Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Glazba

Izvještaj: Mala Urbanova škola umjetnosti u Rijeci

04.10.2015. Anja NežićFoto: Ziher.hr

Nakon što je riječki Pogon kulture u petak bio dupkom pun oduševljenih Urbanovaca, znalo se da ni situacija u subotu neće biti puno drugačija. I nije bila. Pogon je ponovno bio pun, atmosfera uzavrela, ljudi iskreno oduševljeni baš kao i prvi dan. Ipak, koncert Urbana i njegove Četvorke nije bio ni približno jednak onome održanom u petak. Bio je to potpuno novi koncept, izmijenjena set lista, promijenjene odjevne kombinacije. Urban je imao nove dogodovštine koje je dijelio s nama, nasmijavao nas je novim forama i sve je to činio jednako dobro kao i u petak, uspjevši pritom izbjeći bilo kakvu rutinu, šablonu ili dosadu. U ta nas je dva dana podsjetio zašto ga toliko volimo i zašto je toliko cijenjen – zato što je poseban, drugačiji, spontan i nešabloniziran. Zato što je gospodin čovjek i gospodin umjetnik.

Koncert je otvorio pjesmom Otjeraj i odmah dao naslutiti kako će drugi dan biti malo intimniji. Nešto je kasnije to i jasno objasnio rekavši kako ipak na prvi dan dolaze bitne face pa moraš malo i prilagoditi koncert tome, malo ga komercijalizirati. Komercijalno u petak bilo ili ne, ne znam odlučiti koji mi je dan bio bolji, a i mislim da je takva komparacija u Urbanovom slučaju u potpunosti besmislena. Jednako tako ne znam ima li Urban u svome bendu najbolje glazbenike (Četvorku čine Saša Markovski, Luka Toman, Marko Bradaschia i Sandi Bratonja) u Hrvatskoj, ali znam da ima vrhunske glazbenike koji nevjerojatno dobro funkcioniraju s njim, ali i s publikom. Ono što me još više oduševljava od same uigranosti jest činjenica da svaki njihov koncert izgleda kao otvorena proba i da ako se nešto krivo odsvira to neće biti zanemareno, nego će se pjesma prekinuti i odsvirati ispočetka onako kako se treba odsvirati. Vjerujem da je ta skromnost i težnja perfekcionizmu upravo ono zbog čega ih publika toliko voli.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Drugi smo dan čuli i Kornjaču, ali i Lauferske pjesme poput Mjesečevog roga i Dio tebe. Potonja je izazvala apsolutno oduševljenje i vjerojatno nije bilo osobe u dvorani koja je nije pjevala. Dobar je posao odradio i tehnički dio tima pa su tako svaku pjesmu pratila i odgovarajuća svijetla, reflektori su se konstantno palili i gasili te tako dodatno ugrijavali atmosferu. Magnet je natjerao sve ljude u dvorani da plješću u ritmu, a nova se pjesma s „Mamuta“ Dva metra pokazala kao izuzetno koncertna pjesma, ali i zapravo baš jako tužna balada. Kada je izašla Sutra ćemo pričati, nije mi se nimalo svidjela. Isti sam problem imala i s Priđi mi bliže. U petak su me prvi put kupile, a od ove sam subote njima oduševljena. Urbanove su ekspresija, mimika i gestikulacija dok izvodi Sutra ćemo pričati nevjerojatne. On se svađa s pjesmom, a vi doslovno gutate svaku emociju koju vam želi prenijeti. Priđi mi bliže je u potpunosti druga priča, ali mi svejedno nije jasno zašto mi se dosad nije sviđala. I u subotu su tu pjesmu s bendom izveli najhrabriji pojedinci iz publike i atmosfera je ponovno bila preslatka, stadionska. I dok se na ovim prostorima dva navedena pridjeva teško mogu dovesti u neposrednu blizinu, u ovoj se pjesmi upravo to potencira. Zajedništvo, optimizam, utopija. Kada bi se tako navijalo na stadionima, ni jedan ne bi bio prazan, a drakonske bi kazne zbog nedoličnog ponašanja bile smijurija.

O Budi moja voda ne treba puno govoriti. Pjesma je to koja je ušla u anale i nadišla bilo kakve okvire i generacije. To je himna. Subota je bila rezervirana i za Malo je, ali i Odlučio sam da te volim i Kada se voda povuče, pjesmu koja se već uvukla u redove Urbanovaca i pred kojom je sigurno jako dobra budućnost. Regularni dio koncerta publici nije bio dovoljan, a nije ni Urbanu & 4. Vratili su se jednom, pa onda još jednom i vjerojatno bi se vraćali do danas da ne postoje propisi i pravila i radno vrijeme Pogona. Oni su glazba, a njihova je glazba sreća. Računica je vrlo jednostavna.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Što se samog Pogona kulture tiče, to je svakako mjesto koje treba Rijeci. Cijene bi mogle biti malo niže, ventilacija možda malo bolja, a garderoba svakako bolje organizirana, ali je prostor kao prostor izvrstan. Nadam se samo da neće doživjeti sudbinu bivšega Sterea te da će poživjeti dovoljno dugo da u Rijeci vidimo još puno drugih, dobrih koncerata. Previše su dobri glazbenici zadužili Rijeku svojim radom da im ona ne bi to vratila bar kvalitetnim mjestom u kojemu se slavi glazba. Urban i njegova Četvorka su započeli sezonu na rijetko vrhunski način i postavili letvicu izuzetno visoko. Pred svim je najavljenim koncertima veliki zadatak. Nadam se da su počeli vježbati još jučer.

(Visited 137 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(6 votes, average: 4.333 out of 5)

Komentari