Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Nadrealistične božićne čestitke Salvadora Dalija

26.12.2014. Jelena Kovačev
Foto: Tumblr/ Washingtonpost

Foto: Tumblr/ Washingtonpost

U New Yorku, 1962. godine održan je sastanak sa Salvadorom Dalijem. Na njemu se raspravljalo o stvaranju serije čestitki za Božić, Uskrs i možda Valentinovo. Dalijev uvjet za takav aranžman bio je da mu se unaprijed plati 15 000 dolara, bez određenja subjekta ili medija i bez rokova. Lanac Hallmark prihvatio je takve uvjete.

Dogovor je sklopljen i novac je poslan. Tada je Dali bio u St. Regis Hotelu gdje je imao stalke, boce boja i daske za crtanje u svojoj sobi i toaletu.
Odmah se divlje primio posla i završio 50% zadatka u par sati pomoću kista, kemijske, prstiju i ljepila na kartonima.
Sam je bio zadovoljan, ali Hallmark nije dijelio njegovo oduševljenje.
Napola dovršenog posla, otišao je u Cadaques, Port Lligat, svoju ljetnu rezidenciju u Španjolskoj. Sljedeću polovicu poslao je u papirnatoj vrećici nakon nekog vremena. Svojim kreacijama dao je nazive poput: Mistična ruža, Stablo leptira, Madona i dojenče, Vizija svetog Ivana, Žena… Samo dvije od poslanih čestitki bile su puštene u prodaju, nisu se prodavale i prouzročile su javno neodobravanje. U umjetničkoj galeriji osigurano je njihovo priznanje, ali u to vrijeme, u formi božićnih čestitki jednostavno se nisu sviđale javnosti.

Foto: Tumblr/ man2saveus

Foto: Tumblr/ man2saveus

Dali je svojim čestitkama ipak oduševio svoje sunarodnjake. Za Hoeschts je izradio 19 čestitki koje je ta izdavačka tvrtka poslala liječnicima i farmaceutima diljem Španjolske. U njima se često pojavljuje motiv božićnog drveta, uz klasične motive španjolske umjetnosti i književnosti. Napravio je i hommage Diegu Velazquezu, uključujući djevojčicu sa slike Las meninas. Većina čestitki sadrže njegove kratke poruke, pozdrave ili objašnjenja slike. Nekonvencionalne, zanimljive i nesvakidašnje interpretacije božićnog vremena koje posjeduju prepoznatljiv Dalijev nadrealistički duh.

 

(Visited 205 times, 1 visits today)

Komentari