Izvedbene umjetnosti

Zagrebački HNK proslavio 50. izvedbu komedije-baleta “Građanin plemić”

Foto: facebook.com/hnk.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

U petak, 29. siječnja, održana je svečana 50. izvedba predstave “Građanin plemić”, komedije-baleta najvećeg francuskog komediografa Molièrea i velikog majstora barokne glazbe, skladatelja Lullyja u režiji Krešimira Dolenčića. Predstava se kontinuirano izvodi od premijere u studenome 2009. godine, a nastala je kao zajednički projekt Drame, Opere i Baleta HNK, uz sudjelovanje Hrvatskoga baroknog ansambla. U razigranoj izvedbi, uz sjajnoga Sinišu Popovića u glavnoj ulozi gospodina Jourdaina, izmjenjuju se glumci iz dramskog ansambla, pjevači zbore Opere HNK-a te plesači iz ansambla Baleta.

“Građanin plemić” djelo je koje iznimno duhovito govori o svim malograđanima koji misle kako se novcem može sve kupiti, od uglađenoga ponašanja do prijatelja i društvenoga položaja. Kroz brojne duhovite situacije pratimo preobrazbu dobroćudnog trgovca, koji živi mirnim, obiteljskim životom, u opsjednutog silnika koji gotovo na rubu pameti nastoji ostvariti svoje društvene ambicije i to u specifičnoj kazališnoj vrsti komediji-baletu koju je utemeljio sam Molière. U tom neuobičajenom kazališnom spoju riječi, nota i pokreta, izmjenjuju se dramski, plesni i operni prizori. Iznimna popularnost žanra bila je vezana uz veliku ljubav francuskog kralja Luja XIV. prema plesu pa su sve komedije-baleti Molièrea parizvedene na dvoru, osim posljednje, „Umišljeni bolesnik“.

Predstava je 2010. godine osvojila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju scenografiju Dinke Jeričević i za najbolju kostimografiju Ane Savić Gecan. Iste je godine predstava osvojila nekoliko nagrada na Danima Satire: Zlatni Smjeh za najbolju predstavu, za režiju, Siniša Popović za ulogu Jourdaina, Zrinka Cvitešić za ulogu Nicole i Ana Savić Gecan za kostimografiju. Krešimir Dolenčić je također dobio i nagradu Tito Strozzi za režiju predstave 2010. godine. Uz Popovića i Cvitešić, u predstavi nastupaju Alma Prica, Dora Lipovčan, Nikša Kušelj, Damir Markovina, Barbara Vicković, Alen Šalinović, Dušan Bućan, Livio Badurina, Kristijan Potočki i Zijad Gračić, Ivan Jončić i drugi.

Be social

Komentari