Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Film

Mudbloods ili kako metloboj izgleda u stvarnom životu

05.10.2014. Marija Vukšić
Foto: http://mudbloodsthemovie.tumblr.com/

Foto: mudbloodsthemovie.tumblr.com

Harry Potter era je završila, ali fanovi filmova i knjiga nisu dopustili da u potpunosti zamre. Otvoreni su tematski parkovi koji sadržavaju razna mjesta i stvari iz Harryja Pottera kao što su ulica Diagon Alley i vlak Hogwarts Express. Također je za 2016.godinu najavljen spinoff film Harry Potter: Fantastic Beasts and Where to Find Thema J.K. Rowling režirat će kazališnu predstavu o Harryjevom životu dok je bio tek maleno dijete. Osim tematskih parkova, novog filma i kazališne predstave, čini se da će još jedan aspekt tog čarobnog svijeta magije postati stvaran – metloboj.

Foto: mudbloodsthemovie.tumblr.com

Foto: mudbloodsthemovie.tumblr.com

Studenti diljem svijeta počeli su igrati metloboj, a studenti Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA) predvođeni alumnusom Farzardom Sangarijem, režirali su dokumentarac koji je zabilježio rastuću popularnost tog novog sporta. Premijera dokumentarca Mudbloods (2014) bila je 21. lipnja na festivalu AFI DOCS u Washingtonu, DC, a u kinima će se pojaviti ove jeseni iako točan datum još nije poznat. Fokus je dokumentarca na metlobojskom timu s UCLA-e i njihovom sudjelovanju na petom Svjetskom prvenstvu u metloboju koje se održava svake godine, a ove je godine održano na otoku Randall blizu New Yorka.

Foto: mudbloodsthemovie.tumblr.com

Foto: mudbloodsthemovie.tumblr.com

S jedne strane ovo je lijepa vijest. Dokumentarac pokazuje na koji se način metloboj iz fiktivnog svijeta preselio u stvaran svijet i polako postaje sve popularniji. Fanovi Harryja Pottera napokon se mogu baviti sportom i istovremeno biti odani svojem fandomu. Timovi su miješano muško-ženski što čini metloboj pravim jednorogom među sportovima. S druge strane, pomalo je čudno vidjeti muškarce i žene kako trče po terenu nezgrapno se držeći jednom rukom za metlu koja im se nalazi između nogu.

Komentari