Istaknuto
17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

16.10.2018.

The Cure, bend koji je u 40 godina dostigao vrh i tu se utaborio, na vlastiti zahtjev nastupa na Exit festivalu.

Vizart

Izložba Femininologija: Perspektiva triju različitih žena

19.03.2015. Ziher.hr
Foto: Press

Foto: Press

Izložba triju autorica, Anite Parlov, Antonije Balić i Emilije Duparove otvara se ovog petka, 20. ožujka u 19 sati, u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara u galeriji Kristofora Stankovića u Zagrebu.

Ovaj izložbeni projekt kroz likovno predstavljanje tematizira višestruki identitet žene ukazujući pritom na potrebu jasnijeg prepoznavanja uloge i značenja žena u nas, kao i u svijetu. Djelovanje snažnih umjetničkih ženskih osobnosti uvelike pridonosi razvitku društvenog i kulturnog identiteta našega grada i države i tu mogućnost trebamo cijeniti i njegovati.

Izložbom “Femininologija” predstavljaju se tri autorice srednje generacije različitih svjetonazora, životnih okolnosti i sudbina, u svom karakterističnom umjetničkom mediju – slici. Tematiziraju višeznačni identitet vlastitog spola, propitkujući arhetipove i stereotipove žene koji obilježavaju europsku civilizaciju kojoj i mi pripadamo.

Kustosica izložbe Sanda Stanaćev Bajzek navodi da: „Izložba tematizira onaj moćan, pokretački i stvaralački aspekt žene, žene preobražene u kult. Pred nas će tako stati žena kao osobna inspiracija, s civilizacijskim naslagama uloga koje su joj nametnute i koje je prihvaćala, sa svojim strahovima, zatočena u stereotipovima, ali i divlja, slobodna, kreatorica vlastite sudbine, muza i božica, ali i tvarna žena u svoj svojoj ljepoti, ljubavi, snazi života koji daje, u svoj svojoj mudrosti, sa svim atributima svoga ženstva, ona koja sudi i odlučuje, koja štiti i pomaže, inspirira i njeguje.”

(Visited 118 times, 1 visits today)

Komentari