Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Vizart

Muzeji za socijalnu pravdu: Predavanje o novoj ulozi muzeja

19.09.2014. Ziher.hrVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Press/ MDC

Foto: Press/ MDC

Dr.sc. David Fleming, ravnatelj Nacionalnih muzeja Liverpool, u utorak 23. rujna u 13 sati održat će predavanje pod nazivom Muzeji za socijalnu pravdu u prostoru Muzejskog dokumentarnog centra u Zagrebu.
Fleming smatra kako društvena odgovornost muzeje obvezuje da na čelo svojih prioriteta stave identificiranje i zadovoljavanje potreba javnosti, tako da one postanu imperativ, odnosno misija muzeja.
Suvremeni muzeji danas igraju bitno različitu ulogu od one namijenjene tradicionalnim muzejskim ustanovama. Postali su više emotivni, što znači da bolje komuniciraju ideje. Okrenuti su interakciji s publikom, djeluju u službi društva i njegova razvoja i više su politički angažirani. Postaju mjesta na kojima se ideje mogu istražiti, priče biti ispričane i emocije izražene. Muzeji više nisu monokulturne institucije koncentrirane na povijest dominantnih društvenih skupina. Oni su prigrlili povijest manjina, skupina isključenih zbog svoje klase, etničke pripadnosti ili spola.
Što je dovelo do tih promjena? Hoće li muzeji i njihova uloga u uspostavi društvene jednakosti dobivati sve veći značaj u budućnosti? U svojoj prezentaciji dr.sc. David Fleming razmotrit će novu ulogu muzeja na primjerima iz cijelog svijeta i ponuditi dublji uvid u njene implikacije na suvremenu muzejsku praksu.
U tom kontekstu biti će predstavljen i Međunarodni muzej ropstva u Liverpoolu, koji je postao sinonim za kampanju za ljudska prava i jedan od najboljih primjera društveno odgovornog muzeja koji zauzima jasni ideološki stav. On nastoji transformirati posjetitelja otvaranjem nove linije misli, otkrivajući često skrivene istine, pokazujući ljudski nemoral i sugerirajući implicitno ili eksplicitno, da mora postojati alternativa.

(Visited 95 times, 1 visits today)

Komentari