Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Vizart

Najavljen dolazak izložbi Vasilija Kandinskog i djela iz Ermitaža

14.06.2016. Katarina ŠapinaFoto: Pinterest.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Povodom obilježavanja 50. obljetnice uspostave prijateljskih odnosa između Zagreba i Sankt Petersburga te 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Rusije i Hrvatske, Umjetnički paviljon u Zagrebu 2017. godine udomit će djela jednog od najvećih slikara 20. stoljeća – Vasilija Kandinskog.

Ravnateljica umjetničkog paviljona, Jasminka Polečki Stošić, izjavila je kako se na ovoj izložbi počelo raditi još početkom prošle godine, te da je uključen velik broj muzeja iz cijelog svijeta koji bi posudbom djela Kandinskog omogućili da se izložba u Zagrebu realizira. Izjavila je i kako se još ne zna točan broj djela koja će biti izložena, ali da će koncepcija izložbe biti vrlo zanimljiva što govori i činjenica da će u projekt biti uključeni i Zagrebačka filharmonija te Muzička akademija. Izložba je predviđena za listopad, studeni i prosinac 2017. godine, a organizirana je i povodom 150. obljetnice rođenja Kandinskog.

Jačanju kulture između ovih dviju država pridonijet će i izložba koja je zakazana za 2018. godinu, a održavat će se u Galeriji Klovićevi dvori. Izložba pod nazivom Katarina Velika – Carska Rusija objedinit će remek-djela sanktpeterburgškog muzeja Ermitaž, kojeg je osnovala ruska carica Katarina Velika. Zamjenica ravnateljice Galerije Klovićevi dvori, Petra Vugrinec,  istaknula je kako će se izložba poklopiti i s ruskim državnim blagdanom – Danom neovisnosti Rusije.

Osim Polečki Stošić te Vugrinec, izložbe su najavili i veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov, zamjenik ravnatelja muzeja Ermitaž George Vilinbakhov, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik Gradskoga ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić.

Veleposlanik Azimov podsjetio je na 50. obljetnicu toplih i prijateljskih odnosa dvaju gradova i 25. obljetnicu rusko-hrvatskih diplomatskih odnosa, naglasivši kako je Rusija jedna od prvih država koja je priznala hrvatsku državnu neovisnost. Po riječima Georgea Vilinbakhova ideja o postavljanju izložbe Wassilyja Kandinskoga  na 150. obljetnicu njegova rođenja je veliki znak. Petar Veliki je osnivač Sankt Petersburga, a Katarina Velika ga je učinila svjetskim gradom, napomenuo je Vilinbakhov, dodavši kako je Katarina vodila posebnu politiku prema balkanskim državama, pa, među njima i Hrvatskom. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izložbe smatra povijesnim, a njihovu realizaciju rezultatom dubokih i prijateljskih veza hrvatskoga i ruskog naroda.

Ove izložbe smatrat će se povijesnima, ako se zaista uspiju realizirati. Sjetimo se da se od studenog 2015. godine do siječnja 2016. u Galeriji Klovićevi dvori trebala održati dugo najavljivana izložba Belle Epoque poznatog Henrija Toulouse-Lautreca, ali od te izložbe, nažalost, nismo vidjeli ni „i“. Ipak, nadamo se da se isti scenarij neće ponoviti i da ćemo u 2018. moći uživati u djelima ruskih majstora.

(Visited 1.828 times, 3 visits today)

Komentari