Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Glazba

Music Vault: Virtualna riznica legendarnih live izvedbi u posljednjih pedeset godina

18.07.2014. Nikolina Lončar
Foto: facebook.com/musicvaultyt

Foto: facebook.com/musicvaultyt

Ako su vas ikada frustrirale loše kvalitete live videa snimanih od strane publike koja jednom drhtavom rukom pridržava piće, a drugom mobitel – ovo je dobra vijest za vas. Prošli tjedan YouTube je najavio partnerstvo s Music Vaultom, stranicom posvećenom upravo prikupljanjem remasteriranih i kvalitetnih koncertnih snimaka.  Ova suradnja rezultirala je  time da 13 tisuća takvih koncertnih isječaka iz razdoblja od posljednih 50 godina bude dostupna na YouTubeu, pokrivajući tako raspon od vremena rock legendi do moderne indie glazbe. Konkretan sadržaj možete pogledati na YouTube kanalu Music Vaulta.

Osim na novonastalom glazbenom kanalu, snimke su još uvijek dostupne na  matičnoj stranici, koja za razliku od standardnih načina pregledavanja videa sadrži sistematičniji način pretraživanja stranice, pa tako i ostavlja mogućnost gledanja više snimki s koncerta u istoj playlisti. Music Vault službeno je pokrenut u travnju, a zbirka koju je prikupio pokriva nastupe u  kultnim klubovima poput Fillmora i Capitol Theatera, kao i s festivala poput Woodstocka i Winterlanda.

Glavna razlika između ove i sličnih kolekcija jest ta što je pristup svim sadržajima besplatan te se redovno nadopunjuje, a za samo stvaranje videosadržaja bio je potreban dugotrajan rad na restauraciji i digitalizaciji analognog materijala. Ovaj servis održava Wolgang’s vault, tvrtka koja je također vlasnik Daytrotter i Paste Magazina.

Mnogi se glazbeni sladokusci možda na prvu neće ni snaći s tolikom količinom snimaka koje je moguće pretraživati, pogotovo s obzirom na to koliko je ovaj sadržaj sveobuhvatan. Ipak, ako vas je ikada zanimalo kako zvuči live izvedba Talking Headsa s gitaristom King Crimsona ili kako Wilco svira na domaćem terenu Chicaga u prvim godinama karijere, sigurno je da ćete se sa zadovoljostvom zaputiti u istraživanje ovog neiscrpnog trezora live izvedbi. Snimke s prvih koncerata Iggy Popa i Miles Davisa sada možemo doživjeti u potpuno novoj dimenziji, a to su samo neki od dragulja skrivenih iza ove virtualne zbirke.  U njoj se još mogu naći cijeli koncerti, dokumentarci s turneja i još mnogo toga vrijednog pažnje svakog audiofila.

Komentari