Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Izložba Femininologija: Perspektiva triju različitih žena

19.03.2015. Ziher.hr
Foto: Press

Foto: Press

Izložba triju autorica, Anite Parlov, Antonije Balić i Emilije Duparove otvara se ovog petka, 20. ožujka u 19 sati, u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara u galeriji Kristofora Stankovića u Zagrebu.

Ovaj izložbeni projekt kroz likovno predstavljanje tematizira višestruki identitet žene ukazujući pritom na potrebu jasnijeg prepoznavanja uloge i značenja žena u nas, kao i u svijetu. Djelovanje snažnih umjetničkih ženskih osobnosti uvelike pridonosi razvitku društvenog i kulturnog identiteta našega grada i države i tu mogućnost trebamo cijeniti i njegovati.

Izložbom “Femininologija” predstavljaju se tri autorice srednje generacije različitih svjetonazora, životnih okolnosti i sudbina, u svom karakterističnom umjetničkom mediju – slici. Tematiziraju višeznačni identitet vlastitog spola, propitkujući arhetipove i stereotipove žene koji obilježavaju europsku civilizaciju kojoj i mi pripadamo.

Kustosica izložbe Sanda Stanaćev Bajzek navodi da: „Izložba tematizira onaj moćan, pokretački i stvaralački aspekt žene, žene preobražene u kult. Pred nas će tako stati žena kao osobna inspiracija, s civilizacijskim naslagama uloga koje su joj nametnute i koje je prihvaćala, sa svojim strahovima, zatočena u stereotipovima, ali i divlja, slobodna, kreatorica vlastite sudbine, muza i božica, ali i tvarna žena u svoj svojoj ljepoti, ljubavi, snazi života koji daje, u svoj svojoj mudrosti, sa svim atributima svoga ženstva, ona koja sudi i odlučuje, koja štiti i pomaže, inspirira i njeguje.”

(Visited 108 times, 1 visits today)

Komentari