Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Vizart

Nevjerovatna igra sjena stvorena od smeća

27.03.2014. Ziher.hr
Foto: screenshot/DietWiegman

Foto: screenshot/DietWiegman

Diet Wiegman nizozemski je slikar i kipar rođen 1944. godine, koji je napravio seriju skulptura od – smeća. Nećete odmah vidjeti njihovo pravo lice, no uz malo svjetla, pred vama će se u sjeni pojaviti neobično detaljna umjetnička djela. Wiegman je tako prikazao Michelangelovog Davida i poznatog Michaela Jacksona. Instalacija koja prikazuje Davida pribavila mu je internacionalnu slavu, te je postao uzor drugim umjetnicima u radu.

Foto: screenshot/DietWiegman

Foto: screenshot/DietWiegman

Diet Wiegman poznato je umjetničko ime. Njegov djed i otac također su bili umjetnici, što ga je potaklo da upiše Rotterdamsku umjetničku akademiju, na kojoj je studirao od 1961. do 1965. godine. Proslavio se izlaganjem u poznatoj galeriji Delta. Radio je na mnogim javnim skulpturama, a njegovi radovi nalaze se diljem svijeta, kako u muzejima, tako i u privatnim kolekcijama. No, da se ne bavi samo senzacionalističkim skulpturama pokazuju one skulpture koje datiraju iz osamdesetih godina prošloga stoljeća, a sadrže poruku o problemu rastućeg konzumerizma u zapadnom svijetu. Njegove skulpture još su jedan dokaz da ne treba suditi na prvi pogled.

Foto: screenshot/DietWiegman

Foto: screenshot/DietWiegman

Nezavisni nizozemski filmski režiser, Mike Redman snimio je 2008. godine dokumentarni film “Anagram“, koji govori o intrigantnom Wiegmanovom radu na veoma originalan način. Niti jedna riječ nije izgovorena u ovome filmu zaraznog ritma, a Redman je time htio reći da Wiegmanov rad ne treba objašnjenja.

Redman je izjavio: “Rad Dieta Wiegmana oduvijek me fascinirao. Kroz svoju umjetnost, on poziva promatrača da takozvane svakodnevne objekte i situacije vidi u drugačijem svjetlu, tako ih čineći posebnima. Primjerice, konstruirao je nekakvu hrpicu smeća, koja pod posebnim osvjetljenjem daje savršenu sjenu Michelangelovog Davida.”
Pogledajte i video u kojemu možete bolje proučiti fascinantnu igru sjena Dieta Wiegmana.

Komentari