Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Calvin Johnson i Lime Crush u Začaranoj Močvari

10.10.2015. Ziher.hrFoto: Press

Začarana Močvara 18. listopada ugostit će jednu od najbitnijih osoba američke indie scene, čije je djelovanje najćešće ostalo u sjeni bendova koje je njegova izdavačka kuća iznjedrila. U kratkim crtama, Calvin Johnson je osnivač grupe Beat Happening te kultne nezavisne etikete K Records.

U nešto dužim crtama, Calvin Johnson je osnivač Beat Happeninga, o čijem značaju dovoljno govori činjenica da su zaslužili vlastito poglavlje u “Our Band Could Be Your Life”, jednom od najboljih zapisa o američkom nezavisnom rocku. Tu su i Halo Bendersi, Johnsonov zajednički projekt s Dougom Martschem iz Built To Spill, kao i Cool Rays, The Go Team i Dub Narcotic Sound System, dok u posljednje vrijeme nastupa samostalno ili s bendom nazvanim The Hive Dwellers.

Također, osnivač je kultne nezavisne etikete K Records koja je svijetu podarila izdanja izvođača poput Beat Happeninga, Becka, All Girl Summer Fun Banda, Built To Spilla, Melvinsa, Bikini Killa, Mirah, Chicks On Speed, Modest Mousea, Shonen Knifea, Old Time Relijuna i mnogih drugih.

Pored svega navedenoga, Calvin Johnson jedan je od glavnih organizatora festivala International Pop Underground, koji se, unatoč činjenici da je održan prije 24 godine, i dalje smatra jednim od najvažnijih događanja u povijesti nezavisne glazbe, a prva večer festivala, nazvana “Love Rock Revolution Girl Style Now”, na kojoj su nastupili Bikini Kill, Heavens To Betsy, L7, Bratmobile, 7 Year Bitch i drugi, ključan je trenutak ranih dana riot grrrl pokreta.

Nakon skoro tri desetljeća djelovanja, Calvin Johnson i dalje neumorno zagovara DIY principe i glazbenu scenu bez profiterstva, korporativizma i mačizma, a svojim se ekscentričnim nastupima opire ustaljenim paradigmama “rock” glazbe. U Močvaru dolazi oboružan prodornim glasom i akustičnom gitarom, a svira kako nove, tako i starije materijale. Ukratko, očekujte svojevrstan presjek njegove karijere.

Lime Crush je bečki kvartet čije su članice i član usko povezani s alternativnom, queer i feminističkom scenom. Veronika, Nicoletta, Jasmin i Andi su 2013. bend osnovali kao ispušni ventil i sredstvo za progovaranje protiv svih vrsta represije, a kao Lime Crush su zasad izdali jedan singl za austrijsku etiketu Fettkakao.

Izmjenjuju se na instrumentima, sviraju nešto na tragu X-Ray Spexa i Shonen Knifea i energično dokazuju da punk i riot grrrl nisu mrtvi!

Upad na koncert iznosi 50 kn. Začarana Močvara je projekt koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić. Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a.

(Visited 32 times, 1 visits today)

Komentari