Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Film

“Gangster te voli” otvorio 9. Zagreb Dox!

25.02.2013. Ziher.hrVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Facebook.com/pages/ZagrebDox/153701964717341

Foto: Facebook.com/pages/ZagrebDox/153701964717341

Deveto izdanje ZagrebDoxa započelo je sinoć u kinu Cineplexx Centar Kaptol uz svjetsku premijeru dokumentarnog filma Gangster te voli Nebojše Slijepčevića. Ovogodišnji festival traje do 3. ožujka, a na njemu će se prikazati više od četrdeset domaćih dokumentaraca.

Otvaranje devetog ZagrebDoxa!

Gangster te voli prati ljubavnog posrednika Nedjeljka Babića, poznatog i kao Gangster koji pomaže mladoj Bugarki s djetetom da pronađe muža u Hrvatskoj. Tijekom večeri otvaranja, Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa izjavio je kako je riječ o filmu koji najbolje pokazuje sadašnjost i budućnost hrvatskog dokumentarizma, a redatelj Nebojša Slijepčević kratko je prokomentirao:

“Snimajući ovaj film prošli smo kroz tri godine neizvjesnosti, odricanja i mukotrpnog rada. Sada nas čeka najveći test i to u sljedećih 80 minuta. Svi puno očekuju od filma koji otvara festival – nadamo će da ta očekivanja biti ispunjena.”

Prizor iz filma Gangster te voli

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu sveukupno će biti prikazano više od četrdeset domaćih dokumentaraca. U sklopu programa Dox događanja premijerno će biti prikazano deset domaćih filmova, od toga šest u regionalnoj konkurenciji: Pet žena Tomislava Perice koji prati pet povratnica u Hrvatsku, Kak’ je doma? Kaje Šišmanović, priča o burnom razvodu dvoje ljudi iz perspektive njihove osamnaestogodišnje kćeri, dokumentarac Strange Fruit u režiji Ivana Faktora o introspektivnom trenutku pojedinca koji postaje svjestan određenih događaja koji neodgodivo traže našu prisutnost, ranije spomenuti Gangster te voli Nebojše Slijepčevića, Dvije peći za udarnika Josipa Trojka redatelja Gorana Devića, u kojem sinovi nekadašnjih radnika sisačke željezare demontiraju čuvenu peć Siemens-Martin i Presuda Đure Gavrana koji, šesnaest godina nakon rata na glavnom zagrebačkom trgu prati ljude koji su se okupili radi televizijskog prijenosa izricanja prvostupanjske presude hrvatskim generalima.

Prizor iz filma Dvije peći za udarnika Josipa Trojka

U programu Factumentarci premijerno će biti prikazan film Sir i vrhnje Kristine Leko i tri filma sa studija dokumentaristike Akademije dramskih umjetnosti: Park ljubavi Lane Kosovac, Viktorija Silve Ćapin i Pun kufer Tomislava Jelinčića.

U regionalnoj konkurenciji bit će prikazani filmovi Hram Ivana Vukovića i Muški film Nebojše Slijepčevića, u programu Factumentarci Čedo Nikole Strašeka, u Glazbenom globusu Razarajući Afion Marka Dimića i Jazz Apartment (ili kako je nastao The Last Minute Open Jazz Festival) Biljane Čakić–Veselič i Tomislava Pavleke te u Happy Doxu film Devet Stanislava Tomića. Uz to, još šesnaest domaćih dokumentaraca donosi i retrospektiva Imaginarne akademije.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Komentari