Istaknuto
16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

06.09.2018.

Na jednom mjestu okupili smo najzanimljivije koncerte koji nas ove jeseni očekuju u Zagrebu i Rijeci. Pred nama je sjajna jesen koju će obilježiti Deafheaven, God Is An Astronaut, Editors, Jethro Tull, Mudhoney, ali i brojni domaći izvođači.

Vizart

150 godina Edvarda Muncha!

22.05.2013. Sunčana Bošnjak Brkić
Foto: facebook.com/Edvard Munch

Foto: facebook.com/Edvard Munch

The National Gallery of Art obilježava 150-u godišnjicu rođenja poznatog norveškog slikara Edvarda Muncha izložbom u kojoj će posjetioci moći vidjeti više od dvadeset njegovih najpoznatijih djela iz kolekcije same Galerije, koja uključuju slike poput Krika, Madonne, Dvije žene na obali itd. Izložba naziva Edvard Munch: 150-a godišnjica, bit će otvorena do 28. 07. 2013. godine. Ni mi nećemo zaboraviti na ovog poznatog umjetnika.

Foto: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

Edvard Munch rođen je 1863., a jedan je od najvećih predstavnika ekspresionističkog pokreta u slikarstvu. Bolovao je najvjerovatnije, bipolarnog poremećaja odnosno manijakalne depresije, a to je zasigurno imalo utjecaja na njegovo stvaralaštvo. Njegova djela odišu pesimizmom, nespokojem, strahom. Melankonični tonovi, tmurne boje, sve su to čimbenici prilično tjeskobne atmosfere.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Njegovo možda najpoznatije djelo u hrvatskom jeziku prevedeno je kao Krik, no možda mu bolje odgovara prijevod Očaj. Ovo djelo iz 1893. godine spada i u najprepoznatljivija djela svjetskog slikarstva. Dio je skupine Munchovih slika nazvane “Friz života“, u kojoj se bavio temama života, ljubavi, straha, smrti i melankolije.

Foto: facebook.com/Edvard Munch

Foto: facebook.com/Edvard Munch

Pet zanimljivih činjenica o Edvardu Munchu su slijedeće:
1. On je jedan od rijetkih poznatih norveških umjetnika.
2. Krik je inspiriran pogledima Sigmunda Freuda na tamnu stranu ljudske psihe.
3. Osim pastelnih verzija i litografija Krika, samo su dvije naslikane temperama i uljem na platnu. Jedna se nalazi u Norveškoj nacionalnoj galeriji, a druga u muzeju koje nosi njegovo ime u Oslu.
4.  Munch je sva svoja djela radio u više verzija, a zanimljivo je da je verzija Krika ukradena iz Munchovog muzeja  22. kolovoza, 2004. god., usred bijela dana, no već 31. rujna 2006. norveška policija je pronašla počinitelje i povratila sliku skupa s još jednom – Madonna.
5. Iako je bio psihički bolesnik, pravi uzrok njegove smrti bila je, danas banalno i nevjerovatno, upala pluća.

(Visited 413 times, 2 visits today)

Komentari