen, mirnim i ugodnim tonom dokazuje Bruceu koliko je teško upravljati svijetom. Njegove su riječi protkane duhovitošću i duhovnosti te mnogi Freemana smatraju najboljim utjelovljenjem Boga do sada. Ulogu Boga je prilično teško dobiti, ali Freeman ju je dobio čak dva puta! U Evanu Almightyju, zamišljenom kao nastavak Brucea koji je snimljen 2007., ponovo je oduševio.

Groucho Marx- Skidoo (1968.)

Groucho Marx igra potpuno nekonvencionalnog Boga. Izgleda kao hipi, puši travu i prodaje drogu djeci. I mafijaš je. Priča se da je 78-godišnji Marx eksperimentirao s LSD-jem za pripremu ovoga filma.

Ferdy Mayne- Night Train to Terror (1985.)

Night Train to Terror je nezavisni horor film koji je stekao status kultnoga horora, iako su kritike porpilično negativne s objašnjenjem da je film nekoherentan i nerazumljiv. Podijeljen je na tri dijela, tri priče, tri osobe o čijim sudbinama Bog i Sotona raspravljaju u vlaku. Bez obzira na žanr i fabulu, Mayne ima dobroćudno lice i nudi odgovore na vječna ljudska pitanja.

Alanis Morisette- Dogma (1999.) 

Ovaj Bog (ili Božica) ne izusti niti jednu jedinu riječ, ali je to ne spriječi da jednim vriskom raznese glavu paloga anđela ili promijeni garderobu u svemirsku haljinicu, uskrsne mrtve i zatrudni ih. Zanimljivi Bog, zar ne?

Be social

Komentari