Nagrade

Vodimo vas na ‘Teškoće s izražavanjem’ i ‘Gloriju’ u Teatar &TD

Foto: itd.sczg.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: itd.sczg.hr
Foto: itd.sczg.hr

U Teatru &TD ovog su tjedna na rasporedu predstave „Glorija“ u režiji Saše Božića te „Teškoće s izražavanjem“ u režiji Edvina Liverića.

„Glorija“ Ranka Marinkovića u &TD-u je u Božićevoj verziji bila premijerno izvedena 2012. godine. U svojoj  postavi Božić izbjegava poigravanje s oprekama: kazalište-crkva-cirkus. Božićeva „Glorija“ je u vizualnom spektaklu cirkusa kroz demonstracije akrobatske yoge i podražavanje melodramatskih gesti pop šlagera.

Ovo čitanje „Glorije“ polazi od ideje da svaki  gledatelj ima potrebu  da pounutri vlastito iskustvo gledanja neke izvedbe. U Gloriji je to potreba da se prisustvuje činu smrti. Ta se slika priprema kroz cijelu predstavu sukobom između Don Jereta i Glorije, ili sukobom Don Jereta sa samim sobom. Kroz cijeli se komad protkiva ideja da je pojedinac tek lutka u vlasti ideološkog mehanizma, a potreba da se tom mehanizmu othrva nalazi se u ekstremizmu: smrti, kreaciji nekog hibridnog identiteta, subverziji institucionalnih mehanizama.

U naslovnoj ulozi Glorije pojavljuje se Nataša Dangubić, dok preostali dio glumačkog ansambla predstavlja čitavu  novu generaciju nadarenih glumaca sklonih beskompromisnom kazališnom istraživanju – Jure Radnić, Filip Riđički, Silvio Vovk, Dado Ćosić, Nika Burđelez / Nataša Kopeč, Milica Manojlović, Marko Antunović. Predstava je na rasporedu u srijedu, 7. travnja u 20 sati.

Sljedeća dva dana u &TD-u igra njihov najnoviji hit, predstava „Teškoće s izražavanjem“ po tekstu francusko-argentinskog autora Raula Damonte Botane, poznatijeg pod pseudonimom Copi. Radnja predstave prati tri lika –muškarci koji o sebi govore u ženskom rodu, tako se ponašaju i oblače, a seksualno ih privlači muški spol. Drugim riječima, homoseksualci i transvestiti. Spomenute likove igraju Dado Ćosić, Dean Krivačić i Bojan Navojec. Uz njih u predstavi glumi i Vesna Stilinović, a važno je napomenuti da su svi naprosto izvrsni, u svojim transformacijama veoma uvjerljivi i pritom strašno zabavni.

Ti su likovi marginalna društvena skupina, pa je njihova igri svojevrsni bijeg od stvarnosti i tako maštaju da žive u rubnim prostorima poput Sibira i bježe u egzotične krajeve poput Maroka i Kine, iako smo svi svjesni da se u stvarnosti nikada neće maknuti iz svog stana. Njihova je pozicija nezavidna jer su zbog svog (prirodnog) izbora i tjelesno-mentalnog stanja u nemogućnosti slobodno djelovati u svijetu u kojem ipak prevladavaju neke druge društvene norme, no istovremeno imaju neizmjernu slobodu, kakvi mnogi ljudi nikada neće pojmiti, u mašti i kreiranju svog vlastitog svijeta, u kojem donekle mogu pronaći sreću i zadovoljstvo.

Foto: facebook.com/teatar.itd
Foto: facebook.com/teatar.itd

Najbitnije prilikom gledanja predstave Teškoće s izražavanjem je u potpunosti odbaciti sve predrasude, stereotipe, normativne društvene vrijednosti kojima smo okruženi i srušiti vlastite okvire o percepciji normalnoga, a posebice formulacije navike – nemojte pogledati predstavu i reći da niste naviknuti na to što je prikazano. Predstava je na programu &TD-a 9. i 10. travnja. Ziherovu kritiku rpedstave pročitajte ovdje.

Ziher za svoje vjerne čitatelje ima 2×2 ulaznice za predstavu „Glorija“ u srijedu, 8. travnja, te isto toliko ulaznica za izvedbu predstave „Teškoće s izražavanjem“ u četvrtak, 9. travnja. Kako biste sudjelovali u nagradnjači, u komentare ispod članka upišite svoje ime i prezime te ime predstave na koju želite ići. Dobitnike ćemo objaviti sutra, 7. travnja, u poslijepodnevnim satima ovdje i na Ziherovoj Facebook stranici.

Be social

Komentari