Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Otvorena izložba “Anomalije grada”

14.03.2015. Jelena Kovačev
Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Izložba “Anomalije grada“, koja je otvorena jučer navečer, rezultat je istoimenog projekta koji organizira Klub studenata povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta (KSPUFF) zbog bolje povezanosti studenata povijesti umjetnosti  i umjetnički orijentiranih studija te umrežavanja njihovih struka. Izložba traje od 13. do 25. ožujka, a svoje mjesto je našla u galeriji Zvonimir koja se nalazi u ulici Antuna Bauera 33.

„Prvotna ideja bila je spojiti kreativne fakultete u gradu Zagrebu i nekako oživjeti mladu kulturnu scenu tako da smo objavili natječaj `Anomalije grada´ gdje su se tražile zapravo različite ideje i reinterpretacije prostora grada Zagreba i da nam mladi kreativci ponude svoja rješenja i svoje vizije kako bi to trebalo izgledati.“ Riječi su Irene Curić, tajnice KSPUFF-a i jedne od pet autorica idejnog koncepta izložbe.

 Natječaj je trajao do veljače i u njemu su odabrana 23 izlagača s 42 rada, dva prikaza projekta i jednom video instalacijom. Različita viđenja gradskih prostora, subjektivni doživljaji njegovih simbola, apstraktne kompozicije i konkretna rješenja problema ponudili su potpuno novu sliku Zagreba.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Radovi potječu s Odsjeka za animirani film i nove medije te Odsjeka slikarstva i grafike unutar Akademije likovnih umjetnosti, Modnog dizajna te Dizajna tekstila s Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta i Krajobrazne arhitekture s Agronomskog fakulteta.

Osvježavajuće je vidjeti raspon projekata i medija na jednom mjestu, mješavinu fakulteta koji dijele kreativnu crtu i želju za promjenom. Iako su neki radovi nevidljivo vezani za koncept, oni su ipak estetski prihvatljivi i zanimljivi. Posebno je dojmljiv projekt Biciklistička magistrala od studentskog centra do kampusa Borongaj s ponuđenim tlocrtima i fotografijama. Ovo djelo studenata Agronomskog fakulteta je ujedno i rješenje koje bi olakšalo život studentima biciklistima. Jedna od dužnosti mladih umjetnika je da svojim kreativnim sposobnostima promijene svijet na bolje. Bitna komponenta cijele izložbe zasigurno je ujedinjeno htijenje za poboljšanjem društva i prostora u kojem se nalazimo.

(Visited 194 times, 1 visits today)

Komentari