Istaknuto
16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

06.09.2018.

Na jednom mjestu okupili smo najzanimljivije koncerte koji nas ove jeseni očekuju u Zagrebu i Rijeci. Pred nama je sjajna jesen koju će obilježiti Deafheaven, God Is An Astronaut, Editors, Jethro Tull, Mudhoney, ali i brojni domaći izvođači.

Izvedbene umjetnosti

Najava: Hrvatska praizvedba teksta ‘Teškoće s izražavanjem’ u Teatru &TD

07.02.2015. Ziher.hr
Foto: itd.sczg.hr

Foto: itd.sczg.hr

Hrvatska praizvedba drame Teškoće s izražavanjem  kontroverznog argentinskog autora Raula Damontea Batane – Copija, održat će se9. veljače u Teatru &TD s početkom u 20 sati. Prijevod i režiju potpisuje Edvin Liverić, a glume Bojan Navojec, Dado Ćosić, Dean Krivačić i Vesna Stilinović. Vizualni identitet predstave potpisuju Decker+Kutić.

Raul Damonte Batana, rođen u Argentini 1939., svoja je djela pisao pod pseudonimom Copi. Od preseljenja u Francusku 1963. djeluje kao dugogodišnji suradnik za Le Nouvel Observateur, a autor je desetaka dramskih tekstova. Umro je od AIDS-a 1987. u Parizu. Za njega kažu da je bio cinik, okrutan, lažno naivan, arogantan, očajan aristokrat i homoseksualac.

U svom dramskom tekstu Teškoće s izražavanjem (L’homosexuelou la difficulté de s’exprimer, 1971.) na žestok način progovara o marginalnim temama poput homoseksualnosti i transrodnosti.

Foto: itd.sczg.hr

Foto: itd.sczg.hr

Apsurdna “melodrama” s primjesama komedije igrana u atmosferi latinoameričkih sapunica i pomaknutih glazbenih komentara poznatih pjesmuljaka s Eurosonga, progovara o kompliciranim odnosima likova koji nastanjeni u nekakvom nepoznatom ambijentu tragaju za vlastitim identitetom.

Kao i Jean Genet, s kojim je dijelio očaranost podzemljem i njegovim jezikom, Copi je ustanovio vrlo suptilnu klasifikaciju seksualnih identiteta, s vrlo maštovitom gradacijom ženstvenosti i muževnosti. Što se obilježja muževnosti više zahtijevaju i pretpostavljaju, postaju sumnjiva do te mjere da se svaka spolna ljestvica obrće i u njoj se više nitko ne može prepoznati.

Prve reprize na rasporedu su 10.,12. i 14. veljače, u Velikoj dvorani Teatra &TD.

(Visited 66 times, 1 visits today)

Komentari