Istaknuto
18.06.2017.

Ako tijekom ljeta ostanete u Zagrebu, ili ga pak namjeravate posjetiti, zasigurno se nećete dosađivati. Istražili smo koji vas sve koncerti, predstave, radionice i festivali očekuju u hrvatskoj metropoli narednih tjedana, a nudi se sve - od klasične glazbe do suvremene umjetnosti.

15.06.2017.

Vrijeme je da saznate sve važne informacije vezane uz ovogodišnji festival, od popisa stageova i rasporeda nastupa do prijevoza i dodatnih festivalskih sadržaja. Čak i ako ste redoviti posjetitelj INmusica, festival je ove godine uveo neke novitete.

Glazba

Manje poznate činjenice o Mozartu, današnjem slavljeniku

27.01.2017. Veronika RagužFoto: Biography.com

Jedan je od najvećih glazbenih genija svih vremena. Smatralo ga se čudom od djeteta. S pet je godina počeo održavati koncerte. Rođen je 27. siječnja 1756. u Salzburgu. Njegov otac, Leopold Mozart, bio mu je učitelj i menadžer. Osim mladog Wolfganga, podučavao je i njegovu sestru Mariu Annu, zvanu Nannerl, s kojom je Mozart imao tajni jezik. Papa Klement XIV. proglašava Mozarta vitezom Reda zlatne mamuze 1770. godine. Bio je mason; privlačili su ga masonski ideali bratstva i čovjekoljublja. Prijateljevao je s Haydnom, kojem posvećuje šest svojih kvarteta. Neka od njegovih najpoznatijih djela su Te Deum, Ave verum corpus te opere Figarov pir, „Don Giovanni“ i „Čarobna frula“. Donosimo vam nekoliko zanimljivosti o današnjem slavljeniku – Wolfgangu Amadeusu Mozartu.

1. Mozartovo puno ime je Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophillus Amadeus Gottlich Sigismundus Mozart, a nadimak mu je bio Wolfie.

2. Čembalo je naučio svirati već s tri godine.

3. Prvu simfoniju napisao je s 8 godina, prvu veliku misu – „Misu Brevis u G-duru“, napisao je sa samo 12, a prvu operu – „Mitridat, kralj Ponta“ (tal. Mitridate, Re di Ponto) napisao je s 14 godina.

4. Polovicu svojih simfonija napisao je u dobi od 8 do 19 godina.

5. Kada biste slušali svu glazbu koju je Mozart ikada napisao, za to bi vam trebalo preko 200 sati.

6. Glazbu je bez greške mogao zapisati nakon samo jednog slušanja, primjerice Allegrijev „Miserere“ koji se do Mozartovog slušanja izvodio samo unutar Vatikana.

7. Dok je kao dječak u Beču nastupao pred caricom Marijom Terezijom, pitao je Mariju Antoanetu da mu bude supruga.

8. Imao je šestero djece, no četvero je umrlo dok su bili djeca. Nijedan od preživjelih sinova, Karl Thomas i Franz Xaver, nisu se oženili ni imali djecu.

9. Postoje teorije kako izlaganje Mozartovoj glazbi, posebno u najranijoj dobi, može djelovati na povećanje opće inteligencije, što se naziva Mozart efektom. Ta se teorija temelji na istraživanju iz 1993. godine, koje je dokazalo da povremeno slušanje Mozartovih djela jača prostornu logiku.

10. Prema Billboardu, najprodavanije CD izdanje u 2016. godini upravo je glazba Wolfganga Amadeusa Mozarta – „Mozart 225: The New Complete Edition“. Prodan je u 1.25 milijuna primjeraka.

Komentari