Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Glazba

Izvještaj – Chinawoman: Tmurna muzika koja nastavlja oduševljavati

19.10.2014. Nikolina Lončar
Foto: facebook.com/Chinawoman

Foto: facebook.com/Chinawoman

U trenutcima kada se dim eteričnih ulja spiralno širi prostorom, ekran laptopa pruža jedino svijetlo, a kazaljke sata polagano prelaze u kasnonoćne sate, često posežem za kantautoricama mračnih i dubljih vokala kao što su Anna Calvi, Kandle i Chinawoman, glavna akterica ove priče.

Ova kanadska kantautorica ruskih korijena donijela je svoje tmurne eksperimentalne skladbe u zagrebački prostor Tvornice kulture, a toliko je često na našim prostorima da se već naučila zahvaljivati na našem jeziku. Ove godine došla je predstaviti najnoviji album „Let’s part in style“, a istovremeno je i zatvorila Sounded Bodies Festival koji se održavao od 14. listopada. Iako je cijeli koncert pomalo kasnio u startu, tu je bio i beat box performans na galeriji Tvornice kao uvertira za nešto više od sat i pol vremena čiste uživancije.

Chinawoman je već prvim taktovima pjesme To be with others uvela publiku u svoj svijet mučnih ljubavnih problema, otuđenja i osamljenosti umornih duša. Uslijedila je Lovers are strangers, a zatim Show me the Face koja je stvorila takvu atmosferu da si mogao zamisliti ovu tamnu elegantnu ženu kao proročicu koja ti gata lica tvojih ljubavnika iz dlana, negdje u zadimljenoj krčmi neke od zabačenih ulica Moskve, umjesto iza paravana od vodene pare koji se stvorio u Tvornici.

Foto: facebook.com/Chinawoman

Foto: facebook.com/Chinawoman

Sljedeći dio koncerta bio je rezerviran za nizanje skladbi s novog albuma, Good times don’t carry over, Vacation from love i Aviva. B-sideom Lifetime in one night poručila je da će nam piće pomoći, pa sam sljedeću pjesmu odslušala sa šanka. Ipak je cjelokupna svirka potaknula publiku na nježno ljuljuškanje u ritmu, neovisno o poznavanju opusa pjevačice, tako da mi je mali predah godio.

Pjevačica je izmjenjivala i instrumente koje je svirala. Čas je bila za gitarom, čas iza svog sintesajzera. God bless my socially retarded friends, pjesma s kojom se izuzetno lako poistovjetiti, stvorila je sanjivi ambijent, dok je Russian ballerina, pomalo u surferskom stilu, rasplesala gotovo svaku osobu u ispunjenom pregrađenom dijelu Velikog pogona. Nakon ovakvog vrhunca koncerta, slijedio je i završetak. Nažalost prekratki bis bio je rezerviran za prekrasnu solo izvedbu Party girl pa sam nekako ipak oprostila njegovo kratko trajanje.

Prateći bend sastavljen od muzičara s udaljenih prostora svijeta (Ukrajina, Škotska..) reinterpretirao je ove skladbe u življi koncertni materijal, a komunikacija s publikom bila je  fantastična, utoliko da je Michelle Gurevich (Chinawoman) ponudila aukciju za mijenjanje setliste po cijeni krastavaca i rajčica te zbijala šale s pojedincima iz prvih redova. Ako mi je nešto i nedostajalo, bila je to izvedba I’ll be your woman, ali neću sitničariti. Koncert je bio upravo onakav kakav sam očekivala, i više od toga. Od izvođača kojeg sam počela slušati povremeno na Youtubu, Chinawoman je dobila novog fana.

Nakon Tvornice, zaputila sam se dalje u noćni život, a u ušima su mi odzvanjali lyricsi posljednje odsvirane pjesme, znajući da me idući dan čeka mamurno jutro: „What did you do last night? Oh, I was out so late, now I’m so tired“.

(Visited 103 times, 1 visits today)

Komentari