Istaknuto
21.05.2017.

Grupa sušačkih gimnazijalaca i njihovih profesora nakon popodnevne smjene već niz godina ostaje u školi i na izbornoj nastavi priprema kazališne predstave. U vremenu kada je teško biti profesor, oni svojim učenicima usađuju ljubav prema kazalištu i time odgajaju, ako ne buduće glumce, onda zasigurno obrazovane i aktivne gledatelje.

18.05.2017.

Tjedan suvremenog plesa je tijekom protekle 34 godine postojanja prezentirao preko 800 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 80-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Vizart

Kulturnjaci 2016. o pomrčini Sunca i savjesti društva: Bilo je nužno progovoriti!

10.04.2016. Jelena RatkoFoto: facebook.com/kulturnjaci2016

Danas ujutro u Zagrebu, u Bogovićevoj ulici, Prizemljeno Sunce Ivana Kožarića prekriveno je crnom tkaninom. Kako kažu iz inicijative Kulturnjaci 2016., taj čin “metafora je za pomrčinu svijesti i savjesti našeg društva, za mrak koji se nadvija ne samo nad hrvatsku kulturu, već i nad cijelu zemlju“.

Foto: facebook.com/kulturnjaci2016

Inicijativa Kulturnjaci 2016. danas je, na 75. obljetnicu proglašenja Nezavisne Države Hrvatske, s ciljem daljnjeg promicanja zahtjeva za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, organizirala prosvjed tijekom kojega su kulturni radnici crnom tkaninom prekrili Prizemljeno Sunce u Bogovićevoj. “Tom smo gestom htjeli upozoriti na to da živimo u danima u kojima se počinje ponavljati ono što je počelo prije 75 godina, a to je reustašizacija društva. Tim činom želimo simbolično izraziti da se nad našu kulturu, ali i cijelu zemlju nadvija ista vrsta mraka kakva se nadvijala i onda”, izjavila je dizajnerica i glasnogovornica inicijative Iva Babaja, govoreći pritom o proglašenju NDH 10. travnja 1941.

kož4

Foto: facebook.com/kulturnjaci2016

Tvorevina je to koja je, kako navode iz inicijative, „označila najmračnije razdoblje naše povijesti“. Kulturnjaci ističu kako je ista „progonila i ubijala po nacističkom programu sve one koji se nisu uklapali u jasnu viziju fašističkog društva.“ Podsjetimo, inicijativa je nedavno osnovana od strane kulturnih radnika, umjetnika te djelatnika na području humanističkih i društvenih znanosti u svrhu zaštite kulturnog resora Republike Hrvatske. „Kultura lišena humanističkih načela i uvaljana u prašinu diktature, nije kultura slobode već samo medij političkog pragmatizma“, navode Kulturnjaci u javnom apelu Vladi Republike Hrvatske za smjenu Hasenbegovića.

Foto: facebook.com/kulturnjaci2016

Ipak, istaknula je Babaja, „ministar Hasanbegović samo je jedan od instrumenata u planu“. On je, smatraju iz inicijative, „predvodnik upravo takve vrste programa kojim se provodi povijesni revizionizam te reustašizacija našega društva, zatvaranje slobode medija“, zbog čega je bilo nužno „progovoriti o tome“.

http://www.kulturnjaci2016.org/

http://www.kulturnjaci2016.org/

„Hrvatska se ne voli skandiranjem i rukom na srcu, Hrvatska se voli borbom za humanizam, za slobodu mišljenja i integritet svakog njenog građanina“, poručili su Kulturnjaci 2016. Današnjem prosvjedu prethodio je dan ranije sličan čin na Zrinjevcu, gdje su predvodnici iste inicijative crnim plastičnim pokrovima prekrili biste šestorice poznatih Hrvata ispred zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) da, kako su objasnili, “ne gledaju ovaj dan”.

Komentari