Istaknuto
12.12.2018.

Sve novitete poslušajte na jednom mjestu i glasujte za svog ovotjednog favorita.

03.12.2018.

Pažljivo pratite portal jer ćemo u člancima sakrivati najbogatije i najvrijednije nagrade do sada.

Film

Kako je Hollywood zakrvario bajke

28.03.2013. Valentina Botica
Photo: Facebook

Photo: Facebook

Imali smo članak o tome kako je naš dobri Disney uzeo krvoločne bajke i priče često namijenjene strašenju djece. Od silovanja, teških krađa, brutalnih ubojstava, rezanja dijelova tijela, serviranja dijelova tijela i sličnih motiva prikladnih za laku noć, došli smo do dobroćudnih čarolija, slatkih životinja koje govore, lijepih ljubavnih priča, pouka i na kraju hepi-enda. A što se dogodilo sada? Izgleda da ljudima nedostaje malo krvi u njihovim bajkama. Opet postajemo brutalni? Tako se čini sudeći po holivudskim adaptacijama poznatih bajki, koje opet uključuju ubojstva, gadne vještice i tome slično.

Red Riding Hood

Prema staroj narodnoj priči Crvenkapica, čiju su poznatu verziju napravili braća Grimm a u kojoj zločesti vuk jede baku, u ovoj adaptaciji, vuk, tj. vukodlak,  napada cijelo selo. I izgleda da  je vuk netko među njima. Tu se upleće i nedopuštena ljubavna priča. Snimljen je 2011., režirala ga je Catherine Hardwicke (redateljica Twilighta), producirao Leonardo DiCaprio, a glume Amanda Seyfried, Shiloh Fernandez i Gary Oldman.

Snow White and the Huntsman

Još jedna verzija priče koju su napisali Grimmovci. Za razliku od stare, u ovoj verziji lovac kojem je kraljica naredila da ubije Snjeguljicu u šumi postaje njezin čuvar i zaštitnik. Također je pokušava podučiti kako srediti zlu Ravennu. Iako se Snjeguljica u početku čini snažnom, samostalnom i neovisnom ženom, ipak ispada emotivno nestabilna (što nije ni čudo s obzirom da je godinama bila zatvorena u tornju) i velikim dijelom filma – podosta ružna, kao da se nisu dovoljno potrudili zapamtiti da bi ona trebala biti ljepša od kraljice. Režirao ga je Rupert Sanders, a glavni su glumci Kristen Stewart (Snjeguljica), Charlize Theron (Ravenna) i Chris Hemsworth (lovac). Film je bio nominiran za Oscara za kategorije za najbolje vizualne efekte te najbolju kostimografiju. Samo ostaje pitanje kako je ogledalo moglo izjaviti da je Kristen ljepša od Charlize?

Hansel and Gretel

Ovaj film možemo smatrati – nastavkom na staru priču. Ok, bilo je prilično krvoločno napisati priču u kojoj mala djeca gurnu vješticu u vatru te ona tamo izgori. Ali sada se ta djeca krvoločno osvećuju. Odrasli Ivica i Marica više ne daju vješticama da se zezaju s njima jer su sada profesionalni lovci na vještice, koje ljudi unajmljuju kako bi se riješili žderača djece. Film je pomalo komedija, pun je krvi i gadnih stvorenja, kao i uvijek kul Hawkeyeja-Hansela s puškama te Gretelinih kožnih hlača. Možda je film blesav, ali je svakako fora. U glavnim su ulogama Jeremy Renner i Gemma Arterton, a režirao ga je Tommy Wirkola.

Jack the Giant Slayer

Film je adaptacija poznate bajke Jack and the Beanstalk. Glavni junak, siromašni poljodjelac Jack, jedne noći spašava svoju srodu dušu od nasilnika ne znajući da je ona princeza. Tu počinje ljubavna priča. Krećemo u bajku kada čarobni grah koji je Jack trebao odnijeti redovnicima proklija i počne rasti u nebo. Princeza završi na nebu u zemlji divova, protiv kojih se ljudska rasa bori. Ovo je već mnogo manje mračna adaptacija od prethodnih, više je humora i glupavih situacija, ali rekla bih da film vrijedi pogledati. Režirao ga je Bryan Singer, a naši junaci su Nicholas Hoult, Stanley Tucci, Ewan McGregor.

Oz the Great and Powerful

I evo jedan za kraj koji nema krvi, ali i dalje pun vještica pa je zato stavljen ovdje. Još jedna adaptacija o čarobnjaku iz Oza. Cirkuski mađioničar (James Franco) tijekom tornada dospije u svađu s mužem žene kojoj se upucavao. Da bi pobjegao batinama, diže se zračnim balonom u zrak, ali ga tornado odbacuje do zemlje Oz. Tamo susreće vještice, leteće majmune i slične čudne stvari i ljude, koji od njega očekuju da pobijedi vješticu koja je ubila kralja Oza. I još se k tome prekrasna Theodora (Mila Kunis) zaljubljuje u njega. Dobra neka verzija bajke. Režirao ju je Sam Raimi, i gle, čim je tako slatka i lijepa, Disneyjeva je.

Kružile su glasine i o novom Pinocchiju u kojem bi se udružili Tim Burton (recept za freaky film)  i Robert Downey Jr. Pinocchio je čudna i na dijelove brutalna priča, s otimanjem djece i prodavanjem u cirkus… Očito je da bi se iz toga dao izvući još jedan ludi film, koji bi djeci unakazio još jednu od omiljenih priča!

Ovih je godina trend ekranizirati i re-ekranizirati bajke. Ono što je stvarateljima očigledno privlačno kod tih ekranizacija je to što se mogu iživljavati na vizualnim efektima. Zbog toga je većinu njih lijepo gledati. Dakle, samo čekamo vidjeti koja će priča biti sljedeća. Hoće li to biti mirne i komične verzije poput Mirror Mirror, ili brutalne poput Ivice i Marice? Nadam se da će biti što mračnije i krvoločnije, jer su takve, ako ništa drugo, baš zabavne.
Baš me zanima kako bi izveli Vuk i tri praščića.

(Visited 116 times, 1 visits today)

Komentari