Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Film

Berlinale – Ima li iznenađenja u dodijeljenim nagradama?

15.02.2015. Kristina VrdoljakVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook/berlinale

Foto: facebook/berlinale

Završen je 65. Berlinale, međunarodno društvo se razišlo, no prije toga su dodijelili nagrade najboljima u ovogodišnjoj konkurenciji. Donosimo pregled nagrada u glavnoj kategoriji koje je dodijelio žiri predvođen američkim redateljem Darrenom Aronofskym (Requiem for a Dream, Black Swan, Noah), uz Daniela Brühla (Njemačka), Bonag Joon-hoa (Južna Koreja), Marthu De Laurentiis (SAD), Claudiu Llosa (Peru), Audrey Tautou (Francuska) i Matthewa Weiner (SAD). Provjeriti možete pregled glavnih kategorija dok ostatak možete pogledati na službenoj stranici festivala.

Zlatnog medvjeda za najbolji film dobio je iranski redatelj Jafar Panahi za film Taxi. Unatoč tome što mu je zabranjeno bavljenje filmom u domovini te mu je oduzeta putovnica, njegova ljubav prema sedmoj umjetnosti je našla veliku potporu kod kritike i kupaca (Celluloid Dreams ima međunarodna prava). U svom filmu on postavlja kameru na panel u autu te intervjuira različite likove vozeći se Teheranom.

Srebrni medvjed (SILVER BEAR GRAND JURY) otišao je u ruke Pablu Larraínu za film El Club koji napada katoličku crkvu i seksualno iskorištavanje djece od strane svećenika.

Srebrnog medvjeda ALFRED BAUER PRIZE  za film koji otvara nove perspektive dobio je guatamlanški redatelj  Jayro Bustamante za film Ixcanul Volcano koji prati priču mlade Majanske žene na raskrižju između antičkog i modernog svijeta.

Nagrada za najboljeg redatelja u ruke je otišao rumunjskom redatelju Raduu Judeu za crnu komediju Afarim! o ljudima zarobljenim u rasističkim temperamentima te poljskoj redateljici Małgorzati Szumowskoj za film Body, ex aequo. Body priča o ciničnom prosekutoru i njegovoj anoreksičnoj kćeri koji se pokušavaju nositi s gubitkom žene i majke.

Charlotte Rampling zaslužila je Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu za  ulogu žene upalu u bračnu krizu u filmu Andrewa Haigha 45 year.

Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca dobio je Tom Courtenay za ulogu muškarca čije tajne ugrožavaju dugogodišnji brak u istom  filmu.

Najbolji scenarijem proglašen  rad je čileanskog  redatelja Patricia Guzmána. Scenarij za dokumentarni film El botón de nácar (The Pearl Button) donosi  dvije priče koje nadmašuju službenu prošlost te su međusobno povezane.

Posljednji srebrni medvjed(i) odlaze u ruke Sturla Brandtha Grøvlena za fotografiju u filmu Victoria redatelja Sebastian Schippera te u glasovima izjednačenim konkurentima Evgeniyju  Privin i Sergeyju za Mikhalchuk za fotografiju u filmu Pod electricheskimi oblakami redatelja Alexey German Jr. .

(Visited 158 times, 1 visits today)

Komentari