Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Knjige

Video: Arthur Conan Doyle o slavnom detektivu i spiritualnosti

02.06.2013. Marta Reljanović
Foto: arthur_conan_doyle

Foto: arthur_conan_doyle

Na nedavni rođendan Sir Arthura Conana Doylea, škotskog liječnika  i “oca“ Sherlocka Holmesa, prisjetili smo se zanimljivog i rijetkog intervjua  u kojem književnik govori o svom najpoznatijem liku i duhovnosti kojoj je posvetio velik dio života. Video je snimljen u piščevu vrtu u  listopadu 1928. za Movietone News, pas koji autoru pravi društvo na snimci je njegov terijer Paddy.

Arthur Conan Doyle rođen je 22.svibnja 1859. u Edinburghu. Zahvaljujući dobrostojećim rođacima kao dječak dobio je dobro obrazovanje u katoličkim školama, ali unatoč tome kasnije se proglasio agnostikom. Tijekom studija medicine počeo je pisati i objavljivati priče, a u to doba je počela sazrijevati i ideja o detektivu Sherlocku Holmesu, koji je postao toliko popularan da je, kad je Doyle pokušao završiti Sherlockovsko poglavlje svog života i ubio lik koji mu je donio popularnost, gnjevna publika žestoko zahtijevala povratak inteligentnog detektiva i njegova pomoćnika. Pisac je na kraju morao popustiti i vratiti ga među žive.

To nas dovodi do još jednog važnog djela života ovog autora – poznato je da je spiritualizam koncem 19.st. bio omiljena razbibriga engleskog društva, a nakon smrti žene i nekoliko bližih rođaka u vrlo kratkom razmaku, Conan Doyle pao je u depresiju i započeo s istraživanjem onostranih fenomena. Prijateljevao je s Harryjem Houdinijem za kojeg je vjerovao da ima nadnaravne moći i nije ga bilo moguće uvjeriti u suprotno, što je dovelo do javnog razilaženja dvojice prijatelja. Umro je 7.srpnja 1930. u Crowboroughu u Engleskoj od srčanog udara u dobi od sedamdeset i jedne godine.

(Visited 81 times, 1 visits today)

Komentari