Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Vizart

Ivan Tudek u Laubi: Duhovitost i jednostavnost izraza

31.03.2017. Magdalena Rikanović
Foto Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Ivan Tudek otvorio je svoju izložbu naziva Pohvala jednostavnosti, u 19 sati, 31. ožujka u Showroom prostoru Laube, Kuće za ljude i umjetnost.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Ivan Tudek i njegovi radovi

Ivan Tudek svojom izložbom Pohvala jednostavnosti predstavlja ciklus od 20 radova, formalno i stilski izjednačuje, te smjelo balansira tradiciju i suvremeno slikarstvo u sklopu stripovske forme. Podrazumijeva se kako forma stripa u ovom kontekstu nadilazi klasičnu naraciju prizora. Dok se uobičajeno na strip gleda kao na usputnu zabavu, vrlo često se zaboravlja njegova poruka upućena čitateljima. Ivan Tudek vješto kroz samu formu stripa izražava ono sažeto i to kroz nekolicinu kadrova s vrlo malo teksta. Njegova naracija predočava današnje društvo koje se našlo u suvremenom kaosu, pritom prihvaćajući sve ono što mu se pred očima ponudilo. Iako likovno i sadržajno na prvi pogled njegovi radovi djeluju vrlo jednostavno, iza svega stoji njegova satira koja ne može biti očiglednija.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Koliko god si to ne željeli priznati, Ivan Tudek gotovo savršeno objašnjava ismijavanje suvremenog društva. Svaki fragment ima svoje uporište i svoj stav. Gledajući u njegove radove, zapitamo se koliki postotak nas samih se može pronaći u njima. Ogledavam se oko sebe u izložbenom prostoru prepunom ljudi koji polovično shvaćaju ono što je pjesnik htio reći. Klimajući glavama kao da smo shvatili najdublje tajne ovog svijeta, dok se naslikavamo mobitelima i objavljujemo selfije na Instagramu. Pomalo komičan prizor, ali istinit. Ivan Tudek uspio je prikazati svoje djelo kako je i naumio. Ismijao je pojavu današnjeg društva na najpristojniji način. Uprizorujući ga kroz anegdote koje svatko od nas proživljava. Satirička i groteskna intonacija u radovima, vidljiva u korištenim bojama, pred publikom pojašnjava kritički naboj koji svatko od nas ima. Tako je zadobio jedan od najtežih zadataka; povjerenje publike, publike koja vjeruje u ono što umjetnik prezentira bez uvredljivih sadržaja.

Foto: Magdalena Rikanović / Ziher.hr

Izložbu možete pogledati do 19. travnja 2017. godine.


 

Komentari