Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Knjige

Akcija udruge Kurziv – Opremimo zajedno knjižnice škola stradalih u poplavama

21.03.2015. Tijana Živko
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

U vrijeme poplave, u svibnju 2014., u Vukovarsko-srijemskoj županiji stradale su školske knjižnice Osnovne škole “Antun i Stjepan Radić” u Gunji i Osnovne škole “Ivan Filipović” u Račinovcima. U obje su knjižnice uništeni kompletan knjižnični fond, prostor i oprema.

Tijekom prošle godine Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokrenuo je akciju prikupljanja knjiga za područja stradala u poplavama Darujmo knjige poplavljenim knjižnicama. Poziv je upućen svim nakladničkim, izdavačkim i knjižarskim kućama u Hrvatskoj da svoja izdanja daruju poplavljenim knjižnicama. Tom je prilikom sakupljeno dovoljno sredstava za obnovu knjižnica te osnovni fond lektirnih naslova. Međutim, veliki dio građe propisane Standardom za školske knjižnice u Republici Hrvatskoj nije prikupljen.

Upravo zato udruga Kurziv, platforma koja u svojim djelatnostima ne prati samo nezavisnu i suvremenu umjetničku i kulturnu produkciju već i polja građanskih inicijativa i edukacije mladih, povodom 10. obljetnice postojanja centralnog projekta udruge – portala Kulturpunkt.hr, pokreće akciju prikupljanja građe koja nedostaje školskim knjižnicama u Gunji i Račinovcima. Pozivaju čitatelje portala, radnike i organizacije s nezavisne kulturne scene, donatore, suradnike i prijatelje da donacijom potrebnih materijala doprinesu potpunoj obnovi knjižnica u poplavljenim područjima. Akcija kreće 23. ožujka, a trajat će do Svjetskog dana knjige, 23. travnja.

Potrebna je sljedeća građa: literatura iz pedagogije, metodike, psihologije, sociologije te knjižničarstva, informacijskih znanosti i informatike; stručni, znanstveno-popularni i pedagoški časopisi; referentna zbirka (enciklopedije, rječnici, leksikoni, atlasi); multimedijalni materijali (elektronička građa i izvori, audio-vizualna građa – prije svega filmovi za medijsku kulturu); naslovi za lektiru nižih razreda u ilustriranim izdanjima didaktičke i društvene igre.

Knjige, CD-e, slikovnice, metodičke priručnike, igre možete donositi u Multimedijalni institut, Preradovićeva 18, radnim danom od 10 do 21 sat, te u Književni klub Booksa, Martićeva 14, od utorka do nedjelje, od 11 do 20 sati.

Popis lektirnih naslova za niže razrede osnovne škole i referentnih filmova za medijsku kulturu možete pronaći na portalu Kulturpunkt.hr.

(Visited 55 times, 1 visits today)

Komentari