Film

Video – važne nagrade za filmove “Amour” i “Lincoln”: Pobjednici nagrada filmskih kritičara!

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Nacionalno društvo filmskih kritičara u SAD-u (NSFC) – američko udruženje filmskih kritičara koje broji oko 60 članova, koji na dnevnoj i/ili tjednoj bazi pišu kritike filmova u renomiranim američkim listovima – odabralo je laureate za 2012. godinu!

Francuski film Amour (Ljubav) austrijskog redatelja, genijalnog Michaela Hanekea, osvojio je glavnu nagradu filmskih kritičara – proglašen je najboljim filmom u 2012. godini. Osim toga, nagradu je za najbolju žensku ulogu dobila i Emmanuelle Riva, glavna glumica u filmu, koja tumači staricu Anne, suprugu Georgesa (Jean-Louis Trintignant). Hvaljeni će film biti i jedan od favorita na dodjeli Oscara, nominiran je za Zlatni globus, a već je osvojio i Zlatnu palmu u Cannesu.

Treća važna nagrada bila je ona za režiju, koju je u velikoj konkurenciji suvereno odnio Michael Haneke. Radnja filma odvija se u domu dvaju 80-godišnjih visoko obrazovanih umirovljenika i starih glazbenika te prati njihov život i odvijanje događaja unutar njihove svakodnevice, nakon što Anne preživi moždani udar. Film je dobio visoke ocjene i publike i struke te se smatra jednim od najboljih u protekloj godini, dok ga je, eto, kritika proglasila i najboljim.

Međutim, još jedan od pobjednika ceremonije nagrada NSFC-a jest i povijesni spektakl Stevena Spielberga, Lincoln. Taj je film također nominiran za Zlatni globus (odnosno, njih sedam), a bit će i za Oscara, na čijoj će dodjeli također imati status jednog od glavnih favorita za pobjedu na ceremoniji. Izuzev toga, Lincoln već sada ima 14 nagrada i još nevjerojatne 43 nominacije na različitim festivalima, a na dodjeli nagrada NSFC-a dobio je dvije nagrade – za najbolju mušku ulogu (Daniel Day-Lewis) i za najbolji scenarij (Tony Kushner).

Oba filma, pobjednici nagrada NSFC-a bit će i među glavnim favoritima za pobjedu na nadolazećem Palm Springs međunarodnom filmskom festivalu.

Razočaranje ceremonije bio je film Paula Thomasa Andersona “The Master”, koji sve češće gubi važne i glavne nagrade po festivalima i čiji rejting sve više pada. Kritika nije bila oduševljena novim Andersonovim filmom, koji je dobio samo dvije nagrade – za najbolju sporednu žensku ulogu (Amy Adams) i najbolju kinematografiju (Mihai Malaimare Jr.).

Amour je definitivno najbolji europski film 2012. godine, a potvrdile su to i Europske filmske nagrade prošlog mjeseca, na kojima je film dobio nagrade za najbolji film, režiju, najbolju glavnu mušku i žensku ulogu; dakle film je odnio sve najvažnije nagrade. Stručnjaci su suglasni da će na dodjeli Oscara dobiti i nagradu za najbolji film na stranom jeziku, dok će se vjerojatno boriti i za druge nagrade, kao što je to bio slučaj s filmom Roberta Benignija “Život je lijep” 1999. godine. Amour je također “pobrao” i nagrade nekih renomiranih kritičara iz L.A.-a, San Francisca, NY-a i Bostona pa se vjeruje kako su nagrade kritičara samo početak.

Inače, NSFC, kao i njegove nagrade, postoje već preko 60 godina i vrlo su relevantan izvor informacija prije dodjele Oscara, budući da su u više slučajeva znale svojim nagradama “pogoditi” dobitnike i za nagrade Akademije…

Be social

Komentari