Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Vizart

Sve što trebaš je izložba Nikoline Ivezić u Klovićevim dvorima

11.04.2017. Jelena KovačevFoto: Facebook/ Events/ Nikolina Ivezić / All you need is luck

U četvrtak, 13. travnja u 19 sati otvara se izložba Nikoline Ivezić naziva All you need is luck u Galeriji Klovićevi dvori, a svojim će ju nastupom od 20 sati popratiti elektronski pop-band Roppongi Red. Umjetnica je prepoznatljiva po specifičnom pristupu suvremenim temama i materijalima, često svrstavana u pogrešne ladice pop arta ili gledana samo s pozicija feminističke likovne kritike. Trideset i pet radova koji će biti prikazani na izložbi inspirirani su povijesnim osobama, više ili manje uspješnim ženama, prethodnim autoričinim preokupacijama i ciklusima slika proizašlih iz iskustva umjetnice.

Bit će predstavljen takozvani „sretni“ ciklus, za razliku od „nesretnog“ ciklusa nedavno prikazanog u splitskoj Galeriji umjetnina. Kustosica i umjetnica izabrale su prostor podruma/lapidarija Klovićevih dvora za smještaj radova zamišljenog koncepta koji se povezuje s prijašnjom uspješnom zajedničkom prezentacijom skulptorskih i slikarskih intervencija u postavu i prostoru u sklopu skupne izložbe Pop-art is not dead.

Foto: gdk.hr/«Isadora Duncan» kombinirana tehnika/mix media, 90×80 (90×120) cm, 2016.

Posebno je pripremljena video projekcija, u trajanju od tri minute u loopu, koja predstavlja ironijski prikaz stvarnih ljudi u prirodi koji se zabavljaju i nastoje uhvatiti trenutke sreće koje nisu svjesni.

„Stoga, katalog i izložba umjetnice Nikoline Ivezić svojim sadržajem (intrigantne teme) i izrazom (korištenje specifičnih materijala, tehnika, ikonografije) pokazuje autentičan stvaralački angažman autorice i otkriva novi pristup povijesnome prostoru Galerije Klovićevih dvora. Tumačenja su nevezana uz stilske ili trendovske obrasce poput interpretacija pop-arta i bad-paintinga, ili stripovske estetike i pin-up magazina jer se autoričini sliko-reljefi stalno razvijaju u materiji (korištenjem obojana kaširana stiropora uz aplicirane limene pločice) i ikonografiji (poigravanjem s ovlaš nacrtanim figurama bez lica, ironijskim tumačenjima i kritikom društva kroz duhovitu naraciju).“ (iz teksta o izložbi)

Komentari