Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Monte Librić: Predstavljena slikovnica „Bajka iz plićaka“ autorice Lidije Dujić i Dijane Nazor

03.05.2014. Tijana ŽivkoVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Tijana Živko

Foto: Tijana Živko

Posljednjeg dana ovogodišnjeg Festivala dječje knjige Monte Librića, koji se po sedmi put održava u Puli, na Pikniku s autorom gostovale su Lidija Dujić i Dijana Nazor koje su predstavile jednu zaista predivnu slikovnicu, priču Bajka iz plićaka u nakladi Mala zvona. Književnica Lidija Dujić bajku je napisala, a likovna umjetnica Dijana Nazor ju je ilustrirala. Obje autorice iza sebe imaju bogatog iskustva u radu s djecom, a djelo je spoj književnog i likovnog. Dijana Nazor dobila je pohvalu nagrade Grigor Vitez za posebnost u likovnom izričaju kreativnom igrom elemenata prirode u knjizi Bajka iz plićaka.

Bajka započinje, naravno kao i sve bajke, Bio jednom jedan plićak koji je obilazio otočić… Dakle, priča je to o jednom plićaku i otočiću koji su prijatelji, plićak zna sve otočićeve tajne jer se u njemu otočić i umivao i ogledao. Priča je kratka, od svega nekoliko stranica, a tematizira igru vode, vjetra, mora i kamena te tako ima elemente fantastičnoga. Kratak tekst obogaćen je bogatim ilustracijama ribica Dijane Nazor koje je napravila na način da je prvo skupila različito kamenje i oblutke koje je pretvorila u ribice. U razgovoru s Libricom Iris objasnila je „Ova je slikovnica neobična i eksperimentalna budući da su najprije nastale ribice, onda je nastao tekst. U slikovnici ima preko 145 različitih ribica, ni jedna se ne ponavlja što je dodatna vrijednost ove slikovnice.

Likovi su kamenčići, plićak, plima i oseka, naplavine, a uči nas da se čuda mogu desiti ne samo kada su likovi princ i princeza, nego i na takvom neobičnom mjestu. Slikovnica je nastala tušem u kombinaciji s raznim efektima koji su bili eksperimentalni, onda su sve slagali i fotografirali. Ova slikovnica svakako je timski rad, neobična je i nema često ovakvih pristupa. Zanimljivo je da je Lidija Bujić publici (koja su mahom bili djeca) pročitala bajku, a dok ju je čitala, na panou su se izmjenjivale ilustracije koje su pratile priču.

Foto: Tijana Živko

Foto: Tijana Živko

Lidija Dujić već se dugo bavi pisanjem za djecu, objavljivala je u dječjim časopisima, napisala je i basnolike priče za djecu Plagva. Smatra da je pisanje za djecu veoma ozbiljan i zahtjevan posao. „Mislim da je puno lakše pisati za odrasle. Pisanje za djecu stvara misao kako će to shvatiti djeca jer nemamo pravo pisati onako kako se nama čini, nego moramo prvo pronaći vodostaj njihova pogleda da bi mogli razumjeti o čemu zapravo govorimo i kako bi za njih to bilo zanimljivo i poticajno.“ – rekla je Lidija.

Na kraju predstavljanja na red su došla djeca koja su imala hrpu pitanja za autorice. Zanimalo ih je kako su se upoznale, je li bilo teško napraviti ribice, jesu li najbolje prijateljice, žive li u istom gradu, koliko su dugo radile knjigu i još mnoga druga, što je zapravo i dokaz da djeca ponekad mogu biti kvalitetnija publika od odraslih jer se ne libe i nije ih sram postavljati pitanja.

Foto: Tijana Živko

Foto: Tijana Živko

(Visited 209 times, 1 visits today)

Komentari