Glazba

Ziherov interni izazov: Hrvatski glazbeni inovatori

Izvor fotografije: Pinterest
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kravata je najrasprostranjeniji hrvatski simbol. Znak prepoznavanja je s vremenom evoluirao uglavnom kroz domenu sporta, ali postoje još neki vrlo konkretni i primjenjivi primjeri. Neke od njih, grupirane oko područja zvuka i reprodukcije istog, donosimo ovdje na upoznavanje ili podsjećanje.


Violinmusic4all


Glazba ne poznaje granice – izreka je to koju smo mnogo puta do sada čuli i ponekad se s njom složili ne pridajući joj previše pozornosti. Srećom, postoje oni koji su spremni primjerom dokazati da je to doista tako.

Violinmusic4all je projekt koji omogućuje gluhim osobama te onima s fizičkim i mentalnim poteškoćama da sviraju violinu. Da, netko tko ne čuje može svirati instrument, zašto ne? Odgovor na to pitanje dala je Renata Novoselec, diplomirana violinistica i profesorica, autorica metode i jedna od kreatorica projekta. Violinmusic4all je zapravo inovativna metodologija učenja sviranja violine koja je, osim edukacije, ujedno i terapija. Kroz proces učenja usmjerava se tok misli koji tako poboljšava fokus, a koji tako usmjeren bistri um. Nadalje, zvuk gudala koji prolazi po strunama gluha osoba ne čuje, ali osjeća vibracije koje stvaraju i na taj način osjeća glazbu u punom smislu te riječi.


Novi sustav ugađanja (uštimavanja) instrumenata


Prosječnom slušatelju glazbe nešto može zvučati dobro ili loše. Profesionalac sigurno čuje još puno toga između te dvije površne klasifikacije, a jedan u tome prednjači u svijetu.

Zoran Šćekić je hrvatski skladatelj, aranžer, jazz gitarist i inovator koje je postavio nov sustav geometrijskih skala u kojem se intervali točno postavljaju te tako promijenio način ugađanja instrumenata. Tim je pothvatom uvršten u francusku enciklopediju mikrotonalne glazbe. Izradio je i mikrotonalnu klavijaturu Z-board kojom u praksi pokazuje harmoniju intervala te harmonograf Lira Spectrum.


Prvi MP3 player


Winamp je nekada bio the softver za slušanje glazbe. Malo tko je tada znao da je program baziran na inovaciji hrvatske pameti.

Hrvatski programer Tomislav Uzelac 1997. godine napravio je AMP MP3 Playback Engine koji se smatra prvim pravim MP3 playerom. Kao student zagrebačkog FER-a, Uzelac je radio na dekodiranju MP3 softvera i prenio to u svoj diplomski rad. Kasnije je osnovao tvrtku kako bi ponudio svoj program svijetu. Dvojac iz Utaha zatim je prilagodio njegov rad operativnom sustavu Windows i tako je nastao Winamp, svojedobno najkorišteniji program za slušanje glazbe.


Vjetroorgulje


Morske orgulje se već dugi niz godina navode kao jedna od glavnih turističkih destinacija i kao prvi svjetski izum. Neki to dovode u pitanje zbog slične instalacije u San Franciscu. Ono što će bez sumnje biti prvo napravljeno u Hrvatskoj će biti vjetroorgulje.

Trenutno su u fazi izgradnje, ali jednom kada budu gotove, radit će na hrvatski pogon – buru – na brdu Trovro u Rogotinu (Dubrovačko- neretvanska županija). Pločanski inženjer Željko Škorić autor je ovog idejnog rješenja i jedinstvenog projekta. S obzirom na to da takve orgulje ne postoje nigdje, konačan rezultat u smislu zvuka nikome nije poznat. Iznenađenje za sve će se čuti 2020. godine kada radovi budu završeni.

Vjetroorgulje


Stalak za više činela


Bubnjari su često glavni protagonisti mnogih viceva i oni koji svojim položajem na pozornici, uglavnom uvijek iza ostatka benda, možda nekad i ne dobiju pozornost koju zaslužuju. Ali inovator Dorian Vladić posvetio je puno pažnje onom praktičnom dijelu svakog bubnjara – izumio je stalak za više činela. Nije univerzalan, ali se može napraviti u različitim veličinama.

Sam stalak dakle zamjenjuje one pojedinačne, na glavnu šipku se može postaviti više stalaka za činele i mikrofone, podesivi su po visini i, ono što je najpraktičnije, stalak je sklopiv i stabilan.


Secret Santa na Ziheru:

Ziherov interni izazov: ValentinaTube – 10 recentno pozitivno ocijenjenih videozapisa

Ziherov interni izazov: Top 10 bizarnih trenutaka na domaćoj sceni

Ziherov interni izazov: 6 razloga zašto Vedran mrzi Božić

Ziherov interni izazov: 10 albuma koji su me oblikovali

Be social

Komentari