Istaknuto
17.07.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta I ovog tjedna u Novoj glazbi donosimo domaće i regionalne glazbene novitete na preslušavanje i glasanje za one koji to zaslužuju.

16.07.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute Hrvatski se redatelji pitaju po čemu je Hrvatska radiotelevizija javna, a po čemu hrvatska. Pozivaju da poručite HRT-u: 'Meni se to gleda!'.

Film

“Dan pobjede”, novi dokumentarac Sergeja Loznice  na 16. Human Rights Film Festivalu

02.12.2018. Ziher.hrFoto: press HRFF
Vrijeme čitanja: 1 minuta

Četvrtak, 6. prosinca u  22 sata u kinu Europa publika Human Rights Film Festivala imati će priliku pogledati najnovije filmsko ostvarenje Sergeja Loznice – Dan pobjede (Victory Day), premijerno prikazano na ovogodišnjem Berlinale Film Festivalu. Nakon nevjerojatnih radova kao što su Maidan (2014) i The Event (2015) Loznica je okupirao pozornost filmske industrije kao i aktivističkih krugova diljem Europe.

Ukrajinski dokumentarist u centar svojih filmova postavlja društveno-političku stvarnost, otvoreno prikazujući trenutne probleme koji okupiraju Europu (orijentirajući se uglavnom na zemlje nekadašnjeg SSSR-a) uz česte refleksije na povijest.

Njegov najnoviji rad Dan pobjede je intrigantna studija nacionalizma i kolektivnog sjećanja te traume prošlosti, koja još uvijek nije odumrla. Rad prati dešavanja ispred sovjetskog memorijalnog spomenik u berlinskom Treptower Parku, 9. svibnja, na dan pobjede Crvene armije nad nacistima.

Park postaje centar okupljanja i masovnog slavlja, ipak postavlja se pitanje da li suvremeno društvo, sa svojim mobilnim telefonima, plesnim koreografijama i materijalističkim izljevima strasti, zaista razumije značaj ovog događaja iz 1945 godine?

(Visited 61 times, 2 visits today)

Komentari