Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Video: Arthur Conan Doyle o slavnom detektivu i spiritualnosti

02.06.2013. Marta Reljanović
Foto: arthur_conan_doyle

Foto: arthur_conan_doyle

Na nedavni rođendan Sir Arthura Conana Doylea, škotskog liječnika  i “oca“ Sherlocka Holmesa, prisjetili smo se zanimljivog i rijetkog intervjua  u kojem književnik govori o svom najpoznatijem liku i duhovnosti kojoj je posvetio velik dio života. Video je snimljen u piščevu vrtu u  listopadu 1928. za Movietone News, pas koji autoru pravi društvo na snimci je njegov terijer Paddy.

Arthur Conan Doyle rođen je 22.svibnja 1859. u Edinburghu. Zahvaljujući dobrostojećim rođacima kao dječak dobio je dobro obrazovanje u katoličkim školama, ali unatoč tome kasnije se proglasio agnostikom. Tijekom studija medicine počeo je pisati i objavljivati priče, a u to doba je počela sazrijevati i ideja o detektivu Sherlocku Holmesu, koji je postao toliko popularan da je, kad je Doyle pokušao završiti Sherlockovsko poglavlje svog života i ubio lik koji mu je donio popularnost, gnjevna publika žestoko zahtijevala povratak inteligentnog detektiva i njegova pomoćnika. Pisac je na kraju morao popustiti i vratiti ga među žive.

To nas dovodi do još jednog važnog djela života ovog autora – poznato je da je spiritualizam koncem 19.st. bio omiljena razbibriga engleskog društva, a nakon smrti žene i nekoliko bližih rođaka u vrlo kratkom razmaku, Conan Doyle pao je u depresiju i započeo s istraživanjem onostranih fenomena. Prijateljevao je s Harryjem Houdinijem za kojeg je vjerovao da ima nadnaravne moći i nije ga bilo moguće uvjeriti u suprotno, što je dovelo do javnog razilaženja dvojice prijatelja. Umro je 7.srpnja 1930. u Crowboroughu u Engleskoj od srčanog udara u dobi od sedamdeset i jedne godine.

(Visited 95 times, 1 visits today)

Komentari