Istaknuto
13.07.2017.

Osim što Šimek aktivno radi na novim materijalima, publiku će počastiti dvostrukim nastupom na Ferragosto JAM festivalu u Orahovici. Na Izštekanom stageu predstavlja se u solo izdanju, dok će sa svojim matičnim bendom She Loves Pablo nastupiti na glavnoj pozornici kao support metal divovima braći Cavalera, osnivačima čuvene Sepulture. Povodom tih nastupa i novog singla razgovarali s jednim od najboljih vokala hrvatske scene.

09.07.2017.

U skrivenim ambijentima diljem Lijepe naše i ovog nas ljeta čekaju najpoznatiji dramski naslovi, opere i baleti. Provjerite što sve nude Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Kazalište Ulysses, Riječke ljetne noći, Histrioni i Ljetne noći Teatra Exit.

Vizart

OKO i Severina u performansu “No root, no fruit”

11.06.2015. Katarina ŠapinaFoto: Press

Upišete li u Googleovu tražilicu: „Severina i OKO“, prvo što će vam vjerojatno izbaciti kao rezultat bit će Severinina pjesma „Tarapana“, odnosno istaknuta riječ „oko“ u stihu: „suknja, štikla, oko plavo“. Ili će vam pak izbaciti naslov njezine pjesme „Kamen oko vrata“. No, čini se da će se zbog 17. lipnja, kada se održava projekt, pojmovi Severina i OKO ipak naći u zamišljenom kontekstu. Jedna od ideja projekta je upravo povezana s razmišljanjem o Severini ili bilo kojem drugom akteru koji obnaša „samo“ tu ulogu kao i u slučaju umjetnice OKO koja samo crta. Vodeći se današnjim izrazito izraženim predrasudama kao što je „So you are ONLY drawing“, umjetnica OKO želi ukazati na predrasude koje su danas sve prisutnije u društvu. Vežući se na taj kontekst, donosimo vam stav same umjetnice o ovom problemu: „Ljudi su skloni predrasudama i definiranju drugih oko sebe. Skloni su odlučivati u tuđe ime, iznositi mišljenje o stvarima za koje ih nitko nije niti pitao. Predrasude bole. I iako te rečenice i poglede pokušavamo ignorirati, riječi se zavuku negdje duboko u nas, slabimo jedni druge potpuno nepotrebno ostajući tako na razini pojedinca, ne shvaćajući da u zajednici ipak jesmo jači. Generacije i generacije gena prije nas proživjele su čitave živote skupljajući iskustva i rasteći do novih razina i baš zato, kad se te bolne riječi pokušaju uvući u našu unutrašnjost, treba znati kako ih blokirati.“.

Kako je OKO to zamislila i kakvu će ulogu uopće Severina imati u performansu „No root, no fruit“ doznat ćete ako posjetite Laubu – Kuću za ljude i umjetnost u srijedu, 17. lipnja s početkom u 21 sat. Uzmemo li u obzir da ovaj performans spaja dva rijetko spojiva umjetnička pravca, glazbu i likovnu umjetnost, vjerujemo da će ovaj projekt iz ciklusa „Hrvatska umjetnost danas“ biti vrlo zanimljiv i da će uspjeti osvijestiti posjetitelje o glavnoj ideji projekta i problemima koje on prikazuje. Umjetnica također ovom prilikom želi odati počast svim generacijama gena prije sebe, uključujući snažne žene njene obitelji, bake te majku u kojoj, između ostalog, vidi primjer mogućnosti velike snage i iskrenosti u jednom biću. Za kraj nam OKO poručuje da ukoliko ostanemo vjerni sebi, sve ostalo će se posložiti.

Komentari