Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Knjige

Video: Arthur Conan Doyle o slavnom detektivu i spiritualnosti

02.06.2013. Marta ReljanovićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: arthur_conan_doyle

Foto: arthur_conan_doyle

Na nedavni rođendan Sir Arthura Conana Doylea, škotskog liječnika  i “oca“ Sherlocka Holmesa, prisjetili smo se zanimljivog i rijetkog intervjua  u kojem književnik govori o svom najpoznatijem liku i duhovnosti kojoj je posvetio velik dio života. Video je snimljen u piščevu vrtu u  listopadu 1928. za Movietone News, pas koji autoru pravi društvo na snimci je njegov terijer Paddy.

Arthur Conan Doyle rođen je 22.svibnja 1859. u Edinburghu. Zahvaljujući dobrostojećim rođacima kao dječak dobio je dobro obrazovanje u katoličkim školama, ali unatoč tome kasnije se proglasio agnostikom. Tijekom studija medicine počeo je pisati i objavljivati priče, a u to doba je počela sazrijevati i ideja o detektivu Sherlocku Holmesu, koji je postao toliko popularan da je, kad je Doyle pokušao završiti Sherlockovsko poglavlje svog života i ubio lik koji mu je donio popularnost, gnjevna publika žestoko zahtijevala povratak inteligentnog detektiva i njegova pomoćnika. Pisac je na kraju morao popustiti i vratiti ga među žive.

To nas dovodi do još jednog važnog djela života ovog autora – poznato je da je spiritualizam koncem 19.st. bio omiljena razbibriga engleskog društva, a nakon smrti žene i nekoliko bližih rođaka u vrlo kratkom razmaku, Conan Doyle pao je u depresiju i započeo s istraživanjem onostranih fenomena. Prijateljevao je s Harryjem Houdinijem za kojeg je vjerovao da ima nadnaravne moći i nije ga bilo moguće uvjeriti u suprotno, što je dovelo do javnog razilaženja dvojice prijatelja. Umro je 7.srpnja 1930. u Crowboroughu u Engleskoj od srčanog udara u dobi od sedamdeset i jedne godine.

(Visited 103 times, 1 visits today)

Komentari