Izvedbene umjetnosti

Dodijeljena Nagrada hrvatskog glumišta: Gavella, Komedija i Špiro Guberina su pobjednici

Foto: www.gavella.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: www.gavella.hr
Foto: www.gavella.hr / Tri sestre

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ponedjeljak, 24. studenog, održana je dodjela Nagrade hrvatskog glumišta za sezonu 2013./14. Apsolutni pobjednici dodjele su Gradsko kazalište Komedija i Gradsko dramsko kazalište Gavella. Gavellina je predstava „Tri sestre“ u režiji Slobodana Unkovskog, sasvim zasluženo, osvojila nagradu za najbolju dramsku predstavu u cjelini. Gavella je imala samo jednu predstavu proglašenu najboljom u dvadesetogodišnjoj povijesti ove nagrade, a to je bila predstava „Mjesec dana na selu“, nagrađena davne 1998. godine.

U kategoriji redatelja slavio je Janusz Kica za režiju „Amerike“ u Gavelli po romanu Franza Kafke. Kica je režirao nekoliko predstava koje su prijašnjih godina bile nagrađene za najbolju predstavu, no on sam do sada nije osvojio nagradu za režiju. Goran Ferčec nagrađen je za dramatizaciju iste predstave, dok je Živko Anočić nagrađen u kategoriji najboljih umjetničkih ostvarenja za glavnu mušku ulogu s ulogom Karla Rossmana u spomenutoj „Americi“. U istoj kategoriji za žensku ulogu nagrađena je Helena Minić, za ulogu Thelme u predstavi „Thelma & Louise“ Istarskog narodnog kazališta Pula.

Foto: www.gavella.hr
Foto: www.gavella.hr / Amerika

Za sporedne uloge nagrađeni su Tatjana Bertok Zupović (Dolly u „Ani Karenjini“ HNK Osijek) i Rakan Rushaidat (predstava „Živio Harms! Čuda postoje“ kazališta Kerempuh). Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina nagrađeni su Iskra Jirsak za ulogu u „Potopu“ Mirana Kurspahića, te Adrian Pezdirc za ulogu Tartuffea u istoimenoj predstavi Akademije dramske umjetnosti u režiji Krešimira Dolenčića.

Najboljom lutkarskom predstavom proglašen je autorski projekt Ivice Boban „Ja i moji osjećaji“ kazališta Žar ptica. Ivana Boban nagrađena je za najbolju žensku ulogu u istoj predstavi, a za mušku ulogu nagradu je odnio Marko Petrić za predstavu „Glazbatorij“ Saše Božića i Ksenije Zec.

U kategoriji opereta i mjuzikla sve je nagrade pokupilo kazalište Komedija i mjuzikl „Monty Python’s Spamalot“ – najbolja predstava, Igor Mešin za režiju istoga, a Renata Sabljak i Damir Lončar za umjetnička ostvarenja. Isti je mjuzikl nagrađen i za kostimografiju, koju potpisuje Mirjana Zagorec, dok je Lina Vengoechea nagrađena za scenografiju predstave “Kontra progresa” HNK Split. Iznimka u kategoriji operete/mjuzikl je Damir Kedžo koji je osvojio nagradu izuzetno ostvarenje mladih umjetnika za ulogu Biskupa u mjuziklu „Crna kuća“. Mene je od svega začudilo to da u Hrvatskoj nema stručnih redatelja glazbenih predstava, već tu ulogu mora preuzeti prosječni glumac, u ovom slučaju Igor Mešin.

Foto: www.komedija.hr / Monty Python's Spamalot
Foto: www.komedija.hr / Monty Python’s Spamalot

U kategoriji plesne umjetnoste najbolja je predstava „Surprised body project“ u produkciji Studija za suvremeni ples. Marjana Krajač dobitnica je za koreografiju predstave „Koreografska fantazija br. 1“, dok je Aleksandra Mišić nagrađena za najbolje umjetničko ostvarenje.

Nagrade za životno djelo osvojili su Nevenka Petković Sobjeslavski i Špiro Guberina, a potonji je, svojim govorom, zaslužan i za najzanimljiviji dio cijele dodjele nagrade.

Prije nekoliko dana dodijeljene je i Teatar.hr Nagrada publike, a publika je glasala u potpunosti drugačije od struke, o čemu se možete uvjeriti ovdje. 

Be social

Komentari