Izvedbene umjetnosti

Rade Šerbedžija u novoj predstavi Kazališta Ulysses, “Tko se boji Virginije Woolf?”

Foto: Darja Štravs Tisu
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kazalište Ulysses, u koprodukciji s Beogradskim dramskim pozorištem, premijerno će novu ovosezonsku predstavu “Tko se boji Virginije Woolf?” u režiji Lenke Udovički odigrati 29. srpnja u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu. “Tko se boji Virginije Woolf?” kultni je komad Edwarda Albeeja koji već pola stoljeća s lakoćom osvaja kazališnu i filmsku publiku. Humorni elementi crne komedije, melodrame, tragedije, slapsticka pa i satire teatarski pozivaju na propitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način koji ovu dramu svrstava u antologijska ostvarenja svjetske dramske literature.

Sredovječni bračni par, Martha (Katarina Bistrović Darvaš) i George (Rade Šerbedžija), u sitne sate po završetku fakultetske zabave ugošćuje mladi bračni par, Nicka (Milan Marić / Ljubomir Bulajić / Martin Grđan) i Honey (Romina Tonković / Nika Ivančić) . U toj se noći raskrinkava lažna idila učmalog malograđanskog života na provincijskom sveučilištu. Odabir tako nekonvencionalnog vremena za konvencionalna druženja otvara dramski prostor nizanju scena koje nam dopuštaju da zavirimo iza kulisa socijalno prihvaćenog kodeksa ponašanja.

Foto: Darja Štravs Tisu

U noći u kojoj se pod izlikom suviška alkohola ruše ograde društvenih pravila, onih koje malograđanskom sigurnošću jamče takozvani uspjeh, nemilosrdno se propituje naličje ove naše kulture i civilizacije. Kao i nama, i ovim je likovima lakše egzistirati pod krinkom normalnog života, nego skinuti maske i riskirati nepovratni gubitak vlastitih oslonaca u toliko potrebnim životnim iluzijama. No maske te noći padaju. Ali iskrenost ne donosi katarzu, već otvara prostor boli i patnje.

Predstava bez straha i vrlo nedvosmisleno najavljuje prodornu, agresivnu, na sve spremnu “novu” generaciju koja promovira zamisao da je uspjeh mjerljiv isključivo kriterijima koje sa sobom donosi liberalni kapitalizam.

Dramaturgiju predstave potpisuje Željka Udovičić Pleština, kostimografiju Bjanka Adžić Ursulov, scenografiju Stefano Katunar, koreografiju Matija Ferlin, a autori glazbe su Davor Rocco i Nigel Osborne. Svjetlo je oblikovao Andrej Hajdinjak, asistentica režije je Rajna Racz, a asistentica scenografa Paola Lugarić. Predstavu možete pretpremijerno pogledati 27. i 28. srpnja, dok su reprize na rasporedu 30. i 31. srpnja te 3. kolovoza.

Be social

Komentari