Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Izvedbene umjetnosti

Najava: Hrvatska praizvedba teksta ‘Teškoće s izražavanjem’ u Teatru &TD

07.02.2015. Ziher.hrVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: itd.sczg.hr

Foto: itd.sczg.hr

Hrvatska praizvedba drame Teškoće s izražavanjem  kontroverznog argentinskog autora Raula Damontea Batane – Copija, održat će se9. veljače u Teatru &TD s početkom u 20 sati. Prijevod i režiju potpisuje Edvin Liverić, a glume Bojan Navojec, Dado Ćosić, Dean Krivačić i Vesna Stilinović. Vizualni identitet predstave potpisuju Decker+Kutić.

Raul Damonte Batana, rođen u Argentini 1939., svoja je djela pisao pod pseudonimom Copi. Od preseljenja u Francusku 1963. djeluje kao dugogodišnji suradnik za Le Nouvel Observateur, a autor je desetaka dramskih tekstova. Umro je od AIDS-a 1987. u Parizu. Za njega kažu da je bio cinik, okrutan, lažno naivan, arogantan, očajan aristokrat i homoseksualac.

U svom dramskom tekstu Teškoće s izražavanjem (L’homosexuelou la difficulté de s’exprimer, 1971.) na žestok način progovara o marginalnim temama poput homoseksualnosti i transrodnosti.

Foto: itd.sczg.hr

Foto: itd.sczg.hr

Apsurdna “melodrama” s primjesama komedije igrana u atmosferi latinoameričkih sapunica i pomaknutih glazbenih komentara poznatih pjesmuljaka s Eurosonga, progovara o kompliciranim odnosima likova koji nastanjeni u nekakvom nepoznatom ambijentu tragaju za vlastitim identitetom.

Kao i Jean Genet, s kojim je dijelio očaranost podzemljem i njegovim jezikom, Copi je ustanovio vrlo suptilnu klasifikaciju seksualnih identiteta, s vrlo maštovitom gradacijom ženstvenosti i muževnosti. Što se obilježja muževnosti više zahtijevaju i pretpostavljaju, postaju sumnjiva do te mjere da se svaka spolna ljestvica obrće i u njoj se više nitko ne može prepoznati.

Prve reprize na rasporedu su 10.,12. i 14. veljače, u Velikoj dvorani Teatra &TD.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Komentari