Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Izvještaj – VVhile + ###: Nanosi buke u Klubu

14.05.2015. Nikolina LončarFoto: Marta Lučić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Trodnevni koncertni maraton započeo je u Klubu. Joyride nam je priredio tri dana sretne vožnje, to jest, tri zanimljiva koncertna programa koji će ugostiti bendove s regionalne scene kao što su ESC Life, Lolita i Ti. Prostor u Žerjavićevoj ove je srijede bio rezerviran za nastupe dvaju (izrazito) bučnih bendova, odnosno za sisački ### i beogradski VVhile.

Premda su pri mojemu dolasku mnogi ispred Kluba još uvijek pratili nogometni okršaj, u podzemnoj etaži ovoga sklopa se, unatoč tome, okupio dovoljan broj ljudi da ju pristojno popuni.

### nam se prigodno predstavio s tri udarca po gitari, zatim je burno nastavio udarati po svojim instrumentima – da bi na kraju sve eskaliralo u show kojeg su popratile odbačene gitare i pomalo neugodan zvuk koji je – dugo nakon što je bend otišao s pozornice – ostao vibrirati u zraku. Mikrofonija ili nešto drugo, ovaj je ton bio prigodan epilog noise nastupa koji je pružio oko četrdesetak minuta intenzivne svirke u kojima su najviše do izražaja dolazile ritmične igre gitara. Kao i na prethodnoj live izvedbi u Zagrebu (kada su bili predgrupa Punčkama), usred koncerta im se na bini pridružila bas gitara – ovaj put kao minimalistički ukras cjelokupnog zvuka. Iako se činilo da su se tijekom kompletnog nastupa javljali tehnički problemi, možda je upravo to pridonijelo apokaliptičnoj atmosferi koja se odvijala na pozornici. Nažalost, tehničkim problemima pridružio se i prekid pripremljenih svjetlosnih projekcija koje bi eventualno pridonijele da ovaj koncert, ako ništa drugo – prikaže impresivnu vizualnu stranu ovog benda – specifičnog po tome što se uz stvaranje glazbe, bavi i snimanjem spotova te dizajniranjem vlastitih omota albuma.

Foto: Marta Lučić

Foto: Marta Lučić

Nakon njihovog nastupa na platnu se vrtio spot za pjesmu VVhile things kojeg su kreirali upravo članovi ove grupe. Glazbu, kao što možete pretpostaviti iz njegovog naslova, potpisuje bend koji je zatim preuzeo pozornicu – ranije spomenuti VVhile.

Kada se pri ulazu u koncertnu dvoranu prodaju čepići za uši, možete biti spremni na svašta. Doduše, nisam očekivala da će ovaj koncert biti intenziteta onog kojeg je My Bloody Valentine priredio na Terraneu – ali, skučen prostor kluba kao da je pojačao zvučne podražaje lansirane od strane ovog noise/shoegaze dvojca. Dobro, hiperboliziranje na stranu – nije bilo toliko glasno kao MBV u Šibeniku, ali je zvuk uistinu dubinski prodirao u akustične panele na zidovima. Iako nisam osoba koja je osjetljiva na prekomjerne decibele, štoviše, ponekad mi čak i paše da mi se koža naježi od omamljivih nanosa buke – činilo mi se kao da se slojevitost opusa VVhile jučer pogubila uslijed sve te glasnoće. Pritom ponajviše mislim na sanjive vokale Andrije Spičanovića koji na diskografskim uratcima zvuče kao svojevrsni melem za uši, dok su na ovom nastupu bili previše prigušeni i nečujni. No, ne mogu reći da me to iznenadilo – očekivala sam da će koncert biti orijentiran više na stvaranje atmosferičnosti, negoli na doslovnu reinterpretaciju studijskog materijala. Ipak, za neke je ovakav zvuk bio neizdržljiv pa se dvorana sve više i više praznila kako se koncert primicao kraju.

Šteta. Jer je VVhile, unatoč nekim generalnim problemima s ozvučenjem, održao pristojan ‘shoegazerski’ nastup – onaj nakon kojeg te šum u ušima prati od centra grada pa sve do stana u Novom Zagrebu.

(Visited 159 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 3.500 out of 5)

Komentari