Nagrade

Ziherov adventski kalendar 2017: 22/25

Vrijeme čitanja: 2 minute

Dragi Ziherovci,

Jedan od najvećih hitova kazališta Gavella posljednjih nekoliko godina nesumnjivo je predstava “Kolovoz u okrugu Osage“. Nagrađen Pulitzerovom nagradom, tekst Tracyja Lettsa proglašen je “najuzbudljivijom novom dramom koju je Broadway vidio posljednjih godina” koja može stajati uz bok “velikim američkim obiteljskim dramama”. “Kolovoz u okrugu Osage” doista je nešto što se u suvremenom dramskom pismu ne susreće često: čvrsto oblikovan komad što O’Neilla združuje s humorom, cinično duhovit i potresno tužan, smješten u međuprostor između (crne) komedije i melodrame, izvrsno napisanih, “sočnih” likova kakve bi svaki glumac poželio igrati. U režiji Slađane Kilibarde produkciji kazališta Gavella, “Kolovoz u okrugu Osage” ponajprije bi trebao biti priča o tome što smo (si) sve spremni učiniti kad ne znamo kako voljeti. Anja Šovagović Despot za glavnu je ulogu u predstavi nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta, a uz nju igraju Bojana Gregorić Vejzović, Jelena Miholjević, Nela Kocsis, Antonija Stanišić Šperanda, Hrvoje Klobučar, Ranko Zidarić i drugi.

Ako želiš na predstavu “Kolovoz u okrugu Osage” u Gavellu u subotu, 23. prosinca u 19:30, uputi se na Ziherovu Facebook stranicu.

Spartak je povijesni spektakl iz 1960. godine koji jednostavno ne možete zaobići. U redateljskoj stolici nalazi se legendarni Stanley Kubrick, a u glavnoj ulozi pobunjenog roba Spartaka nalazimo Kirka Douglasa. Film je dobio četiri Oscara u kategoriji Najboljeg sporednog glumca (Peter Ustinov kao Batiata, trgovac robljem koji kupuje Spartaka), Najbolje scenografije, Najbolje fotografije i Najbolji dizajn kostima. Pamtljivu ulogu još su odigrali Laurence Olivier kao Kras te Jean Simmons u ulozi Varinije, robinje koja se zaljubljuje u protagonista. Film u svojih tri sata trajanja nudi raznolike režiserske postupke, zanimljive dijaloge i scene koje su u to doba bile nezamislive (scene bitke s osam tisuća španjolskih vojnika). Spartak je spektakl koji se gleda nekoliko puta u životu.

Ako želiš na film Spartak u Kino Tuškanac u subotu, 23. prosinca u 19 sati, uputi se na Ziherov Instagram profil.

Ziherov adventski kalendar

U sklopu Ziherovog adventskog kalendara i ove sam godine pripremio veliki broj darova. U suradnji s 26 partnera i prijatelja Zihera tijekom idućih 25 dana podijelit ću više od 40 najkulturnijih poklona koje možete zamisliti. Filmove vam donose Kino Tuškanac, Kino Europa, Art-kino Croatia, Discovery Film, 2i Film i Cineplexx, glazbu Tvornica kulture, LAA, Vintage Industrial Bar, KSET, Universal Music i Croatia Records, izložbe Klovićevi dvori, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Muzej torture, Muzej iluzija, Muzejsko dokumentacijski centar i Umjetnički paviljon, knjige OceanMore i Naklada Ljevak, a kazalište Gavella, Teatar &TD, ZKM i HNK u Zagrebu.

Puno ljubavi,

Djed Mraziher

Be social

Komentari