Knjige

Zalutajte u svijet knjige – doslovno

Foto: www.facebook.com/pages/Dickens-World
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: www.facebook.com/pages/Dickens-World
Foto: www.facebook.com/pages/Dickens-World

Svatko, čitajući knjigu, zaista nakratko i odluta u svijet knjige, svijet koji je siguran koliko i nesiguran, svijet u kojem nas samo list papira dijeli od neočekivanog preokreta, nezamijenjivog gubitka ili neopisive sreće. No što biste napravili kada bi taj svijet zaista i postojao? U materijalnom svijetu. Biste li veselo zakoračili u njega ili biste zastali ispred, oklijevajući. Ziher vas vodi u upravo takav svijet – svijet knjiga koji je realan, a od njega vas dijeli samo vaše računalo (+ pokoji kilometar i možda novac).  To su neobični hoteli čija je tematika možda vaša najomiljenija knjiga,  muzeji o vašim omiljenim piscima, njihove rodne kuće, pa čak i najobičnije građevine koje su nastale inspirirane nekom situacijom iz knjiga. Književni turizam više nije nepoznanica, a mi smo za vas odabrali najzanimljivije.

Svijet Charlesa Dickensa
Ukoliko se ikada nađete u Kentu u Engleskoj, svakako posjetite svijet Charlesa Dickensa. Otvoren 2007. godine, svijet je to u kojemu je vjerno dočaran London u 19. stoljeću kada je Dickens živio i stvarao. Za vrlo prihvatljivu cijenu u rasponu od 60 (za djecu) i 110kn (za odrasle) ova destinacija nudi posjet viktorijanskoj učionici, zatvoru, ukletoj kući, a za djecu su osigurali igraonicu ne tako prigodno nazvanu prema Faginu iz Oliver Twista (za one koji se ne sjećaju, riječ je o malom prevarantu i lopovu koji Olivera pokušava navestii na loš put). Jesti možete u prigodno uređenom restoranu, a higijena je u skladu s 21. stoljećem, iako je to svijet napravljen prema vremenu kada se Londončani nisu baš mogli pohvaliti sanitarnim uvjetima.

Foto: hungergamesfantours.ticketleap.com
Foto: hungergamesfantours.ticketleap.com

Hunger Games vikend

Za ljubitelje akcije i avanture u Sjevernoj Karolini u SAD-u moguće je provesti vikend inspiriran nemilosrdnim Hunger Games. U početku polaznici prolaze tečajeve streljaštva, orijentacije i gradnje skrovišta, a zadnji dan sudjeluju u simulaciji situacija iz Hunger Gamesa. Kako ne bi došlo do zabune da je riječ o okrutnom rješavanju neprijatelja, simulacija se sastoji od demonstracije vještine koje su polaznici naučili u proteklim danima. Ova zabava nije za svakoga, vrlo nalikuje na vojne kampove, a i cijena je paprena – gotovo 2200kn.

50 Shades of Grey tematski hoteli

Bilo je samo pitanje vremena kada će se ludi Amerikanci dosjetiti načina kako bolje prodati svoje hotelske sobe. Nekoliko hotela diljem SAD-a neke pakete noćenja nazvalo je prema ultra popularnom bestselleru 50 Shades of Grey, a od čega se sastoje ti paketi prosudite sami (mali hint – moguće je da ćete u sobama pronaći vibratore, lubrikante, šalove za vezanje i druga pomagala). U svakom slučaju zanimljivo, prigodno obzirom na Valentinovo, ali za one konzervativnije nikako privlačno. I vrlo, vrlo skupo.

Hobitizacija: lokacija snimanja LOTR-a, motel, let…
Mnogi su već vjerojatno upoznati s informacijom da, ukoliko se nađete na Novom Zelandu, možete posjetiti lokaciju na kojoj je snimana trilogija Gospodar prstenova. Novo u ponudi novozelanđana je tematski Hobbit let i noćenje u Hobbit motelu.  Na specijalnom Hobbit letu osoblje je maskirano stoga neka vas ne čudi da vam avionom upravlja hobit. Jednom kada preživite let s hobitima, smjestite se u motel u kojemu je sav namještaj prigodno uvećan, tako da se napokon i vi možete osjećati kao hobiti.  Cijena varira, no za potpunu hobitizaciju morat ćete izdvojiti vrtoglavih 14000kn.

Foto: www.ricardobofill.com
Foto: www.ricardobofill.com

Književni turizam ne svodi se samo na trošenje golemih količina novaca. Za one maštovitije, ali i one razderanog džepa postoji i jeftiniji i jednostavniji način da uđete u svijet knjiga. Moderna arhitektura ponekad je inspirirana upravo književnim djelima, pa ćete tako, šećući se kroz Martha’s Vineyard u SAD-u naići na kuću inspiriranu scenom iz Moby Dicka. Ukoliko za vrijeme boravka u Barceloni naiđete na neobičan stambeni kompleks, vrlo je vjerojatno da se radi o El Castellu kojemu je inspiracija bilo Franz Kafka, a ako vas put navede u Nizozemsku, možete se probati sprijateljiti s obitelji Peet i noć provesti u njihovom minimalističkom domu okruženi zečevima. Inspiracija je, jasno, Alice in Wonderland.

Ukoliko želite doživjeti potpuno književno iskustvo, noć na putovanju možete provesti u tematskim hotelima. U državi Oregon u SAD-u putnik namjernik moći će se odmoriti u Sylvia Beach Hotelu u kojemu u sobama neće pronaći niti televizor, niti radio, niti bilo koji drugi medij, no svakako će biti dobrodošao koristiti hotelsku knjižnicu. Ondje su, naime, sobe podijeljene na sekcije (novele, bestselleri, klasici), a njihovo uređenje inspirirano je poznatim autorima. U St. Petersburgu u Rusiji možete odsjesti u luksuznom hotelu inspiriranom Dostojevskijevim Zločinom i kaznom. Koliko god to nezamislivo zvučalo, ovaj hotel iznimno je privlačan, pogotovo zato što Rusi uvijek ulože poseban trud u sve što rade. Još jedan luksuzni hotel nadahnut književnošću nalazi se u Parizu. Le Pavillon del Lettres svaku svoju sobu označava slovom, a njihova je unutrašnjost uređena tako da odaje počast poznatom autoru čije prezime počinje na to slovo. Dodatna poslastica nalazi se unutar soba – svaka je opremljena iPadima na kojima se nalazi velika količina materijala o dotičnom piscu, kao i njegova digitalizirana djela.

Mnogo je još takvih mjesta koja su nadahnuta poznatim imenima svjetske književnosti, a ukoliko ste veliki ljubitelji knjiga, sljedeći put kada putujete raspitajte se postoji li u blizini vašeg odredišta neko mjesto koje pripada književnom turizmu. Na taj način učinit ćete svoje putovanje još vrijednijim, a zasigurno ga nikada nećete zaboraviti.

Na našim prostorima moguće je posjetiti stan Marije Jurić Zagorke i Miroslava Krleže u Zagrebu, u Ogulinu je otvoren svijet bajki Ivane Brlić Mažuranić, a u Dubrovniku kuća Marina Držića. Iako je književni turizam kod nas tek u povojima, polažemo nade kako će i on uskoro oživjeti.

Be social

Komentari