kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Intervju

Ziherov glazbeni lonac – Playground Hustle: Jedan kreativan um, jedan lijep glas

Foto: facebook.com/playground.hustle
Vrijeme čitanja: 6 minute

Playground Hustle projekt je dvije zagrepčanke – Ivone Eterović Magdalene Megi Slović. Nakon prvog benda zvanog 21 gram i produkcijskog tria Playground Hustle složile su drugi Playground Hustle kao duo i traju već više od godinu dana, a nadamo se da će trajati i puno više. Početkom travnja izdale su i prvi album naziva „Pikule“ koji okuplja osam pjesama. Miješanjem repa, hip – hopa i graveyard popa nastaje urbana glazba, glazba za 21. stoljeće koja živi i koja se iskušava u trenutku, kojoj više ništa nije potrebno osim jednog kreativnog uma i jednog lijepog glasa.

Za još jedan Ziherov glazbeni lonac odlučili smo saznati tko su Playground Hustle, koliko dugo zajedno rade, što će dalje – uglavnom više manje sve što trebate znati o jednom novom, osvježavajućem bendu na domaćoj glazbenoj sceni.

Recite mi tko je ili što je Playground Hustle? Kada je sve to počelo, zašto i sve vezano uz to.

M: Playground Hustle smo nas dvije, Ivona Eterović i Magdalena Megi Slović. Ivona se bavi instrumentalnim dijelom pjesama, radi s pravim instrumentima i softverskim dok ja pišem tekstove te ih i izvodim, repam i pjevam.

I: Počelo je tako da se jedan prošli bend raspao i nas dvije smo odlučile dalje nastaviti raditi, to je bilo početkom 2015. godine. Zaključak je neki bio da ćemo biti dosadne ako ću ja samo svirati akustičnu gitaru, a Megi repati pa smo se odlučile proširiti u drugim smjerovima.

No Playground Hustle počeo je u nešto drugačijem obliku…

I: Da. Prvo je Playground Hustle bio zamišljen kao produkcijski trio. Članovi smo bili dva dečka i ja. U tom sastavu smo napravili dva remixa, za Elementalovu stvar Mog’o sam i Diversidad Concrete Jungle. Nakon što je bend prestao postojati, dogodilo se isto i s produkcijskim triom. I kako je ime bila moja ideja jer je to u biti ime pjesme jednog od mojih najdražih bendova The Do, nas dvije smo odlučile zadržati taj naziv.

Početkom travnja izašao je vaš prvi album „Pikule“. Možete nam reći nešto o albumu, uzorima, procesu snimanja i pjesmama koje možemo čuti na prvijencu.

I: Heh. Paaa počele smo raditi na albumu prije godinu i pol, tako nešto. Snimati smo počele oko Nove godine i onda je to s faksom, radom i svime trajalo do polovine trećeg mjeseca, a onda je uslijedio mix i master i ostale sitnice vezane uz dotjerivanje albuma. Što se tiče mojih uzora, ne znam što bih tu rekla. Slušam puno raznovrsne glazbe i pokušavam stalno otkriti nešto novo i zanimljivo pa taj neki mix toga svega skupa utječe. Kad bih baš trebala izdvajati rekla bih da su najviše utjecali The Do, St. Vincent, Kyteman i La Dispute. Ali to baš bude većinom intenzivni period iscrpljivanja jednog izvođača ili par njih pa odem dalje u pohod. A pjesme, mislim da je generalna ideja bila da probam što više istražiti kako doći do različitih atmosfera i  što sve mogu postići da što bolje dočaram Megine tekstove.

M: Proces nastanka samih pjesama ovisi o pjesmi. Većinom meni dođe inspiracija, počnem pisat tekst i onda Ivona ili već ima neki instrumental ili ga osmisli. Uvijek mi je super kada Ivoni objašnjavam neku emociju pjesme kako bi se lakše napravio instrumental pa onda ona ponovi kako je doživjela tu emociju i većinu puta je toootalno suprotno od onog kako ja to vidim, ali na kraju sve nekako savršeno paše. Uzori su uvijek teško pitanje jer ima pregršt kvalitetnih izvođača, al eto postoje oni s kojima sam počela i uvijek me prate kao Lauryn Hill i TLC, a zadnjih par godina sam pod dojmom Skandinavaca Robyn, Fever Ray itd., a od rap ekipe moram spomenuti Sage Francisa i K. Flay.

Foto: facebook.com/playground.hustle
Foto: facebook.com/playground.hustle

Inače se glazbenice odluče samo za jedan jezik, no vi radite glazbu i na hrvatskom i na engleskom jeziku. Kako se odlučite na kojem ćete jeziku pjevati, zašto uopće dva jezika i mislite li u budućnosti primat dati samo jednom? Koje je vaše mišljenju korištenja hrvatskog jezika u glazbi; je li on ograničavajuć i treba li se dati prednost engleskom?

I: Ovo je pitanje za Megi. Ja mogu samo reć da je moj neki generalni stav da se ne treba ograničavati pa tako i tu ne vidim razloga zašto stati na jednom. Ako se ne forsira. Tipa engleski jer si je netko zamislio imat turneje po Europi, a jezik mu ne leži.

