Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

Vizart

Nadrealistične božićne čestitke Salvadora Dalija

26.12.2014. Jelena KovačevVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Tumblr/ Washingtonpost

Foto: Tumblr/ Washingtonpost

U New Yorku, 1962. godine održan je sastanak sa Salvadorom Dalijem. Na njemu se raspravljalo o stvaranju serije čestitki za Božić, Uskrs i možda Valentinovo. Dalijev uvjet za takav aranžman bio je da mu se unaprijed plati 15 000 dolara, bez određenja subjekta ili medija i bez rokova. Lanac Hallmark prihvatio je takve uvjete.

Dogovor je sklopljen i novac je poslan. Tada je Dali bio u St. Regis Hotelu gdje je imao stalke, boce boja i daske za crtanje u svojoj sobi i toaletu.
Odmah se divlje primio posla i završio 50% zadatka u par sati pomoću kista, kemijske, prstiju i ljepila na kartonima.
Sam je bio zadovoljan, ali Hallmark nije dijelio njegovo oduševljenje.
Napola dovršenog posla, otišao je u Cadaques, Port Lligat, svoju ljetnu rezidenciju u Španjolskoj. Sljedeću polovicu poslao je u papirnatoj vrećici nakon nekog vremena. Svojim kreacijama dao je nazive poput: Mistična ruža, Stablo leptira, Madona i dojenče, Vizija svetog Ivana, Žena… Samo dvije od poslanih čestitki bile su puštene u prodaju, nisu se prodavale i prouzročile su javno neodobravanje. U umjetničkoj galeriji osigurano je njihovo priznanje, ali u to vrijeme, u formi božićnih čestitki jednostavno se nisu sviđale javnosti.

Foto: Tumblr/ man2saveus

Foto: Tumblr/ man2saveus

Dali je svojim čestitkama ipak oduševio svoje sunarodnjake. Za Hoeschts je izradio 19 čestitki koje je ta izdavačka tvrtka poslala liječnicima i farmaceutima diljem Španjolske. U njima se često pojavljuje motiv božićnog drveta, uz klasične motive španjolske umjetnosti i književnosti. Napravio je i hommage Diegu Velazquezu, uključujući djevojčicu sa slike Las meninas. Većina čestitki sadrže njegove kratke poruke, pozdrave ili objašnjenja slike. Nekonvencionalne, zanimljive i nesvakidašnje interpretacije božićnog vremena koje posjeduju prepoznatljiv Dalijev nadrealistički duh.

 

(Visited 277 times, 2 visits today)

Komentari