Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Akcija udruge Kurziv – Opremimo zajedno knjižnice škola stradalih u poplavama

21.03.2015. Tijana Živko
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

U vrijeme poplave, u svibnju 2014., u Vukovarsko-srijemskoj županiji stradale su školske knjižnice Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” u Gunji i Osnovne škole “Ivan Filipović” u Račinovcima. U obje su knjižnice uništeni kompletan knjižnični fond, prostor i oprema.

Tijekom prošle godine Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokrenuo je akciju prikupljanja knjiga za područja stradala u poplavama Darujmo knjige poplavljenim knjižnicama. Poziv je upućen svim nakladničkim, izdavačkim i knjižarskim kućama u Hrvatskoj da svoja izdanja daruju poplavljenim knjižnicama. Tom je prilikom sakupljeno dovoljno sredstava za obnovu knjižnica te osnovni fond lektirnih naslova. Međutim, veliki dio građe propisane Standardom za školske knjižnice u Republici Hrvatskoj nije prikupljen.

Upravo zato udruga Kurziv, platforma koja u svojim djelatnostima ne prati samo nezavisnu i suvremenu umjetničku i kulturnu produkciju već i polja građanskih inicijativa i edukacije mladih, povodom 10. obljetnice postojanja centralnog projekta udruge – portala Kulturpunkt.hr, pokreće akciju prikupljanja građe koja nedostaje školskim knjižnicama u Gunji i Račinovcima. Pozivaju čitatelje portala, radnike i organizacije s nezavisne kulturne scene, donatore, suradnike i prijatelje da donacijom potrebnih materijala doprinesu potpunoj obnovi knjižnica u poplavljenim područjima. Akcija kreće 23. ožujka, a trajat će do Svjetskog dana knjige, 23. travnja.

Potrebna je sljedeća građa: literatura iz pedagogije, metodike, psihologije, sociologije te knjižničarstva, informacijskih znanosti i informatike; stručni, znanstveno-popularni i pedagoški časopisi; referentna zbirka (enciklopedije, rječnici, leksikoni, atlasi); multimedijalni materijali (elektronička građa i izvori, audio-vizualna građa – prije svega filmovi za medijsku kulturu); naslovi za lektiru nižih razreda u ilustriranim izdanjima didaktičke i društvene igre.

Knjige, CD-e, slikovnice, metodičke priručnike, igre možete donositi u Multimedijalni institut, Preradovićeva 18, radnim danom od 10 do 21 sat, te u Književni klub Booksa, Martićeva 14, od utorka do nedjelje, od 11 do 20 sati.

Popis lektirnih naslova za niže razrede osnovne škole i referentnih filmova za medijsku kulturu možete pronaći na portalu Kulturpunkt.hr.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Komentari