M: Hmm, a nema nekog pravila jednostavno dođe neki tekst bilo na engleskom ili hrvatskom. Nikad nisam prakticirala freestyle rap (znam, strašno, sramota), ali sam uvijek freestyle-ala pjevajući na engleskom smišljajući hitove za svoju kupaonu tako da je to nekako ostalo sa mnom. Engleski je melodičniji i jednostavniji, ne bi rekla da je hrvatski tako jako ograničavajuć, možda u smislu jezične barijere za inozemno tržište, ali da je pisati pjevne pjesme i refrene “lakše” na engleskom, jest. Mislim da bi se svatko trebao izražavati kako mu najviše paše bilo to na materinjem ili na stranom jeziku. Ono što mi nikako ne volimo, kao što je Ivona napomenula, je ograničavati se u bilo kojem smislu tako da nema tu planova. Sigurno ću nastaviti pisati na hrvatskom dio koji repam jer je to vještina na kojoj dugo radim i nije jednako kvalitetna na engleskom (a i ne privlači me), a za pjevne pjesme kako mi dođe.

Pitanje za Ivonu. Ti si producentica Playground Hustlea pa me zanimalo jesi li samouka, kako si uopće krenula u cijelu tu priču i radiš li na još nekim projektima kao producent?

I: Pa generalno jesam. Gledala sam godinu dana druga dva člana produkcijskog tria kako prtljaju po Reasonu, ne znam jel se to računa kao učenje od drugih :D. Tada je moja uloga bila gitara i bas. Tek sam nakon sama otvorila program i gledala što se tu događa i što gumbići rade. Krenula sam zbog onog zaključka, ali i jer me već duže vrijeme privlačila ideja da vidim što tu ima. Činilo mi se ful super radit cijele aranžmane i igrat se s elektronskim zvukovima. U početku sam mrzila program jer bi imala ideju i ne bi znala kako natjerati program da surađuje. Al’ s vremenom sam pohvatala. Trenutno ne radim na nekim drugim projektima. Imala sam jedan period ideju da bih voljela radit filmsku glazbu jer je drukčiji pristup pa ako znate nekoga… 😀

Naslovnu pjesmu s albuma prati i genijalan spot. Tko su zvijezde spota (osim vas dvije jel), tko je snimao i kako je trajao taj proces snimanja?

I:  Naši prijatelji! I sestra. Moja. I njeni prijatelji koje ću za potrebe intervjua prisvojit.

M: Hvala na divnom pridjevu :). Spot je snimio Matijas Knežević koji je također zadužen i za postprodukcijski dio, dok sam ja osmislila cijeli spot, napisala scenarij, pronašla lokacije, osmislila koreografije itd. Osim nas najveće uloge su imale i moje frendice (Ina, Petra i Marja)  koje osim mene plešu u spotu, a s kojima sam prije plesala hip hop u plesnom studiju. Proces snimanja je trajao tri dana. Dio di frendice plešu i ostali frendovi “pjevaju” na refrenu smo snimili u jedom danu i dobro se proveli. Jedan dan smo snimali početni kadar koji je snimljen u one takeu i kojeg je bilo urnebesno snimati (koga zanima ima na našoj facebook stranici behind the scenes video) te moj ples. Treći dan smo snimali sjedenje na stolcima po različitim lokacijama, na Glavnom, Zrinjevcu i sl. što je začuđujuće bilo manje neugodno nego što smo mislile da će biti. Sve u svemu nam je bilo zakon snimati naš spot prvijenac.

Budući da je elektronika veliki dio vaše glazbe, ona omogućava da ‘svirate’ više instrumenata odjednom. Mislite da ćete stoga zauvijek ostati dvojac ili postoji mogućnost, želja ili potreba za još nečime?

I: Prvotna ideja je da budemo dvojac i da tako ostane. Al’ morat ćemo vidjet s nastupima. Ako procijenimo da će previše patiti ako smo samo nas dvije, možda uključimo druge ljude. Al’ mislim da ćemo dosta sigurno što se tiče baš aranžiranja i rada na pjesmama ostati nas dvije.

Nedavno su pustili jednu vašu pjesmu Haters Gonna Hate na radiju u Velikoj Britaniji. Kako je došlo do toga?

M: E to bi i mi voljele znati! Samo smo dobile mail da je pustio našu pjesmu i da će nas još puštati. Poslale smo mu zahvale i pitanje kako je uspio doći do nas, al’ čekamo odgovor još uvijek.

Jeste li već odradili promociju albuma ili se tome tek možemo veseliti?

I: Za sad ćemo promociju albuma raditi internetom jer nastupe planiramo pokrenuti tek nakon ljeta. Budući da jesmo nas dvije moramo sjesti i razraditi kako će to izgledati. Puno smo uložile u album i želimo da onda i nastupi budu na razini. Pa ćemo za sad morati svi skupa patiti dok se nas dvije ne uvježbamo :D. Vjerujte mi da ja patim. Učim Ableton koji je dosta složen. Al’ uskoro više neću jer ću sve ikad znat pa će biti supeer.

Planovi za ljeto? Festivali, svirke, možda neka mini turneja?

M: Jedini koncert koji je za sad u planu je akustični spoken word kao podrška Stiholoporteru, pogramu u Ksetu, sada u lipnju. Odsvirati ćemo nekoliko pjesama, neke s ovog albuma, neke stare i par novih. Tako da kome se sviđa Čelična Lady, cijeli repertoar će bit u tom štihu. Kad će točno biti nastup saznati ćete uskoro. A ostalo, festivali,  na njima smo u publici za sad :).

(Visited 336 times, 1 visits today)
Be social

Komentari