Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Izložba Femininologija: Perspektiva triju različitih žena

19.03.2015. Ziher.hrVrijeme čitanja: 1 minuta
Foto: Press

Foto: Press

Izložba triju autorica, Anite Parlov, Antonije Balić i Emilije Duparove otvara se ovog petka, 20. ožujka u 19 sati, u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara u galeriji Kristofora Stankovića u Zagrebu.

Ovaj izložbeni projekt kroz likovno predstavljanje tematizira višestruki identitet žene ukazujući pritom na potrebu jasnijeg prepoznavanja uloge i značenja žena u nas, kao i u svijetu. Djelovanje snažnih umjetničkih ženskih osobnosti uvelike pridonosi razvitku društvenog i kulturnog identiteta našega grada i države i tu mogućnost trebamo cijeniti i njegovati.

Izložbom “Femininologija” predstavljaju se tri autorice srednje generacije različitih svjetonazora, životnih okolnosti i sudbina, u svom karakterističnom umjetničkom mediju – slici. Tematiziraju višeznačni identitet vlastitog spola, propitkujući arhetipove i stereotipove žene koji obilježavaju europsku civilizaciju kojoj i mi pripadamo.

Kustosica izložbe Sanda Stanaćev Bajzek navodi da: „Izložba tematizira onaj moćan, pokretački i stvaralački aspekt žene, žene preobražene u kult. Pred nas će tako stati žena kao osobna inspiracija, s civilizacijskim naslagama uloga koje su joj nametnute i koje je prihvaćala, sa svojim strahovima, zatočena u stereotipovima, ali i divlja, slobodna, kreatorica vlastite sudbine, muza i božica, ali i tvarna žena u svoj svojoj ljepoti, ljubavi, snazi života koji daje, u svoj svojoj mudrosti, sa svim atributima svoga ženstva, ona koja sudi i odlučuje, koja štiti i pomaže, inspirira i njeguje.”

(Visited 128 times, 1 visits today)

Komentari