Istaknuto
27.10.2016.

"Sherlock Holmes" Zagrebačkog kazališta mladih je vizualno izuzetno atraktivna predstava virtuozne režije, maštovite rasvjete, scenografije i kostimografije te zapanjujućih scenskih slika. Krešimir Dolenčić i njegov tim suradnika kreirali su jednu od najboljih ovogodišnjih predstava.

23.10.2016.

U posljednje vrijeme svjedočimo razvijanju bliske umjetničke veze između Rusije i Hrvatske. Nakon izložbe "Rusija: život, mjesta i trenutci" u Muzeju za umjetnost i obrt, u Klovićevim dvorima u tijeku je još jedna fotografska izložba koja otkriva neke skrivene ljepote ruskog života i kulture. Naziv izložbe "Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka" nedvosmisleno najavljuje tematiku koja očekuje posjetitelje.

Vizart

Kulturnjaci 2016. o pomrčini Sunca i savjesti društva: Bilo je nužno progovoriti!

10.04.2016. Jelena RatkoFoto: facebook.com/kulturnjaci2016

Danas ujutro u Zagrebu, u Bogovićevoj ulici, Prizemljeno Sunce Ivana Kožarića prekriveno je crnom tkaninom. Kako kažu iz inicijative Kulturnjaci 2016., taj čin “metafora je za pomrčinu svijesti i savjesti našeg društva, za mrak koji se nadvija ne samo nad hrvatsku kulturu, već i nad cijelu zemlju“.

Foto: facebook.com/kulturnjaci2016

Inicijativa Kulturnjaci 2016. danas je, na 75. obljetnicu proglašenja Nezavisne Države Hrvatske, s ciljem daljnjeg promicanja zahtjeva za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, organizirala prosvjed tijekom kojega su kulturni radnici crnom tkaninom prekrili Prizemljeno Sunce u Bogovićevoj. “Tom smo gestom htjeli upozoriti na to da živimo u danima u kojima se počinje ponavljati ono što je počelo prije 75 godina, a to je reustašizacija društva. Tim činom želimo simbolično izraziti da se nad našu kulturu, ali i cijelu zemlju nadvija ista vrsta mraka kakva se nadvijala i onda”, izjavila je dizajnerica i glasnogovornica inicijative Iva Babaja, govoreći pritom o proglašenju NDH 10. travnja 1941.

kož4

Foto: facebook.com/kulturnjaci2016

Tvorevina je to koja je, kako navode iz inicijative, „označila najmračnije razdoblje naše povijesti“. Kulturnjaci ističu kako je ista „progonila i ubijala po nacističkom programu sve one koji se nisu uklapali u jasnu viziju fašističkog društva.“ Podsjetimo, inicijativa je nedavno osnovana od strane kulturnih radnika, umjetnika te djelatnika na području humanističkih i društvenih znanosti u svrhu zaštite kulturnog resora Republike Hrvatske. „Kultura lišena humanističkih načela i uvaljana u prašinu diktature, nije kultura slobode već samo medij političkog pragmatizma“, navode Kulturnjaci u javnom apelu Vladi Republike Hrvatske za smjenu Hasenbegovića.

Foto: facebook.com/kulturnjaci2016

Ipak, istaknula je Babaja, „ministar Hasanbegović samo je jedan od instrumenata u planu“. On je, smatraju iz inicijative, „predvodnik upravo takve vrste programa kojim se provodi povijesni revizionizam te reustašizacija našega društva, zatvaranje slobode medija“, zbog čega je bilo nužno „progovoriti o tome“.

http://www.kulturnjaci2016.org/

http://www.kulturnjaci2016.org/

„Hrvatska se ne voli skandiranjem i rukom na srcu, Hrvatska se voli borbom za humanizam, za slobodu mišljenja i integritet svakog njenog građanina“, poručili su Kulturnjaci 2016. Današnjem prosvjedu prethodio je dan ranije sličan čin na Zrinjevcu, gdje su predvodnici iste inicijative crnim plastičnim pokrovima prekrili biste šestorice poznatih Hrvata ispred zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) da, kako su objasnili, “ne gledaju ovaj dan”.

Komentari