Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Muzeji za socijalnu pravdu: Predavanje o novoj ulozi muzeja

19.09.2014. Ziher.hr
Foto: Press/ MDC

Foto: Press/ MDC

Dr.sc. David Fleming, ravnatelj Nacionalnih muzeja Liverpool, u utorak 23. rujna u 13 sati održat će predavanje pod nazivom Muzeji za socijalnu pravdu u prostoru Muzejskog dokumentarnog centra u Zagrebu.
Fleming smatra kako društvena odgovornost muzeje obvezuje da na čelo svojih prioriteta stave identificiranje i zadovoljavanje potreba javnosti, tako da one postanu imperativ, odnosno misija muzeja.
Suvremeni muzeji danas igraju bitno različitu ulogu od one namijenjene tradicionalnim muzejskim ustanovama. Postali su više emotivni, što znači da bolje komuniciraju ideje. Okrenuti su interakciji s publikom, djeluju u službi društva i njegova razvoja i više su politički angažirani. Postaju mjesta na kojima se ideje mogu istražiti, priče biti ispričane i emocije izražene. Muzeji više nisu monokulturne institucije koncentrirane na povijest dominantnih društvenih skupina. Oni su prigrlili povijest manjina, skupina isključenih zbog svoje klase, etničke pripadnosti ili spola.
Što je dovelo do tih promjena? Hoće li muzeji i njihova uloga u uspostavi društvene jednakosti dobivati sve veći značaj u budućnosti? U svojoj prezentaciji dr.sc. David Fleming razmotrit će novu ulogu muzeja na primjerima iz cijelog svijeta i ponuditi dublji uvid u njene implikacije na suvremenu muzejsku praksu.
U tom kontekstu biti će predstavljen i Međunarodni muzej ropstva u Liverpoolu, koji je postao sinonim za kampanju za ljudska prava i jedan od najboljih primjera društveno odgovornog muzeja koji zauzima jasni ideološki stav. On nastoji transformirati posjetitelja otvaranjem nove linije misli, otkrivajući često skrivene istine, pokazujući ljudski nemoral i sugerirajući implicitno ili eksplicitno, da mora postojati alternativa.

(Visited 84 times, 1 visits today)

Komentari