Nagrade

Ziherov adventski kalendar 2017: 24/25

Vrijeme čitanja: 2 minute

Dragi Ziherovci,

Nakon više od 40 godina impresivne karijere, Vlatko Stefanovski, najbolji gitarist ovih prostora, objavio je album “Mother tongue”. Stefanovski je kao devetnaestogodišnjak osnovao kultni Leb i sol nakon čega se posvetio aktivnom očuvanju tradicionalne makedonske pjesmarice (i ne samo makedonske već i one ostalih zemalja balkanskog poluotoka), kao i suradnji sa svojim vjernim gitarističkim partnerom Miroslavom Tadićem. Odlika pravog umjetnika nije napraviti što vjerniju repliku postojećeg djela, već svoju osobnost i virtuoznost upisati u izvedbu. Na albumu “Mother tongue” nalaze se kultni instrumentali kao što su Bistra voda i Uspavanka za Radmilu M. i svima poznate tradicionalne Jano mori, Dimitrijo, sine Mitre i Ogreala mesečina.

Ako želiš CD “Mother tongue” Vlatka Stefanovskog u izdanju Croatia Records, uputi se na Ziherov Instagram profil.

U rujnu 2017. Naklada Ljevak objavila je roman “Prosječni indeks sreće” Davida Machada. Glavni junak, Portugalac Daniel, živi relativno lagodno i sretno, sve dok se stvari iznenada ne promijene nakon što Portugal pogodi ekonomska kriza. Daniel ostaje bez posla, više nije u stanju plaćati stambeni kredit, njegova žena napušta ga i odvodi sa sobom djecu, a na neki način ostaje i bez dvaju najboljih prijatelja. Obdaren sposobnošću promatranja i društvene kritike David Machado gradi iznenađujuću priču o trima muškarcima čije prijateljstvo pobjeđuje sve nedaće i sve apsurde današnjeg društva. Čitatelja će Machadov roman povremeno podsjetiti na novinske članke o portugalskoj društvenoj i ekonomskoj zbilji u doba krize te na analizu koja nastoji otkriti kako se Europa u njoj našla. Roman je nagrađen 2015. Nagradom EU za književnost.

Ako želiš primjerak romana “Prosječni indeks sreće” Davida Machada u izdanju Naklade Ljevak, uputi se na Ziherovu Facebook stranicu.

Ziherov adventski kalendar

U sklopu Ziherovog adventskog kalendara i ove sam godine pripremio veliki broj darova. U suradnji s 26 partnera i prijatelja Zihera tijekom idućih 25 dana podijelit ću više od 40 najkulturnijih poklona koje možete zamisliti. Filmove vam donose Kino Tuškanac, Kino Europa, Art-kino Croatia, Discovery Film, 2i Film i Cineplexx, glazbu Tvornica kulture, LAA, Vintage Industrial Bar, KSET, Universal Music i Croatia Records, izložbe Klovićevi dvori, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Muzej torture, Muzej iluzija, Muzejsko dokumentacijski centar i Umjetnički paviljon, knjige OceanMore i Naklada Ljevak, a kazalište Gavella, Teatar &TD, ZKM i HNK u Zagrebu.

Puno ljubavi,

Djed Mraziher

Be social

Komentari